środa, marca 29, 2023

Ryż smażony z kurczakiem i warzywami

Ryż smażony z kurczakiem i warzywami

Świetny przepis na ryż smażony z kurczakiem, jajkiem, marchewką i papryką w towarzystwie czosnku, imbiru, sosu sojowego, octu ryżowego i słodkiego sosu chili. 

Ryż smażony z kurczakiem i warzywami


  • Ryż smażony z kurczakiem i warzywami - składniki:

    • 1,5 szklanki ryżu basmati
    • 3 jajka
    • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
    • 2 ząbki czosnku
    • 1,5 łyżeczki startego, świeżego imbiru
    • 0,5 cebuli
    • 2 łyżki sosu sojowego 
    • 2 łyżki słodkiego sosu chili
    • 1 łyżeczka octu ryżowego
    • 1 średniej wielkości marchewka
    • 1 mała papryka
    • 25 g masła
    • 0,5 pęczka szczypiorku
    • sól i pieprz
    • olej do smażenia


    Ryż smażony z kurczakiem i warzywami - przepis: 

    • W pierwszej kolejności ugotuj ryż. Ryż wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 3 szklanki wody z 3 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp ryż i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
    • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. 
    • Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Dodaj lekko ubite jajka, smaż do momentu ich lekkiego ścięcia. Zdejmij z patelni na talerz, odłóż na bok. 
    • Na patelnię dodaj kolejną łyżkę oleju. Kiedy się rozgrzeje, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz imbir. Smaż 2 minuty.
    • Dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż kolejne 2 minuty. Dodaj sos sojowy, słodki sos chili oraz ocet ryżowy. Dobrze wymieszaj. 
    • Na patelnię dodaj pokrojonego kurczaka. Smaż do zarumienienia. Dodaj pokrojoną w małą kostkę marchewkę i paprykę. Smaż 5 minut. Dodaj pieprz i ugotowany wcześniej ryż. Wymieszaj. 
    • Na koniec dodaj masło, ścięte jajka i drobno posiekany szczypiorek. Wymieszaj, smaż 2 minuty. 
    Smacznego!
    Ryż smażony z kurczakiem i warzywami

    Ryż smażony z kurczakiem i warzywami

    Ryż smażony z kurczakiem i warzywami

    wtorek, marca 28, 2023

    Chrupiące nuggetsy z kurczaka z sosem chili

    Chrupiące nuggetsy z kurczaka z sosem chili

    Pyszne, szybkie w przygotowaniu, chrupiące nuggetsy z kurczaka podane ze słodkim sosem chili. 
    Chrupiące nuggetsy z kurczaka z sosem chili


    Chrupiące nuggetsy z kurczaka z sosem chili- składniki:

    • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
    • 1 jajko
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku
    • 3/4 szklanki panierki panko
    • 1/4 szklanki bułki tartej
    • 2 łyżki tartego parmezanu
    • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, suszona natka pietruszki
    • olej do posmarowania nuggetsów

    Chrupiące nuggetsy z kurczaka z sosem chili - składniki na sos:

    • 2 łyżki majonezu
    • 1 łyżka jogurtu greckiego
    • 3 łyżki słodkiego sosu chili


    Chrupiące nuggetsy z kurczaka z sosem chili - przepis:

    • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. 
    • Do miski wbij jajko, wlej oliwę z oliwek, dodaj paprykę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz. Zmiksuj do połączenia się składników. Dodaj kurczaka, dokładnie wymieszaj. 
    • Do głębokiego talerza wsyp panierkę panko, bułkę tartą i parmezan. Wymieszaj. Kawałki kurczaka panieruj w powstałej mieszance i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    • Wierzch nuggetsów posmaruj olejem przy pomocy pędzelka.
    • Kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
    • Przygotuj sos. W miseczce wymieszaj majonez z jogurtem greckim i słodkim sosem chili. 
    • Nuggetsy podawaj z sosem. 
    Smacznego!
    Chrupiące nuggetsy z kurczaka z sosem chili

