Idealna na wielkanocny stół sałatka makaronowa z szynką, serem cheddar, marchewką, ogórkiem i kukurydzą.
Sałatka makaronowa z szynką i serem cheddar - składniki:
- 400 g drobnego makaronu
- 250 g ulubionej szynki
- 200 g sera cheddar
- 2 średniej wielkości marchewki
- 1 ogórek
- 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 200 g)
- 0,5 pęczka szczypiorku
- 5 łyżek majonezu
- 2 łyżki musztardy
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki octu jabłkowego
- szczypta cukru
- sól i pieprz
Sałatka makaronowa z szynką i serem cheddar - przepis:
- Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Szynkę pokrój w kostkę, ser cheddar zetrzyj na średnich oczkach tarki, a obraną marchewkę na dużych oczkach tarki. Ogórka pokrój w kostkę, kukurydzę dobrze odcedź, szczypiorek drobno posiekaj.
- Do miseczki dodaj majonez, musztardę, śmietanę, ocet jabłkowy, szczyptę cukru, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Do miski przełóż makaron, szynkę, ser cheddar, marchewkę, ogórka, kukurydzę i szczypiorek. Dodaj przygotowany sos. Całość dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.
- Sałatkę włóż na kilka godzin do lodówki.