Wyjątkowo pyszny gulasz drobiowy z papryką podany w towarzystwie klusek kładzionych.
Gulasz drobiowy z kluskami kładzionymi - składniki na gulasz:
- 3 filety z piersi kurczaka (około 800 g)
- 2 cebule
- 2 małe papryki czerwone
- 450 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
- olej do smażenia
- garść natki pietruszki
Gulasz drobiowy z kluskami kładzionymi - składniki na kluski kładzione:
- 4 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 0,5 łyżeczki soli
- 200 g mąki pszennej
Gulasz drobiowy z kluskami kładzionymi - przepis:
- Kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę.
- W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Pod koniec smażenia dodaj słodką paprykę, dokładnie wymieszaj. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż 3 minuty.
- Do garnka dodaj pokrojonego kurczaka. Smaż 10 minut. Do garnka wlej bulion. Przykryj garnek pokrywką. Gotuj na niskiej mocy palnika przez 30 minut.
- Zagęść sos. Do szklanki wsyp mąkę kukurydzianą, dodaj odrobinę wody, energicznie wymieszaj. Mieszanka powinna mieć konsystencję pasty. Powstałą mieszankę dodaj do garnka z gulaszem. Energicznie wymieszaj, by uniknąć grudek. Gulasz dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z kuchenki.
- Przygotuj kluski kładzione. Do wysokiego naczynia wbij jajka i dodaj śmietanę. Energicznie wymieszaj rózgą. Dodaj sól i cały czas mieszając, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj mąkę. Masa powinna być gładka i gęsta - musi powoli opadać z rózgi.
- W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Kluseczki kładź na wrzątek małą łyżeczką. Gotuj na średniej mocy palnika przez 6 minut, licząc od momentu wypłynięcia kluseczek na powierzchnię.
- Gotowe kluski kładzione dokładnie odcedź i dodaj do gulaszu. Wymieszaj.
- Przed podaniem posyp gulasz drobno posiekaną natką pietruszki.