poniedziałek, kwietnia 03, 2023

Roladki drobiowe zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą

Roladki drobiowe zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą

Aromatyczne roladki drobiowe z mozzarellą panierowane w bułce tartej, panko i parmezanie, zapiekane w sosie pomidorowym.
Roladki drobiowe zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą

Roladki drobiowe zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą - składniki na roladki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego wymieszanego z ziołami sycylijskimi 
  • 3 kulki mozzarelli (3 x 100 g)
  • 1 jajko
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • 0,5 szklanki panierki panko
  • 3 łyżki parmezanu
  • przyprawy: sól, suszona natka pietruszki, czosnek granulowany
  • olej do smażenia

Roladki drobiowe zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą - składniki na sos pomidorowy:

  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia


Roladki drobiowe zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. 
  • Każdy kawałek mięsa cienko rozbij.
  • Mozzarellę pokrój w plastry.
  • Kotlety posmaruj koncentratem pomidorowym wymieszanym z ziołami sycylijskimi, posyp suszoną natką pietruszki, czosnkiem granulowanym i solą. Ułóż porcję mozzarelli. 
  • Mięso ściśle zwiń w roladki. W razie potrzeby możesz je spiąć wykałaczkami.
  • Do głębokiego talerza wbij jajka, rozkłóć. 
  • Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą, panierkę panko i parmezan. Dokładnie wymieszaj. 
  • Przygotowane roladki obtaczaj w jajku, a następnie panieruj w bułce tartej, panko i parmezanie.
  • Roladki smaż na dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron do zarumienienia. 
  • Przygotuj sos pomidorowy. W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Krótko podsmażaj na średnim ogniu, ale uważaj, by czosnek się nie spalił. Dodaj pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem, oregano i bazylią. Gotuj na średniej mocy palnika przez około 15 minut, często mieszając. 
  • Roladki przełóż do naczynia żaroodpornego. Całość zalej sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut. Po upływie tego czasu na każdej roladce połóż plaster mozzarelli. Ponownie włóż do piekarnika, tym razem na około 2 minuty - do momentu roztopienia się sera. 
Smacznego!
Roladki drobiowe zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą

Roladki drobiowe zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą

Roladki drobiowe zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą

Roladki drobiowe zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą

niedziela, kwietnia 02, 2023

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka wielkanocne faszerowane pastą z pieczarek. 
Jajka faszerowane pieczarkami


Jajka faszerowane pieczarkami - składniki:

  • 8 jajek
  • 400 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 4,5 łyżki majonezu
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła

Jajka faszerowane pieczarkami - przepis: 

  • Jajka ugotuj na twardo, zalej zimną wodą, delikatnie zbij skorupki. Pozostaw w zimnej wodzie do momentu ich ostudzenia. Następnie obierz, przekrój wzdłuż na pół, delikatnie wyjmij żółtka, przełóż na talerz i rozgnieć widelcem.
  • Cebulę drobno posiekaj, a pieczarki oczyść, osusz i pokrój w plasterki. 
  • Na dobrze rozgrzanym oleju zeszklij cebulę. Następnie dodaj 1 łyżkę masła i pieczarki. Smaż przez kilka minut, do czasu ich zarumienienia. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Pieczarki z cebulą pozostaw do ostudzenia, a następnie zmiksuj blenderem. 
  • Do zmiksowanych pieczarek dodaj rozgniecione żółtka, drobno posiekaną natkę pietruszki, majonez oraz sól i pieprz. Wymieszaj. Jeśli farsz wydaje się zbyt suchy, dodaj do niego jeszcze odrobinę majonezu.
  • Gotową  masą faszeruj białka.
Smacznego!
Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami

Jajka faszerowane pieczarkami

sobota, kwietnia 01, 2023

Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

Pyszny mazurek wielkanocny z powidłami śliwkowymi, mleczną czekoladą i orzechami włoskimi. 
Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi




Mazurek z czekoladą i orzechami włoskimi - składniki na kruche ciasto:

  • 300 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 200 g zimnego masła
  • szczypta soli

Pozostałe składniki:

  • około 200 g powideł śliwkowych
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 200 g mlecznej czekolady 
  • 150 g posiekanych orzechów włoskich


Mazurek z czekoladą i orzechami włoskimi - przepis:

