Pyszny, kremowy, rozpływający się w ustach sernik na kruchym cieście z dodatkiem duszonych jabłek z cynamonem.
Sernik z jabłkami - składniki na kruche ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 125 g zimnego masła
- 2 żółtka (2 białka pozostaw do masy serowej)
Sernik z jabłkami - składniki na warstwę z jabłkami:
- 800 g jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
Sernik z jabłkami - składniki na masę serową:
- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
- 125 g miękkiego masła
- 1,5 szklanki cukru
- 32 g cukru waniliowego
- 4 jajka
- 300 g kwaśnej śmietany 18%
- 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2 x 40 g)
- dodatkowo: bułka tarta do posypania podpieczonego ciasta
Sernik z jabłkami - składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki ciepłego mleka
Sernik z jabłkami - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, posiekane na mniejsze kawałki masło i żółtka. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 1 godzinę do lodówki.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wylep dno formy. Nakłuj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut.
- Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. Jabłka przełóż do garnka wraz z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Wymieszaj i duś przez około 10 minut.
- Przygotuj masę serową. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddziel od żółtek.
- Masło utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawaj żółtka, miksuj po każdym dodaniu. Dodaj kwaśną śmietanę, zmiksuj. Stopniowo dodawaj twaróg. Dodaj proszki budyniowe, krótko zmiksuj.
- Sześć białek zmiksuj na sztywną pianę. Delikatnie, przy pomocy szpatułki, wmieszaj je do masy serowej.
- Podpieczony spód posyp bułką tartą przesianą przez sitko. Wyłóż duszone jabłka. Wlej masę serową.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 50 minut. Pozostaw do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku.
- Przygotuj lukier. Przesiany cukier puder wymieszaj z ciepłym mlekiem.
- Całkowicie ostudzony sernik polej lukrem.