    Chrupiące nuggetsy z kurczaka z sosem chili

    poniedziałek, marca 27, 2023

    Jajka faszerowane tuńczykiem

    Jajka faszerowane tuńczykiem

    Idealne na wielkanocny stół jajka faszerowane tuńczykiem z dodatkiem ogórka konserwowego, szczypiorku i natki pietruszki. 
    Jajka faszerowane tuńczykiem


    Jajka faszerowane tuńczykiem - składniki:

    • 7 jajek
    • 1 puszka tuńczyka w oleju
    • 2 ogórki konserwowe
    • 2,5 łyżki majonezu
    • 1 łyżeczka musztardy
    • garść posiekanego szczypiorku
    • garść posiekanej natki pietruszki
    • sól i pieprz


    Jajka faszerowane tuńczykiem - przepis:

    • Jajka ugotuj na twardo, zalej zimną wodą, delikatnie zbij skorupki. Pozostaw w zimnej wodzie do momentu ich ostudzenia. Następnie obierz, przekrój wzdłuż na pół, delikatnie wyjmij żółtka, przełóż na talerz i rozgnieć widelcem.
    • Tuńczyka rozgnieć widelcem.
    • Ogórki konserwowe bardzo drobno pokrój. 
    • Do miseczki dodaj rozgniecione żółtka, tuńczyka, ogórki, majonez, musztardę, szczypiorek i natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 
    • Gotową masą faszeruj białka. 
    Smacznego!
    Jajka faszerowane tuńczykiem

    Jajka faszerowane tuńczykiem

    Jajka faszerowane tuńczykiem

    Jajka faszerowane tuńczykiem

    niedziela, marca 26, 2023

    Babka cytrynowa ze Sprite

    Babka cytrynowa ze Sprite

    Ciężka, mocno wilgotna, aromatyczna babka cytrynowa z dodatkiem napoju Sprite.
    Babka cytrynowa ze Sprite

    Babka cytrynowa ze Sprite - składniki: 

    • 180 g masła
    • 1,5 szklanki cukru
    • skóra otarta z 1,5 cytryny
    • sok wyciśnięty z 1 cytryny
    • 5 jajek
    • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 szklanka napoju Sprite

    Babka cytryny ze Sprite - składniki na lukier:

    • 1 szklanka cukru pudru
    • 2-3 łyżki ciepłej śmietany kremówki 30%

    Babka cytrynowa ze Sprite - przepis:

    • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    • Masło zmiksuj z cukrem na puch. Cały czas miksując dodaj sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny, a następnie jajka - stopniowo, jajko po jajku. 
    • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj w kilku partiach do masy maślanej. W międzyczasie, stopniowo, dodawaj również Sprite. Dokładnie połącz.
    • Ciasto przełóż do formy na babkę o średnicy około 22 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
    • Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
    • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z ciepłą śmietanką.
    • Ostudzoną babkę polej przygotowanym lukrem.
    Smacznego!
    Babka cytrynowa ze Sprite

    Babka cytrynowa ze Sprite

    Babka cytrynowa ze Sprite

    Babka cytrynowa ze Sprite

    Babka cytrynowa ze Sprite

    Babka cytrynowa ze Sprite

    Źródło przepisu: dusiowakuchnia.pl

    piątek, marca 24, 2023

    Ziemniaki miodowo-musztardowe

    Ziemniaki miodowo-musztardowe

    Aromatyczne, o wyrazistym smaku ziemniaki miodowo- musztardowe to łatwy i szybki w przygotowaniu dodatek do obiadu.
    Ziemniaki miodowo-musztardowe

     
     

    Ziemniaki miodowo-musztardowe - składniki:

    • 500 g ziemniaków
    • 2 łyżeczki musztardy dijon
    • 1 łyżka miodu
    • 1/4 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
    • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, suszona cebula, oregano, słodka papryka
    • garść posiekanego koperku
    • oliwa z oliwek


    Ziemniaki miodowo-musztardowe - przepis:

