poniedziałek, marca 27, 2023

Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka faszerowane tuńczykiem

Idealne na wielkanocny stół jajka faszerowane tuńczykiem z dodatkiem ogórka konserwowego, szczypiorku i natki pietruszki. 
Jajka faszerowane tuńczykiem


Jajka faszerowane tuńczykiem - składniki:

  • 7 jajek
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2,5 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • garść posiekanego szczypiorku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz


Jajka faszerowane tuńczykiem - przepis:

  • Jajka ugotuj na twardo, zalej zimną wodą, delikatnie zbij skorupki. Pozostaw w zimnej wodzie do momentu ich ostudzenia. Następnie obierz, przekrój wzdłuż na pół, delikatnie wyjmij żółtka, przełóż na talerz i rozgnieć widelcem.
  • Tuńczyka rozgnieć widelcem.
  • Ogórki konserwowe bardzo drobno pokrój. 
  • Do miseczki dodaj rozgniecione żółtka, tuńczyka, ogórki, majonez, musztardę, szczypiorek i natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 
  • Gotową masą faszeruj białka. 
Smacznego!
Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka faszerowane tuńczykiem

Jajka faszerowane tuńczykiem

niedziela, marca 26, 2023

Babka cytrynowa ze Sprite

Babka cytrynowa ze Sprite

Ciężka, mocno wilgotna, aromatyczna babka cytrynowa z dodatkiem napoju Sprite.
Babka cytrynowa ze Sprite

Babka cytrynowa ze Sprite - składniki: 

  • 180 g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • skóra otarta z 1,5 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 5 jajek
  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka napoju Sprite

Babka cytryny ze Sprite - składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki ciepłej śmietany kremówki 30%

Babka cytrynowa ze Sprite - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Masło zmiksuj z cukrem na puch. Cały czas miksując dodaj sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny, a następnie jajka - stopniowo, jajko po jajku. 
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj w kilku partiach do masy maślanej. W międzyczasie, stopniowo, dodawaj również Sprite. Dokładnie połącz.
  • Ciasto przełóż do formy na babkę o średnicy około 22 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
  • Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z ciepłą śmietanką.
  • Ostudzoną babkę polej przygotowanym lukrem.
Smacznego!
Babka cytrynowa ze Sprite

Babka cytrynowa ze Sprite

Babka cytrynowa ze Sprite

Babka cytrynowa ze Sprite

Babka cytrynowa ze Sprite

Babka cytrynowa ze Sprite

Źródło przepisu: dusiowakuchnia.pl

piątek, marca 24, 2023

Ziemniaki miodowo-musztardowe

Ziemniaki miodowo-musztardowe

Aromatyczne, o wyrazistym smaku ziemniaki miodowo- musztardowe to łatwy i szybki w przygotowaniu dodatek do obiadu.
Ziemniaki miodowo-musztardowe

 
 

Ziemniaki miodowo-musztardowe - składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 łyżka miodu
  • 1/4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, suszona cebula, oregano, słodka papryka
  • garść posiekanego koperku
  • oliwa z oliwek


Ziemniaki miodowo-musztardowe - przepis:

  • Ziemniaki pokrój w kostkę i gotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Na dość dużej mocy palnika podsmażaj ziemniaki tak długo, aż staną się złociste. Odłóż na bok.
  • Na patelnię dodaj oliwę z oliwek, musztardę, miód, bulion z kurczaka oraz przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, suszoną cebulę, oregano i słodką paprykę. Gotuj na średniej mocy palnika, aż sos zgęstnieje. Na patelnię dodaj podsmażone ziemniaki. Wymieszaj. 
  • Ziemniaki podawaj od razu po przygotowaniu. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem. 
Smacznego!
Ziemniaki miodowo-musztardowe

Ziemniaki miodowo-musztardowe

Ziemniaki miodowo-musztardowe

środa, marca 22, 2023

Spaghetti w kremowym sosie z kurczakiem

Spaghetti w kremowym sosie z kurczakiem

Szybkie spaghetti w kremowym sosie z dodatkiem mielonego mięsa drobiowego. 
Spaghetti w kremowym sosie z kurczakiem

Spaghetti w kremowym sosie z kurczakiem - składniki:

  • 400 g makaronu spaghetti
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 750 g mielonego mięsa drobiowego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • 1 szklanka gorącego bulionu drobiowego
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek
  • olej do smażenia

