Pyszna, zdrowa i pożywna zupa krem z brokułem, szpinakiem i mlekiem kokosowym.
Zupa krem z brokułem, szpinakiem i mlekiem kokosowym - składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 750 ml bulionu warzywnego
- 600 g ziemniaków
- 1 brokuł
- 350 ml mleka kokosowego
- 450 g mrożonego szpinaku
- garść liści bazylii
- 2 łyżki soku z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz, chili pieprz cayenne
- olej kokosowy
Zupa krem z brokułem, szpinakiem i mlekiem kokosowym - przepis:
- W garnku rozgrzej olej kokosowy. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, starty imbir oraz chili. Całość smaż 3 minuty, często mieszając.
- Do garnka wlej bulion warzywny, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz moc palnika i gotuj przez 8 minut.
- Do zupy wlej mleko kokosowe i dodaj różyczki brokuła. Gotuj przez około 5 minut - do miękkości wszystkich warzyw. Dodaj rozmrożony i odsączony szpinak. Gotuj 3 minuty. Dodaj posiekane liście bazylii i sok z cytryny.
- Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. W razie potrzeby dopraw jeszcze zupę solą i pieprzem.