    • Ziemniaki pokrój w kostkę i gotuj w osolonej wodzie do miękkości.
    • Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Na dość dużej mocy palnika podsmażaj ziemniaki tak długo, aż staną się złociste. Odłóż na bok.
    • Na patelnię dodaj oliwę z oliwek, musztardę, miód, bulion z kurczaka oraz przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, suszoną cebulę, oregano i słodką paprykę. Gotuj na średniej mocy palnika, aż sos zgęstnieje. Na patelnię dodaj podsmażone ziemniaki. Wymieszaj. 
    • Ziemniaki podawaj od razu po przygotowaniu. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem. 
    Smacznego!
    Ziemniaki miodowo-musztardowe

    Ziemniaki miodowo-musztardowe

    Ziemniaki miodowo-musztardowe

    środa, marca 22, 2023

    Spaghetti w kremowym sosie z kurczakiem

    Spaghetti w kremowym sosie z kurczakiem

    Szybkie spaghetti w kremowym sosie z dodatkiem mielonego mięsa drobiowego. 
    Spaghetti w kremowym sosie z kurczakiem

    Spaghetti w kremowym sosie z kurczakiem - składniki:

    • 400 g makaronu spaghetti
    • 2 cebule
    • 4 ząbki czosnku
    • 750 g mielonego mięsa drobiowego
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 2 łyżki sosu worcestershire
    • 1 szklanka gorącego bulionu drobiowego
    • 300 ml śmietany kremówki 30%
    • 0,5 szklanki tartego parmezanu
    • przyprawy: sól, pieprz, oregano, tymianek
    • olej do smażenia

    Spaghetti w kremowym sosie z kurczakiem - przepis:

    • W pierwszej kolejności ugotuj al dente makaron spaghetti. 
    • Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, smaż do zeszklenia. Dodaj drobiowe mięso mielone. Dopraw solą, pieprzem, oregano i tymiankiem. Smaż przez 10 minut. Dodaj koncentrat pomidorowy, smaż 3 minuty. Dodaj sos worcestershire i wlej bulion. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz moc palnika i gotuj na średniej mocy palnika przez 5 minut.
    • Zmniejsz moc palnika do minimum, wlej śmietanę kremówkę, wymieszaj i gotuj 3 minuty. Dodaj tarty parmezan, wymieszaj. Do sosu dodaj ugotowany makaron. Całość gotuj jeszcze 3 minuty. 
    Smacznego!
    Spaghetti w kremowym sosie z kurczakiem

    Spaghetti w kremowym sosie z kurczakiem

    Spaghetti w kremowym sosie z kurczakiem

    wtorek, marca 21, 2023

    Ekspresowa zupa warzywna

    Ekspresowa zupa warzywna

    Prosta i szybka w przygotowaniu zupa z cukinią, selerem naciowym, pomidorami, ziemniakami i marchewką.
    Ekspresowa zupa warzywna

    Ekspresowa zupa warzywna - składniki:

    • 1 cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 łodygi selera naciowego
    • 4 marchewki
    • 5 ziemniaków
    • 2 małe cukinie
    • 2 puszki krojonych pomidorów
    • 1,5 litra gorącego bulionu warzywnego
    • 150 ml śmietany kremówki 30%
    • mały pęczek natki pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz, 2 liście laurowe, tymianek
    • oliwa z oliwek

    Ekspresowa zupa warzywna - przepis:

    • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć drobno pokrojoną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, pokrojony w plasterki seler oraz pokrojoną w półplasterki marchewkę. Smaż na średniej mocy palnika przez 5 minut. 
    • Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w półplasterki cukinię i pomidory z puszki. Smaż 3 minuty. Całość zalej gorącym bulionem warzywnym. Dodaj liście laurowe, tymianek, sól i pieprz. Garnek przykryj pokrywką, zmniejsz moc palnika i gotuj przez około 25 minut - do miękkości warzyw.
    • Pod koniec gotowania wlej śmietanę kremówkę i dodaj posiekaną natkę pietruszki. 
    Smacznego!
    Ekspresowa zupa warzywna

    Ekspresowa zupa warzywna

    Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger