Wyśmienita, pełna smaku i aromatu zapiekanka makaronowa z kurczakiem, boczkiem, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi.
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szpinakiem i boczkiem - składniki:
- 650 g makaronu penne
- 3 filety z piersi kurczaka (około 750 g)
- 200 g boczku wędzonego w plastrach
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
- 200 g śmietany 18%
- 150 g serka śmietankowego typu Almette lub Twój Smak
- 200 g świeżego, posiekanego szpinaku
- 500 g pomidorków koktajlowych
- 1 cebula
- 1 czerwona cebula
- 0,5 szklanki tartego parmezanu
- 100 g sera Dziugas
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
- olej do smażenia
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, szpinakiem i boczkiem - przepis:
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Na suchej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek. Smaż do momentu, aż boczek będzie chrupiący. Odłóż na bok.
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Na patelni po smażeniu boczku rozgrzej olej i wrzuć kurczaka. Smaż do zarumienienia. Pod koniec smażenia dopraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.
- W wysokim naczyniu wymieszaj bulion, kwaśną śmietanę, serek śmietankowy, sól, pieprz i czosnek granulowany.
- Do dużej miski przełóż makaron, dodaj podsmażonego kurczaka, szpinak, pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, drobno posiekane cebule, parmezan oraz wcześniej przygotowany sos. Dokładnie wymieszaj.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem lub olejem. Do naczynia przełóż zapiekankę. Wyrównaj, na wierzchu wyłóż boczek i ser dziugas. Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.