  • Do miski wsyp mąkę i cukier puder, dodaj żółtka, posiekane na mniejsze kawałki zimne masło oraz szczyptę soli. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Podziel na dwie równe części. 
  • Każdą część równomiernie rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm. Oba ciasta piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut - do uzyskania złotego koloru.
  • W kąpieli wodnej roztop połamaną na mniejsze kawałki mleczną czekoladę wraz ze śmietaną kremówką. Do rozpuszczonej, jeszcze ciepłej czekolady dodaj posiekane orzechy włoskie.
  • Złóż ciasto. Pierwszy blat ciasta posmaruj powidłami śliwkowymi, przykryj drugim. Na wierzch wyłóż czekoladę z orzechami. 
  • Mazurek przechowuj w lodówce. Najlepiej smakuje po około 3 dniach od przygotowania.
Smacznego!
Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

piątek, marca 31, 2023

Wrapy z kurczakiem i boczkiem

Wrapy z kurczakiem i boczkiem

Pyszne, szybkie w przygotowaniu i pożywne wrapy z tortilli z kurczakiem, boczkiem, sałatą i pomidorem z dodatkiem sosu ranczo.
Wrapy z kurczakiem i boczkiem


Wrapy z kurczakiem i boczkiem - składniki:

  • 4 duże tortille
  • 8 cienkich plasterków boczku
  • 2 małe filety z piersi kurczaka (około 400-500 g)
  • około 150 g mixu sałat
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Wrapy z kurczakiem i boczkiem - składniki na sos ranczo:

  • 3 łyżki majonezu
  • 4,5 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 0,5 szklanki maślanki
  • 0,5 łyżeczki musztardy dijon
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 0,5 łyżeczki cebuli suszonej
  • 0,5 łyżeczki suszonego kopru
  • 0,5 łyżeczki cukru

Wrapy z kurczakiem i boczkiem - przepis:

  • W pierwszej kolejności upiecz plastry boczku. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na blasze ułóż plastry boczku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 10-15 minut - do ładnego zarumienienia. 
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w poprzek na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia. 
  • Pomidory pokrój w półplasterki.
  • Przygotuj sos ranczo. Do miseczki dodaj majonez, śmietanę, maślankę, musztardę dijon i sok z cytryny. Energicznie wymieszaj. Dodaj przyprawy, czyli czosnek granulowany, cebulę suszoną, suszony koper i cukier. Wymieszaj. 
  • Złóż tortille. Na każdej tortilli wyłóż porcję mixu sałat, polej sosem, następnie ułóż kilka kawałków kurczaka, 2 plasterki boczku i porcję pomidora. Całość ponownie polej sosem ranczo.
  • Każdą tortillę zwiń ciasno i przekrój na pół. 
Smacznego!
Wrapy z kurczakiem i boczkiem

Wrapy z kurczakiem i boczkiem

Wrapy z kurczakiem i boczkiem

czwartek, marca 30, 2023

Babka Oreo

Babka Oreo

Pyszna, puszysta i aromatyczna babka z dodatkiem ciasteczek Oreo i obłędnie pyszną, mleczną polewą. 
Babka Oreo

Babka Oreo

Babka Oreo - składniki na babkę:

  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 5 jajek rozmiar L
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12 ciastek Oreo

Babka Oreo - składniki na mleczną polewę:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka w proszku 
  • 3,5 łyżki ciepłego mleka
  • 4 ciastka Oreo

Babka Oreo - przepis:

  • Ciastka Oreo pokrój na mniejsze kawałki. 
  • Miękkie masło zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. 
  • Cały czas miksując, stopniowo dodawaj jajka, a następnie olej. 
  • Do masy dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj.
  • Teraz dodaj pokrojone ciastka Oreo. Wymieszaj łyżką. 
  • Ciasto przełóż do formy na babkę o średnicy około 22 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
  • Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
  • Przygotuj polewę mleczną. Do miseczki wsyp przesiany cukier puder, dodaj mleko w proszku, wymieszaj. Dodaj ciepłe mleko, energicznie rozetrzyj do uzyskania gładkiej polewy. 
  • Ostudzoną babkę polej przygotowaną polewą. Wierzch babki posyp pokrojonymi na mniejsze kawałki ciastkami. 
Smacznego!
Babka Oreo

Babka Oreo

Babka Oreo

Babka Oreo

Babka Oreo

Babka Oreo


Źródło przepisu: idealneciasta.com


środa, marca 29, 2023

Ryż smażony z kurczakiem i warzywami

Ryż smażony z kurczakiem i warzywami

Świetny przepis na ryż smażony z kurczakiem, jajkiem, marchewką i papryką w towarzystwie czosnku, imbiru, sosu sojowego, octu ryżowego i słodkiego sosu chili. 

