Pyszne, kremowe ciasto na kakaowym biszkopcie z kremem na bazie mascarpone z dodatkiem ajerkoniaku i białej czekolady. Całość dopełniają bezy i prażone płatki migdałowe.
Ciasto z ajerkoniakiem i białą czekoladą - składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 80 g cukru
- 60 g mąki pszennej tortowej
- 18 g kakao
- 22 ml oleju
- szczypta soli
Ciasto z ajerkoniakiem i białą czekoladą - składniki na krem:
- 500 g mascarpone
- 300 g białej czekolady
- 200 ml ajerkoniaku
Ciasto z ajerkoniakiem i białą czekoladą - pozostałe składniki:
- około 200 g dżemu z czarnej porzeczki
- około 130 g gotowych bez
- garść płatków migdałowych
Ciasto z ajerkoniakiem i białą czekoladą - przepis:
- Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę pszenną wymieszaj z kakao. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z kakao. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Na końcu wlej olej. