Przepis na pyszne i aromatyczne naleśniki podane z prażonymi jabłkami.
Naleśniki z jabłkami - składniki na naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia
Naleśniki z jabłkami - składniki na prażone jabłka:
- 1,5 kg jabłek
- 3 łyżki masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru
Naleśniki z jabłkami - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj ciasto.
- Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia.
- Usmażone naleśniki przekładaj na talerz. Talerz przykryj miską lub garnkiem. Dzięki temu naleśniki nie będą wysychały.
- Przygotuj prażone jabłka. Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Jabłka przełóż na patelnię, dodaj masło, cynamon i cukier waniliowy.
- Wymieszaj. Smaż na średniej mocy palnika przez około 15 minut - do momentu, aż jabłka zaczną się rozpadać. W trakcie smażenia jabłka często mieszaj. Na samym końcu dodaj cukier, wymieszaj.
- Złóż naleśniki w kopertę. Jabłka wyłóż na połowę naleśnika, złóż na pół i jeszcze raz na pół.
- Naleśniki oprósz cukrem pudrem.