Ryż smażony z kurczakiem i warzywami


  • Ryż smażony z kurczakiem i warzywami - składniki:

    • 1,5 szklanki ryżu basmati
    • 3 jajka
    • 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
    • 2 ząbki czosnku
    • 1,5 łyżeczki startego, świeżego imbiru
    • 0,5 cebuli
    • 2 łyżki sosu sojowego 
    • 2 łyżki słodkiego sosu chili
    • 1 łyżeczka octu ryżowego
    • 1 średniej wielkości marchewka
    • 1 mała papryka
    • 25 g masła
    • 0,5 pęczka szczypiorku
    • sól i pieprz
    • olej do smażenia


    Ryż smażony z kurczakiem i warzywami - przepis: 

    • W pierwszej kolejności ugotuj ryż. Ryż wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 3 szklanki wody z 3 łyżkami oleju i szczyptą soli. Wsyp ryż i doprowadź do wrzenia. Przykryj garnek pokrywką, ale w taki sposób, by para swobodnie mogła wydostawać się z garnka. Tak przygotowany ryż gotuj na dość dużej mocy palnika do całkowitego wchłonięcia wody (będzie to trwało około 12-14 minut). Po tym czasie garnek przykryj szczelnie pokrywką, a moc palnika ustaw na minimum. Ryż gotuj jeszcze przez około 10 minut. Ryż pozostaw do całkowitego ostudzenia.
    • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. 
    • Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Dodaj lekko ubite jajka, smaż do momentu ich lekkiego ścięcia. Zdejmij z patelni na talerz, odłóż na bok. 
    • Na patelnię dodaj kolejną łyżkę oleju. Kiedy się rozgrzeje, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz imbir. Smaż 2 minuty.
    • Dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż kolejne 2 minuty. Dodaj sos sojowy, słodki sos chili oraz ocet ryżowy. Dobrze wymieszaj. 
    • Na patelnię dodaj pokrojonego kurczaka. Smaż do zarumienienia. Dodaj pokrojoną w małą kostkę marchewkę i paprykę. Smaż 5 minut. Dodaj pieprz i ugotowany wcześniej ryż. Wymieszaj. 
    • Na koniec dodaj masło, ścięte jajka i drobno posiekany szczypiorek. Wymieszaj, smaż 2 minuty. 
    Smacznego!
    Ryż smażony z kurczakiem i warzywami

    Ryż smażony z kurczakiem i warzywami

    Ryż smażony z kurczakiem i warzywami

    wtorek, marca 28, 2023

    Chrupiące nuggetsy z kurczaka z sosem chili

    Chrupiące nuggetsy z kurczaka z sosem chili

    Pyszne, szybkie w przygotowaniu, chrupiące nuggetsy z kurczaka podane ze słodkim sosem chili. 
    Chrupiące nuggetsy z kurczaka z sosem chili


    Chrupiące nuggetsy z kurczaka z sosem chili- składniki:

    • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
    • 1 jajko
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 ząbek czosnku
    • 3/4 szklanki panierki panko
    • 1/4 szklanki bułki tartej
    • 2 łyżki tartego parmezanu
    • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, suszona natka pietruszki
    • olej do posmarowania nuggetsów

    Chrupiące nuggetsy z kurczaka z sosem chili - składniki na sos:

    • 2 łyżki majonezu
    • 1 łyżka jogurtu greckiego
    • 3 łyżki słodkiego sosu chili


    Chrupiące nuggetsy z kurczaka z sosem chili - przepis:

    • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. 
    • Do miski wbij jajko, wlej oliwę z oliwek, dodaj paprykę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, sól i pieprz. Zmiksuj do połączenia się składników. Dodaj kurczaka, dokładnie wymieszaj. 
    • Do głębokiego talerza wsyp panierkę panko, bułkę tartą i parmezan. Wymieszaj. Kawałki kurczaka panieruj w powstałej mieszance i przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    • Wierzch nuggetsów posmaruj olejem przy pomocy pędzelka.
    • Kurczaka wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
    • Przygotuj sos. W miseczce wymieszaj majonez z jogurtem greckim i słodkim sosem chili. 
    • Nuggetsy podawaj z sosem. 
    Smacznego!
    Chrupiące nuggetsy z kurczaka z sosem chili

    Chrupiące nuggetsy z kurczaka z sosem chili

    Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger