środa, kwietnia 05, 2023

Babka cytrynowa z mascarpone

Babka cytrynowa z mascarpone

Puszysta, maślana i wilgotna babka cytrynowa z dodatkiem serka mascarpone.
Babka cytrynowa z mascarpone


Babka cytrynowa z mascarpone - składniki:

  • 5 jajek rozmiar L
  • 250 g cukru
  • 250 g mascarpone
  • 180 g roztopionego i ostudzonego masła
  • sok wyciśnięty z 1,5 cytryny
  • skórka otarta z 1,5 cytryny
  • szczypta soli
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Babka cytrynowa z mascarpone - składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki ciepłej śmietanki 30%

Babka cytrynowa z mascarpone - przepis:

  • Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. 
  • Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj mascarpone, wyciśnięty sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny, roztopione i ostudzone masło oraz szczyptę soli. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Do powyższych składników dodaj mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko i delikatnie wymieszaj łyżką. 
  • Ciasto przełóż do formy na babkę o średnicy około 22 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
  • Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40-45 minut - do suchego patyczka.
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z ciepłą śmietanką.
  • Ostudzoną babkę polej przygotowanym lukrem.
Smacznego!
Babka cytrynowa z mascarpone

Babka cytrynowa z mascarpone

Babka cytrynowa z mascarpone

wtorek, kwietnia 04, 2023

Sałatka makaronowa z szynką i serem cheddar

Sałatka makaronowa z szynką i serem cheddar

Idealna na wielkanocny stół sałatka makaronowa z szynką, serem cheddar, marchewką, ogórkiem i kukurydzą.
Sałatka makaronowa z szynką i serem cheddar

  • Sałatka makaronowa z szynką i serem cheddar - składniki:

    • 400 g drobnego makaronu
    • 250 g ulubionej szynki
    • 200 g sera cheddar
    • 2 średniej wielkości marchewki
    • 1 ogórek 
    • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 200 g)
    • 0,5 pęczka szczypiorku
    • 5 łyżek majonezu
    • 2 łyżki musztardy
    • 3 łyżki śmietany
    • 2 łyżki octu jabłkowego
    • szczypta cukru
    • sól i pieprz

    Sałatka makaronowa z szynką i serem cheddar - przepis:

    • Makaron ugotuj al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
    • Szynkę pokrój w kostkę, ser cheddar zetrzyj na średnich oczkach tarki, a obraną marchewkę na dużych oczkach tarki. Ogórka pokrój w kostkę, kukurydzę dobrze odcedź, szczypiorek drobno posiekaj.
    • Do miseczki dodaj majonez, musztardę, śmietanę, ocet jabłkowy, szczyptę cukru, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
    • Do miski przełóż makaron, szynkę, ser cheddar, marchewkę, ogórka, kukurydzę i szczypiorek. Dodaj przygotowany sos. Całość dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.
    • Sałatkę włóż na kilka godzin do lodówki.
    Smacznego!
    Sałatka makaronowa z szynką i serem cheddar

    Sałatka makaronowa z szynką i serem cheddar

    Sałatka makaronowa z szynką i serem cheddar

    Sałatka makaronowa z szynką i serem cheddar

    poniedziałek, kwietnia 03, 2023

    Roladki drobiowe zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą

    Roladki drobiowe zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą

    Aromatyczne roladki drobiowe z mozzarellą panierowane w bułce tartej, panko i parmezanie, zapiekane w sosie pomidorowym.
    Roladki drobiowe zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą

    Roladki drobiowe zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą - składniki na roladki:

    • 2 filety z piersi kurczaka
    • 4 łyżki koncentratu pomidorowego wymieszanego z ziołami sycylijskimi 
    • 3 kulki mozzarelli (3 x 100 g)
    • 1 jajko
    • 0,5 szklanki bułki tartej
    • 0,5 szklanki panierki panko
    • 3 łyżki parmezanu
    • przyprawy: sól, suszona natka pietruszki, czosnek granulowany
    • olej do smażenia

    Roladki drobiowe zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą - składniki na sos pomidorowy:

    • 2 puszki krojonych pomidorów
    • 6 łyżek oliwy z oliwek
    • 4 ząbki czosnku
    • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia


    Roladki drobiowe zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą - przepis:

    • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. 
    • Każdy kawałek mięsa cienko rozbij.
    • Mozzarellę pokrój w plastry.
    • Kotlety posmaruj koncentratem pomidorowym wymieszanym z ziołami sycylijskimi, posyp suszoną natką pietruszki, czosnkiem granulowanym i solą. Ułóż porcję mozzarelli. 
    • Mięso ściśle zwiń w roladki. W razie potrzeby możesz je spiąć wykałaczkami.
    • Do głębokiego talerza wbij jajka, rozkłóć. 
    • Do drugiego talerza wsyp bułkę tartą, panierkę panko i parmezan. Dokładnie wymieszaj. 
    • Przygotowane roladki obtaczaj w jajku, a następnie panieruj w bułce tartej, panko i parmezanie.
    • Roladki smaż na dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron do zarumienienia. 
    • Przygotuj sos pomidorowy. W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Krótko podsmażaj na średnim ogniu, ale uważaj, by czosnek się nie spalił. Dodaj pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem, oregano i bazylią. Gotuj na średniej mocy palnika przez około 15 minut, często mieszając. 
    • Roladki przełóż do naczynia żaroodpornego. Całość zalej sosem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut. Po upływie tego czasu na każdej roladce połóż plaster mozzarelli. Ponownie włóż do piekarnika, tym razem na około 2 minuty - do momentu roztopienia się sera. 
    Smacznego!
    Roladki drobiowe zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą

    Roladki drobiowe zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą

    Roladki drobiowe zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą

    Roladki drobiowe zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą

    niedziela, kwietnia 02, 2023

    Jajka faszerowane pieczarkami

    Jajka faszerowane pieczarkami

    Jajka wielkanocne faszerowane pastą z pieczarek. 
    Jajka faszerowane pieczarkami


    Jajka faszerowane pieczarkami - składniki:

    • 8 jajek
    • 400 g pieczarek
    • 1 mała cebula
    • 1 mały pęczek natki pietruszki
    • 4,5 łyżki majonezu
    • sól i pieprz
    • olej do smażenia
    • 1 łyżka masła

    Jajka faszerowane pieczarkami - przepis: 

    • Jajka ugotuj na twardo, zalej zimną wodą, delikatnie zbij skorupki. Pozostaw w zimnej wodzie do momentu ich ostudzenia. Następnie obierz, przekrój wzdłuż na pół, delikatnie wyjmij żółtka, przełóż na talerz i rozgnieć widelcem.
    • Cebulę drobno posiekaj, a pieczarki oczyść, osusz i pokrój w plasterki. 
    • Na dobrze rozgrzanym oleju zeszklij cebulę. Następnie dodaj 1 łyżkę masła i pieczarki. Smaż przez kilka minut, do czasu ich zarumienienia. Dopraw solą i pieprzem. 
    • Pieczarki z cebulą pozostaw do ostudzenia, a następnie zmiksuj blenderem. 
    • Do zmiksowanych pieczarek dodaj rozgniecione żółtka, drobno posiekaną natkę pietruszki, majonez oraz sól i pieprz. Wymieszaj. Jeśli farsz wydaje się zbyt suchy, dodaj do niego jeszcze odrobinę majonezu.
    • Gotową  masą faszeruj białka.
    Smacznego!
    Jajka faszerowane pieczarkami

    Jajka faszerowane pieczarkami

    Jajka faszerowane pieczarkami

    sobota, kwietnia 01, 2023

    Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

    Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

    Pyszny mazurek wielkanocny z powidłami śliwkowymi, mleczną czekoladą i orzechami włoskimi. 
    Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi




    Mazurek z czekoladą i orzechami włoskimi - składniki na kruche ciasto:

    • 300 g mąki krupczatki
    • 100 g cukru pudru
    • 3 żółtka
    • 200 g zimnego masła
    • szczypta soli

    Pozostałe składniki:

    • około 200 g powideł śliwkowych
    • 100 ml śmietany kremówki 30%
    • 200 g mlecznej czekolady 
    • 150 g posiekanych orzechów włoskich


    Mazurek z czekoladą i orzechami włoskimi - przepis:

    • Do miski wsyp mąkę i cukier puder, dodaj żółtka, posiekane na mniejsze kawałki zimne masło oraz szczyptę soli. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Podziel na dwie równe części. 
    • Każdą część równomiernie rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 25 cm. Oba ciasta piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut - do uzyskania złotego koloru.
    • W kąpieli wodnej roztop połamaną na mniejsze kawałki mleczną czekoladę wraz ze śmietaną kremówką. Do rozpuszczonej, jeszcze ciepłej czekolady dodaj posiekane orzechy włoskie.
    • Złóż ciasto. Pierwszy blat ciasta posmaruj powidłami śliwkowymi, przykryj drugim. Na wierzch wyłóż czekoladę z orzechami. 
    • Mazurek przechowuj w lodówce. Najlepiej smakuje po około 3 dniach od przygotowania.
    Smacznego!
    Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

    Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

    Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

    Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

    Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

    Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

    Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

    Mazurek z mleczną czekoladą i orzechami włoskimi

    piątek, marca 31, 2023

    Wrapy z kurczakiem i boczkiem

    Wrapy z kurczakiem i boczkiem

    Pyszne, szybkie w przygotowaniu i pożywne wrapy z tortilli z kurczakiem, boczkiem, sałatą i pomidorem z dodatkiem sosu ranczo.
    Wrapy z kurczakiem i boczkiem


    Wrapy z kurczakiem i boczkiem - składniki:

    • 4 duże tortille
    • 8 cienkich plasterków boczku
    • 2 małe filety z piersi kurczaka (około 400-500 g)
    • około 150 g mixu sałat
    • 2 średniej wielkości pomidory
    • sól i pieprz
    • olej do smażenia

    Wrapy z kurczakiem i boczkiem - składniki na sos ranczo:

    • 3 łyżki majonezu
    • 4,5 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    • 0,5 szklanki maślanki
    • 0,5 łyżeczki musztardy dijon
    • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
    • 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
    • 0,5 łyżeczki cebuli suszonej
    • 0,5 łyżeczki suszonego kopru
    • 0,5 łyżeczki cukru

    Wrapy z kurczakiem i boczkiem - przepis:

    • W pierwszej kolejności upiecz plastry boczku. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Na blasze ułóż plastry boczku. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 10-15 minut - do ładnego zarumienienia. 
    • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w poprzek na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron, do zarumienienia. 
    • Pomidory pokrój w półplasterki.
    • Przygotuj sos ranczo. Do miseczki dodaj majonez, śmietanę, maślankę, musztardę dijon i sok z cytryny. Energicznie wymieszaj. Dodaj przyprawy, czyli czosnek granulowany, cebulę suszoną, suszony koper i cukier. Wymieszaj. 
    • Złóż tortille. Na każdej tortilli wyłóż porcję mixu sałat, polej sosem, następnie ułóż kilka kawałków kurczaka, 2 plasterki boczku i porcję pomidora. Całość ponownie polej sosem ranczo.
    • Każdą tortillę zwiń ciasno i przekrój na pół. 
    Smacznego!
    Wrapy z kurczakiem i boczkiem

    Wrapy z kurczakiem i boczkiem

    Wrapy z kurczakiem i boczkiem

    czwartek, marca 30, 2023

    Babka Oreo

    Babka Oreo

    Pyszna, puszysta i aromatyczna babka z dodatkiem ciasteczek Oreo i obłędnie pyszną, mleczną polewą. 
    Babka Oreo

    Babka Oreo

    Babka Oreo - składniki na babkę:

    • 200 g miękkiego masła
    • 1 szklanka cukru
    • 1 łyżka cukru waniliowego
    • 5 jajek rozmiar L
    • 1/4 szklanki oleju
    • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 12 ciastek Oreo

    Babka Oreo - składniki na mleczną polewę:

    • 1 szklanka cukru pudru
    • 1/2 szklanki mleka w proszku 
    • 3,5 łyżki ciepłego mleka
    • 4 ciastka Oreo

    Babka Oreo - przepis:

    • Ciastka Oreo pokrój na mniejsze kawałki. 
    • Miękkie masło zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. 
    • Cały czas miksując, stopniowo dodawaj jajka, a następnie olej. 
    • Do masy dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj.
    • Teraz dodaj pokrojone ciastka Oreo. Wymieszaj łyżką. 
    • Ciasto przełóż do formy na babkę o średnicy około 22 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
    • Babkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
    • Przygotuj polewę mleczną. Do miseczki wsyp przesiany cukier puder, dodaj mleko w proszku, wymieszaj. Dodaj ciepłe mleko, energicznie rozetrzyj do uzyskania gładkiej polewy. 
    • Ostudzoną babkę polej przygotowaną polewą. Wierzch babki posyp pokrojonymi na mniejsze kawałki ciastkami. 
    Smacznego!
    Babka Oreo

    Babka Oreo

    Babka Oreo

    Babka Oreo

    Babka Oreo

    Babka Oreo


    Źródło przepisu: idealneciasta.com


    Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger