Puszysta, maślana i wilgotna babka cytrynowa z dodatkiem serka mascarpone.
Babka cytrynowa z mascarpone - składniki:
- 5 jajek rozmiar L
- 250 g cukru
- 250 g mascarpone
- 180 g roztopionego i ostudzonego masła
- sok wyciśnięty z 1,5 cytryny
- skórka otarta z 1,5 cytryny
- szczypta soli
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Babka cytrynowa z mascarpone - składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki ciepłej śmietanki 30%
Babka cytrynowa z mascarpone - przepis:
- Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
- Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj mascarpone, wyciśnięty sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny, roztopione i ostudzone masło oraz szczyptę soli. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Do powyższych składników dodaj mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko i delikatnie wymieszaj łyżką.
- Ciasto przełóż do formy na babkę o średnicy około 22 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
- Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40-45 minut - do suchego patyczka.
- Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z ciepłą śmietanką.
- Ostudzoną babkę polej przygotowanym lukrem.