Przepis na wyjątkowo soczyste kotlety z piersi kurczaka marynowane w śmietanie. Proste, szybkie i pyszne!
Kotlety z kurczaka marynowane w śmietanie - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- mąka do panierowania
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, czosnek granulowany, cebula suszona
- masło klarowane do smażenia
Kotlety z kurczaka marynowane w śmietanie - przepis:
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, czosnkiem granulowanym oraz suszoną cebulą.
- Mięso przełóż do szklanego naczynia, zalej śmietaną. Wymieszaj w taki sposób, by każdy kawałek mięsa był pokryty śmietaną. Tak zamarynowanego kurczaka odstaw na całą noc do lodówki.
- Na drugi dzień, mięso panieruj w mące.
- Smaż na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym z obu stron do zarumienienia.