sobota, kwietnia 29, 2023

Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami

Pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach sernik na kruchym cieście z dodatkiem duszonych jabłek z cynamonem.
Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami - składniki na kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 125 g zimnego masła
  • 2 żółtka (2 białka pozostaw do masy serowej)

Sernik z jabłkami - składniki na warstwę z jabłkami:

  • 800 g jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sernik z jabłkami - składniki na masę serową: 

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 125 g miękkiego masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 300 g kwaśnej śmietany 18%
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2 x 40 g)
  • dodatkowo: bułka tarta do posypania podpieczonego ciasta

Sernik z jabłkami - składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2-3 łyżki ciepłego mleka

Sernik z jabłkami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, posiekane na mniejsze kawałki masło i żółtka. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 1 godzinę do lodówki. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wylep dno formy. Nakłuj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut. 
  • Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Jabłka przełóż do garnka wraz z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Wymieszaj i duś przez około 10 minut.
  • Przygotuj masę serową. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddziel od żółtek. 
  • Masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawaj żółtka, miksuj po każdym dodaniu. Dodaj kwaśną śmietanę, zmiksuj. Stopniowo dodawaj twaróg. Dodaj proszki budyniowe, krótko zmiksuj. 
  • Sześć białek zmiksuj na sztywną pianę. Delikatnie, przy pomocy szpatułki, wmieszaj je do masy serowej. 
  • Podpieczony spód posyp bułką tartą przesianą przez sitko. Wyłóż duszone jabłka. Wlej masę serową. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Pozostaw do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku. 
  • Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z ciepłym mlekiem.
  • Całkowicie ostudzony sernik polej lukrem.
Smacznego!
Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami

piątek, kwietnia 28, 2023

Trufle owsiane z masłem orzechowym i wiórkami kokosowymi

Trufle owsiane z masłem orzechowym i wiórkami kokosowymi

Pyszne i pożywne trufle owsiane z masłem orzechowym, wiórkami kokosowymi i orzeszkami ziemnymi. 
Trufle owsiane z masłem orzechowym i wiórkami kokosowymi


Trufle owsiane z masłem orzechowym i wiórkami kokosowymi - składniki:

  • 1,5 szklanki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki drobno posiekanych orzeszków ziemnych
  • gorzkie kakao do oprószenia


Trufle owsiane z masłem orzechowym i wiórkami kokosowymi - przepis:

  • Do miski dodaj masło orzechowe i miód. Miksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. 
  • Dodaj płatki owsiane, wiórki kokosowe i orzeszki ziemne. Dokładnie wymieszaj. 
  • Z powstałej masy uformuj kulki. Kulki obtocz w kakao. 
  • Trufle przechowuj w lodówce. 
  • Na 30 minut przed podaniem wyjmij trufle z lodówki. Najlepiej smakują, kiedy odrobinę zmiękną. 
Smacznego!
Trufle owsiane z masłem orzechowym i wiórkami kokosowymi

Trufle owsiane z masłem orzechowym i wiórkami kokosowymi

Trufle owsiane z masłem orzechowym i wiórkami kokosowymi

środa, kwietnia 26, 2023

Pilaw z warzywami

Pilaw z warzywami

Pilaw z warzywami to wyjątkowo pyszne, szybkie i proste w przygotowaniu danie wegetariańskie, składające się z ryżu, makaronu ryżowego, papryki, marchewki i groszku.
Pilaw z warzywami


Pilaw z warzywami - składniki:

  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka suchego makaronu ryżowego orzo
  • 1 szklanka suchego ryżu długoziarnistego
  • 1 mała papryka
  • 1 marchewka
  • 0,5 szklanki mrożonego groszku
  • 2,5 szklanki bulionu warzywnego
  • garść natki pietruszki
  • garść szczypiorku
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki masła

Pilaw z warzywami - przepis:

  • Na patelni roztop masło. Dodaj drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 3 minuty. Dodaj makaron ryżowy orzo. Smaż na średniej mocy palnika przez około 6 minut - do momentu, aż makaron zyska lekko złoty kolor.
  • Na patelnię dodaj ryż, pokrojoną w kostkę paprykę, marchewkę oraz mrożony groszek. Smaż kolejne 5 minut na dość niskiej mocy palnika. 
  • Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego. Wlej 1 szklankę bulionu, wymieszaj.
  • Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
  • Po upływie powyższego czasu wlej pozostałe 1,5 szklanki bulionu, ponownie przykryj naczynie pokrywką i piecz jeszcze przez 35 minut. 
  • Gotowy pilaw dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem. 
Smacznego!
Pilaw z warzywami

Pilaw z warzywami

Pilaw z warzywami

Pilaw z warzywami

wtorek, kwietnia 25, 2023

Zupa krem z brokułem, szpinakiem i mlekiem kokosowym

Zupa krem z brokułem, szpinakiem i mlekiem kokosowym

Pyszna, zdrowa i pożywna zupa krem z brokułem, szpinakiem i mlekiem kokosowym. 
Zupa krem z brokułem, szpinakiem i mlekiem kokosowym

Zupa krem z brokułem, szpinakiem i mlekiem kokosowym - składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 600 g ziemniaków
  • 1 brokuł
  • 350 ml mleka kokosowego
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • garść liści bazylii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy: sól, pieprz, chili pieprz cayenne
  • olej kokosowy


Zupa krem z brokułem, szpinakiem i mlekiem kokosowym - przepis:

  • W garnku rozgrzej olej kokosowy. Wrzuć drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, starty imbir oraz chili. Całość smaż 3 minuty, często mieszając. 
  • Do garnka wlej bulion warzywny, dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz moc palnika i gotuj przez 8 minut. 
  • Do zupy wlej mleko kokosowe i dodaj różyczki brokuła. Gotuj przez około 5 minut - do miękkości wszystkich warzyw. Dodaj rozmrożony i odsączony szpinak. Gotuj 3 minuty. Dodaj posiekane liście bazylii i sok z cytryny. 
  • Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. W razie potrzeby dopraw jeszcze zupę solą i pieprzem. 
Smacznego!
Zupa krem z brokułem, szpinakiem i mlekiem kokosowym

Zupa krem z brokułem, szpinakiem i mlekiem kokosowym

Zupa krem z brokułem, szpinakiem i mlekiem kokosowym

poniedziałek, kwietnia 24, 2023

Sałatka z makaronem ryżowym orzo

Sałatka z makaronem ryżowym orzo

Lekka, kolorowa sałatka z makaronem ryżowym orzo z dodatkiem pomidorków koktajlowych, papryką, ogórkiem, cebulą, awokado, ziarnami słonecznika i tartym parmezanem.
Sałatka z makaronem ryżowym orzo



Sałatka z makaronem ryżowym orzo - składniki na sałatkę:

  • 500 g makaronu orzo
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona papryka
  • 1 ogórek
  • 1 mała cebula czerwona
  • 1 awokado
  • garść posiekanej bazylii
  • garść ziaren słonecznika
  • tarty parmezan do posypania

Sałatka z makaronem ryżowym orzo - składniki na dresssing:

  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • sól i pieprz cytrynowy


Sałatka z makaronem ryżowym orzo - przepis:

  • Makaron orzo ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Pomidorki pokrój w ćwiartki, paprykę i ogórka w kostkę, a cebulę drobno posiekaj. 
  • Awokado pokrój w kostkę. 
  • Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni. 
  • Przygotuj dressing. Do słoika wlej oliwę z oliwek, dodaj sok z cytryny, miód, musztardę dijon, czosnek, sól i pieprz cytrynowy. Energicznie wymieszaj. 
  • Do makaronu dodaj pomidorki, paprykę, ogórka, cebulę, posiekane liście bazylii i dressing. Dokładnie wymieszaj. Dodaj awokado. Wymieszaj. 
  • Gotową sałatkę wyłóż na talerze. Posyp uprażonymi ziarnami słonecznika i tartym parmezanem. 
Smacznego!
Sałatka z makaronem ryżowym orzo

Sałatka z makaronem ryżowym orzo

Sałatka z makaronem ryżowym orzo

Sałatka z makaronem ryżowym orzo

sobota, kwietnia 22, 2023

Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym

Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym

Puszysty, lekki jak puch biszkopt przekładany aksamitnym kremem budyniowym z dodatkiem galaretki brzoskwiniowej i brzoskwiń z puszki. 
Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym

Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 160 g cukru
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 36 g mąki ziemniaczanej
  • 36 ml oleju 

Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym - składniki na krem:

  • 1200 ml mleka
  • 3 budynie waniliowe (proszki budyniowe - 3 x 40 g)
  • 6 łyżek cukru
  • 3 galaretki brzoskwiniowe
  • 250 g masła
  • 1 puszka brzoskwiń (ja dałam nieco więcej, ale 1 puszka w zupełności wystarczy)
  • cukier puder do posypania

Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym- przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj przesiane mąki. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Na końcu wlej olej. Ponownie delikatnie wymieszaj. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
  • Przygotuj krem. W rondelku zagotuj 950 ml wraz z cukrem. W 250 ml mleka rozmieszaj proszki budyniowe. Rozmieszane proszki budyniowe wlej na gotujące się mleko i cały czas mieszając ugotuj gęsty budyń. Garnek zdejmij z ognia, wsyp galaretki. Energicznie mieszaj do momentu ich całkowitego rozpuszczenia. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło, mieszaj do roztopienia. Dodaj odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Wymieszaj. Masę pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Złóż ciasto. Jeszcze ciepłą masę wyłóż na pierwszy blat biszkoptu. Przykryj drugim blatem. Ciasto włóż na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. 
  • Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem. 
Smacznego!
Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym

Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym

Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym

Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym

Biszkopt z kremem budyniowo-brzoskwiniowym

czwartek, kwietnia 20, 2023

Kurczak po parmeńsku

Kurczak po parmeńsku

Pyszne, soczyste i aromatyczne filety z piersi kurczaka w panierce z bułki tartej i dużą ilością parmezanu, zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą. 
Kurczak po parmeńsku

Kurczak po parmeńsku - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 80 g bułki tartej
  • 100 g parmezanu
  • 1-2 jajka
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
  • olej do smażenia

Kurczak po parmeńsku - składniki na sos pomidorowy:

  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 350 ml przecieru pomidorowego
  • 0,5 puszki krojonych pomidorów
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, szczypta cukru
  • oliwa z oliwek

Pozostałe składniki:

  • 125 g tartej mozzarelli


Kurczak po parmeńsku - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, przekrój wzdłuż na pół, dopraw z obu stron solą i pieprzem. 
  • W misce lub głębokim talerzu wymieszaj bułkę tartą, parmezan, czosnek granulowany i sól. 
  • W osobnej misce lub głębokim talerzu rozkłóć jajka. 
  • Przygotowane kawałki kurczaka najpierw obtocz w jajku, a następnie w mieszance bułki tartej i parmezanu. 
  • Piersi kurczaka obsmaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. 
  • Przygotuj sos pomidorowy. W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj drobno posiekaną cebulę oraz obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Krótko podsmażaj na średnim ogniu, ale uważaj, by czosnek się nie spalił. Dodaj przecier pomidorowy, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Dopraw solą, pieprzem, oregano, bazylią i szczyptą cukru. Gotuj na średniej mocy palnika przez około 15 minut, często mieszając. 
  • Połowę sosu pomidorowego wyłóż na dno naczynia żaroodpornego. Ułóż kawałki mięsa. Na mięso wyłóż pozostały sos pomidorowy. Całość posyp tartą mozzarellą.
  • Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
Smacznego!
Kurczak po parmeńsku

Kurczak po parmeńsku

Kurczak po parmeńsku

Kurczak po parmeńsku

Kurczak po parmeńsku

Kurczak po parmeńsku

Kurczak po parmeńsku

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger