sobota, kwietnia 22, 2023

Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym

Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym

Puszysty, lekki jak puch biszkopt przekładany aksamitnym kremem budyniowym z dodatkiem galaretki brzoskwiniowej i brzoskwiń z puszki. 
Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym

Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 160 g cukru
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 36 g mąki ziemniaczanej
  • 36 ml oleju 

Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym - składniki na krem:

  • 1200 ml mleka
  • 3 budynie waniliowe (proszki budyniowe - 3 x 40 g)
  • 6 łyżek cukru
  • 3 galaretki brzoskwiniowe
  • 250 g masła
  • 1 puszka brzoskwiń (ja dałam nieco więcej, ale 1 puszka w zupełności wystarczy)
  • cukier puder do posypania

Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym- przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj przesiane mąki. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Na końcu wlej olej. Ponownie delikatnie wymieszaj. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
  • Przygotuj krem. W rondelku zagotuj 950 ml wraz z cukrem. W 250 ml mleka rozmieszaj proszki budyniowe. Rozmieszane proszki budyniowe wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Garnek zdejmij z ognia, wsyp galaretki. Energicznie mieszaj do momentu ich całkowitego rozpuszczenia. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, mieszaj do roztopienia. Dodaj odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wymieszaj. Masę pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Złóż ciasto. Jeszcze ciepłą masę wyłóż na pierwszy blat biszkoptu. Przykryj drugim blatem. Ciasto włóż na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. 
  • Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem. 
Smacznego!
Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym

Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym

Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym

Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym

Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym

czwartek, kwietnia 20, 2023

Kurczak po parmeńsku

Kurczak po parmeńsku

Pyszne, soczyste i aromatyczne filety z piersi kurczaka w panierce z bułki tartej i dużą ilością parmezanu, zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą. 
Kurczak po parmeńsku

Kurczak po parmeńsku - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 80 g bułki tartej
  • 100 g parmezanu
  • 1-2 jajka
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
  • olej do smażenia

Kurczak po parmeńsku - składniki na sos pomidorowy:

  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 ml przecieru pomidorowego
  • 0,5 puszki krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, szczypta cukru
  • oliwa z oliwek

Pozostałe składniki:

  • 125 g tartej mozzarelli


Kurczak po parmeńsku - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, przekrój wzdłuż na pół, dopraw z obu stron solą i pieprzem. 
  • W misce lub głębokim talerzu wymieszaj bułkę tartą, parmezan, czosnek granulowany i sól. 
  • W osobnej misce lub głębokim talerzu rozkłóć jajka. 
  • Przygotowane kawałki kurczaka najpierw obtocz w jajku, a następnie w mieszance bułki tartej i parmezanu. 
  • Piersi kurczaka obsmaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. 
  • Przygotuj sos pomidorowy. W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj drobno posiekaną cebulę oraz obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Krótko podsmażaj na średnim ogniu, ale uważaj, by czosnek się nie spalił. Dodaj przecier pomidorowy, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem, oregano, bazylią i szczyptą cukru. Gotuj na średniej mocy palnika przez około 15 minut, często mieszając. 
  • Połowę sosu pomidorowego wyłóż na dno naczynia żaroodpornego. Ułóż kawałki mięsa. Na mięso wyłóż pozostały sos pomidorowy. Całość posyp tartą mozzarellą.
  • Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
Smacznego!
Kurczak po parmeńsku

Kurczak po parmeńsku

Kurczak po parmeńsku

Kurczak po parmeńsku

Kurczak po parmeńsku

Kurczak po parmeńsku

Kurczak po parmeńsku

środa, kwietnia 19, 2023

Naleśniki z jabłkami

Naleśniki z jabłkami

Przepis na pyszne i aromatyczne naleśniki podane z prażonymi jabłkami. 
Naleśniki z jabłkami

Naleśniki z jabłkami - składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka 
  • szczypta soli
  • olej do smażenia       

Naleśniki z jabłkami - składniki na prażone jabłka:

  • 1,5 kg jabłek
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru

Naleśniki z jabłkami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj ciasto. 
  • Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia. 
  • Usmażone naleśniki przekładaj na talerz. Talerz przykryj miską lub garnkiem. Dzięki temu naleśniki nie będą wysychały.
  • Przygotuj prażone jabłka. Jabłka obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Jabłka przełóż na patelnię, dodaj masło, cynamon i cukier waniliowy. 
  • Wymieszaj. Smaż na średniej mocy palnika przez około 15 minut - do momentu, aż jabłka zaczną się rozpadać. W trakcie smażenia jabłka często mieszaj. Na samym końcu dodaj cukier, wymieszaj. 
  • Złóż naleśniki w kopertę. Jabłka wyłóż na połowę naleśnika, złóż na pół i jeszcze raz na pół.
  • Naleśniki oprósz cukrem pudrem.
Smacznego!
Naleśniki z jabłkami

Naleśniki z jabłkami

Naleśniki z jabłkami

poniedziałek, kwietnia 17, 2023

Kotlety ziemniaczane z mozzarellą

Kotlety ziemniaczane z mozzarellą

Ekspresowe i proste w przygotowaniu kotlety ziemniaczane z mozzarellą.
Kotlety ziemniaczane z mozzarellą


Kotlety ziemniaczane z mozzarellą - składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g mozzarelli
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna
  • do panierowania: 1-2 jajka + bułka tarta
  • olej do smażenia


Kotlety ziemniaczane z mozzarellą - przepis:

  • Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przeciśnij przez praskę. Ziemniaki zagnieć i przełóż do miski. Ziemniaki w misce podziel na 4 równe części. Wyjmij jedną część i w to miejsce wsyp mąkę pszenną. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie zagnieć. 
  • Mozzarellę pokrój na mniejsze kawałki.
  • Uformuj kotlety. Z ciasta odrywaj niewielkie kawałki, spłaszczaj i wciskaj w nie mozzarellę. Uformuj w taki sposób, by powstały płaskie kotlety. 
  • Kotlety panieruj w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. 
Smacznego!
Kotlety ziemniaczane z mozzarellą

Kotlety ziemniaczane z mozzarellą

niedziela, kwietnia 16, 2023

Jabłkowa chmurka

Jabłkowa chmurka

Pyszne, kremowe ciasto składające się z kilku warstw: jabłkowej, kremu śmietankowego i chrupiącej bezy.
Jabłkowa chmurka

Jabłkowa chmurka - składniki na bezę:

  • 3 białka
  • 160 g cukru
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g herbatników

Jabłkowa chmurka - składniki na warstwę z jabłkami:

  • 1,5 kg jabłek
  • 100 ml wody
  • 2 galaretki cytrynowe

Jabłkowa chmurka - składniki na krem śmietankowy:

  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • 4 łyżki cukru pudru

Pozostałe składniki:

  • około 200 g herbatników


Jabłkowa chmurka - przepis:

  • W pierwsze kolejności przygotuj bezę. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Ubijaj do momentu wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, sztywnej piany. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksuj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż  herbatnikami. Na herbatnikach równomiernie rozłóż masę na bezę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę. Bezę pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj warstwę z jabłkami. Do garnka przełóż pokrojone w kostkę jabłka i wlej wodę. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz moc palnika i duś przez około 10-15 minut - do momentu, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać. Garnek zdejmij z ognia. Wsyp galaretki. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Całość odstaw do lekkiego stężenia. 
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na gęsty, sztywny krem. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • Złóż ciasto. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wyłóż herbatnikami. Na herbatniki wyłóż lekko stężałe jabłka z galaretką. Ułóż kolejną warstwę herbatników. Wyłóż krem śmietankowy, wyrównaj. Na kremie ułóż ostudzoną bezę z herbatnikami. 
  • Ciasto wstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Smacznego!
Jabłkowa chmurka

Jabłkowa chmurka

Jabłkowa chmurka

Jabłkowa chmurka

Jabłkowa chmurka

Jabłkowa chmurka

sobota, kwietnia 15, 2023

Surówka z marchewki z rodzynkami

Surówka z marchewki z rodzynkami

Idealna do obiadu i nie tylko - surówka z marchewki z rodzynkami i pysznym, wyrazistym dressingiem.
Surówka z marchewki z rodzynkami

Surówka z marchewki z rodzynkami - składniki:

  • 500 g obranej marchewki
  • 60 g rodzynków
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1,5 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Surówka z marchewki z rodzynkami - przepis:

  • Marchewkę zetrzyj na dużych lub średnich oczkach tarki. 
  • Do słoika wlej oliwę z oliwek, dodaj sok z cytryny, musztardę sarepską, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz sól i pieprz. Całość energicznie wymieszaj. 
  • Do miski przełóż marchewkę, rodzynki i drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość polej sosem, dokładnie wymieszaj. 
  • Surówkę włóż na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Surówka z marchewki z rodzynkami

Surówka z marchewki z rodzynkami

piątek, kwietnia 14, 2023

Gulasz drobiowy z kluskami kładzionymi

Gulasz drobiowy z kluskami kładzionymi

Wyjątkowo pyszny gulasz drobiowy z papryką podany w towarzystwie klusek kładzionych.
Gulasz drobiowy z kluskami kładzionymi


  • Gulasz drobiowy z kluskami kładzionymi - składniki na gulasz:

    • 3 filety z piersi kurczaka (około 800 g)
    • 2 cebule
    • 2 małe papryki czerwone
    • 450 ml bulionu drobiowego
    • 2 łyżki mąki kukurydzianej
    • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka
    • olej do smażenia
    • garść natki pietruszki

    Gulasz drobiowy z kluskami kładzionymi - składniki na kluski kładzione:

    • 4 jajka
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 200 g mąki pszennej


    Gulasz drobiowy z kluskami kładzionymi - przepis:

    • Kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. 
    • W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Pod koniec smażenia dodaj słodką paprykę, dokładnie wymieszaj. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż 3 minuty.
    • Do garnka dodaj pokrojonego kurczaka. Smaż 10 minut. Do garnka wlej bulion. Przykryj garnek pokrywką. Gotuj na niskiej mocy palnika przez 30 minut.
    • Zagęść sos. Do szklanki wsyp mąkę kukurydzianą, dodaj odrobinę wody, energicznie wymieszaj. Mieszanka powinna mieć konsystencję pasty. Powstałą mieszankę dodaj do garnka z gulaszem. Energicznie wymieszaj, by uniknąć grudek. Gulasz dopraw solą i pieprzem. Zdejmij z kuchenki. 
    • Przygotuj kluski kładzione. Do wysokiego naczynia wbij jajka i dodaj śmietanę. Energicznie wymieszaj rózgą. Dodaj sól i cały czas mieszając, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj mąkę. Masa powinna być gładka i gęsta - musi powoli opadać z rózgi. 
    • W dużym garnku zagotuj wodę z solą. Kluseczki kładź na wrzątek małą łyżeczką. Gotuj na średniej mocy palnika przez 6 minut, licząc od momentu wypłynięcia kluseczek na powierzchnię. 
    • Gotowe kluski kładzione dokładnie odcedź i dodaj do gulaszu. Wymieszaj. 
    • Przed podaniem posyp gulasz drobno posiekaną natką pietruszki.
    Smacznego!
    Gulasz drobiowy z kluskami kładzionymi

    Gulasz drobiowy z kluskami kładzionymi

    Gulasz drobiowy z kluskami kładzionymi

    Gulasz drobiowy z kluskami kładzionymi

    Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger