Aromatyczne, o wyrazistym smaku ziemniaki miodowo- musztardowe to łatwy i szybki w przygotowaniu dodatek do obiadu.
Ziemniaki miodowo-musztardowe - składniki:
- 500 g ziemniaków
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 1 łyżka miodu
- 1/4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, suszona cebula, oregano, słodka papryka
- garść posiekanego koperku
- oliwa z oliwek
Ziemniaki miodowo-musztardowe - przepis:
- Ziemniaki pokrój w kostkę i gotuj w osolonej wodzie do miękkości.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Na dość dużej mocy palnika podsmażaj ziemniaki tak długo, aż staną się złociste. Odłóż na bok.
- Na patelnię dodaj oliwę z oliwek, musztardę, miód, bulion z kurczaka oraz przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, suszoną cebulę, oregano i słodką paprykę. Gotuj na średniej mocy palnika, aż sos zgęstnieje. Na patelnię dodaj podsmażone ziemniaki. Wymieszaj.
- Ziemniaki podawaj od razu po przygotowaniu. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.