Pyszne, soczyste i aromatyczne filety z piersi kurczaka w panierce z bułki tartej i dużą ilością parmezanu, zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą.
Kurczak po parmeńsku - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka
- 80 g bułki tartej
- 100 g parmezanu
- 1-2 jajka
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
- olej do smażenia
Kurczak po parmeńsku - składniki na sos pomidorowy:
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 350 ml przecieru pomidorowego
- 0,5 puszki krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, szczypta cukru
- oliwa z oliwek
Pozostałe składniki:
- 125 g tartej mozzarelli
Kurczak po parmeńsku - przepis:
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, przekrój wzdłuż na pół, dopraw z obu stron solą i pieprzem.
- W misce lub głębokim talerzu wymieszaj bułkę tartą, parmezan, czosnek granulowany i sól.
- W osobnej misce lub głębokim talerzu rozkłóć jajka.
- Przygotowane kawałki kurczaka najpierw obtocz w jajku, a następnie w mieszance bułki tartej i parmezanu.
- Piersi kurczaka obsmaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia.
- Przygotuj sos pomidorowy. W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj drobno posiekaną cebulę oraz obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Krótko podsmażaj na średnim ogniu, ale uważaj, by czosnek się nie spalił. Dodaj przecier pomidorowy, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem, oregano, bazylią i szczyptą cukru. Gotuj na średniej mocy palnika przez około 15 minut, często mieszając.
- Połowę sosu pomidorowego wyłóż na dno naczynia żaroodpornego. Ułóż kawałki mięsa. Na mięso wyłóż pozostały sos pomidorowy. Całość posyp tartą mozzarellą.
- Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.