Ekspresowe i proste w przygotowaniu kotlety ziemniaczane z mozzarellą.
Kotlety ziemniaczane z mozzarellą - składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 250 g mozzarelli
- sól i pieprz
- mąka pszenna
- do panierowania: 1-2 jajka + bułka tarta
- olej do smażenia
Kotlety ziemniaczane z mozzarellą - przepis:
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przeciśnij przez praskę. Ziemniaki zagnieć i przełóż do miski. Ziemniaki w misce podziel na 4 równe części. Wyjmij jedną część i w to miejsce wsyp mąkę pszenną. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie zagnieć.
- Mozzarellę pokrój na mniejsze kawałki.
- Uformuj kotlety. Z ciasta odrywaj niewielkie kawałki, spłaszczaj i wciskaj w nie mozzarellę. Uformuj w taki sposób, by powstały płaskie kotlety.
- Kotlety panieruj w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.