Spaghetti w kremowym sosie z kurczakiem - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj al dente makaron spaghetti. 
  • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż do zeszklenia. Dodaj drobiowe mięso mielone. Dopraw solą, pieprzem, oregano i tymiankiem. Smaż przez 10 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy, smaż 3 minuty. Dodaj sos worcestershire i wlej bulion. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika i gotuj na średniej mocy palnika przez 5 minut.
  • Zmniejsz moc palnika do minimum, wlej śmietanę kremówkę, wymieszaj i gotuj 3 minuty. Dodaj tarty parmezan, wymieszaj. Do sosu dodaj ugotowany makaron. Całość gotuj jeszcze 3 minuty. 
Smacznego!
Spaghetti w kremowym sosie z kurczakiem

Spaghetti w kremowym sosie z kurczakiem

Spaghetti w kremowym sosie z kurczakiem

wtorek, marca 21, 2023

Ekspresowa zupa warzywna

Ekspresowa zupa warzywna

Prosta i szybka w przygotowaniu zupa z cukinią, selerem naciowym, pomidorami, ziemniakami i marchewką.
Ekspresowa zupa warzywna

Ekspresowa zupa warzywna - składniki:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • 2 małe cukinie
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 1,5 litra gorącego bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • mały pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, tymianek
  • oliwa z oliwek

Ekspresowa zupa warzywna - przepis:

  • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojony w plasterki seler oraz pokrojoną w półplasterki marchewkę. Smaż na średniej mocy palnika przez 5 minut. 
  • Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w półplasterki cukinię i pomidory z puszki. Smaż 3 minuty. Całość zalej gorącym bulionem warzywnym. Dodaj liście laurowe, tymianek, sól i pieprz. Garnek przykryj pokrywką, zmniejsz moc palnika i gotuj przez około 25 minut - do miękkości warzyw.
  • Pod koniec gotowania wlej śmietanę kremówkę i dodaj posiekaną natkę pietruszki. 
Smacznego!
Ekspresowa zupa warzywna

Ekspresowa zupa warzywna

poniedziałek, marca 20, 2023

Schab w sosie węgierskim

Schab w sosie węgierskim

Aromatyczny, rozpływający się w ustach schab w sosie węgierskim.
Schab w sosie węgierskim


Schab w sosie węgierskim - składniki:

  • 1,2 kg schabu
  • 2 cebule
  • 1 litr gorącego bulionu warzywnego
  • 3,5 łyżki sosu sojowego
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek masła
  • 4 łyżki mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego,  słodka papryka, ostra papryka, tymianek, czosnek granulowany
  • olej do smażenia


Schab w sosie węgierskim - przepis:

  • Schab oczyść, osusz i pokrój w dość cienkie plastry. Dopraw solą i pieprzem. Obsmaż z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj obsmażone kawałki schabu, wlej gorący bulion, dodaj sos sojowy. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Dopraw słodką i ostrą papryką, tymiankiem oraz czosnkiem granulowanym. Całość zagotuj, następnie zmniejsz moc palnika do niskiego, przykryj garnek pokrywką i duś  przez około 1 godzinę 25 minut - do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodaj przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy.
  • Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i i chwilę podsmażaj, ciągle mieszając. Zasmażkę dodaj do garnka, dokładnie i energicznie wymieszaj, zagotuj. W razie potrzeby, schab dopraw jeszcze solą i pieprzem. 
Smacznego!
Schab w sosie węgierskim

Schab w sosie węgierskim

Schab w sosie węgierskim

niedziela, marca 19, 2023

Racuchy drożdżowe z tartym jabłkiem

Racuchy drożdżowe z tartym jabłkiem

Wyśmienite racuchy drożdżowe na śmietanie z tartym jabłkiem. 
Racuchy drożdżowe z tartym jabłkiem

Racuchy drożdżowe z tartym jabłkiem - składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 3,5 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 200 g śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia


Racuchy drożdżowe z tartym jabłkiem - przepis:

  • Drożdże wymieszaj z cukrem. 
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj śmietanę, jajka, wodę, drożdże wymieszane z cukrem, cynamon i szczyptę soli. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 45 minut. 
  • Po upływie powyższego czasu do ciasta dodaj obrane i starte na dużych oczkach tarki jabłka. Delikatnie wymieszaj.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie placuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Racuchy drożdżowe z tartym jabłkiem

Racuchy drożdżowe z tartym jabłkiem

Racuchy drożdżowe z tartym jabłkiem

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger