Aromatyczne roladki drobiowe z mozzarellą panierowane w bułce tartej, panko i parmezanie, zapiekane w sosie pomidorowym.
Roladki drobiowe zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą - składniki na roladki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego wymieszanego z ziołami sycylijskimi
- 3 kulki mozzarelli (3 x 100 g)
- 1 jajko
- 0,5 szklanki bułki tartej
- 0,5 szklanki panierki panko
- 3 łyżki parmezanu
- przyprawy: sól, suszona natka pietruszki, czosnek granulowany
- olej do smażenia
Roladki drobiowe zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą - składniki na sos pomidorowy:
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia
Roladki drobiowe zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą - przepis:
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół.
- Każdy kawałek mięsa cienko rozbij.
- Mozzarellę pokrój w plastry.
- Kotlety posmaruj koncentratem pomidorowym wymieszanym z ziołami sycylijskimi, posyp suszoną natką pietruszki, czosnkiem granulowanym i solą. Ułóż porcję mozzarelli.
- Mięso ściśle zwiń w roladki. W razie potrzeby możesz je spiąć wykałaczkami.
- Do głębokiego talerza wbij jajka, rozkłóć.
- Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą, panierkę panko i parmezan. Dokładnie wymieszaj.
- Przygotowane roladki obtaczaj w jajku, a następnie panieruj w bułce tartej, panko i parmezanie.
- Roladki smaż na dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron do zarumienienia.
- Przygotuj sos pomidorowy. W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Krótko podsmażaj na średnim ogniu, ale uważaj, by czosnek się nie spalił. Dodaj pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem, oregano i bazylią. Gotuj na średniej mocy palnika przez około 15 minut, często mieszając.
- Roladki przełóż do naczynia żaroodpornego. Całość zalej sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut. Po upływie tego czasu na każdej roladce połóż plaster mozzarelli. Ponownie włóż do piekarnika, tym razem na około 2 minuty - do momentu roztopienia się sera.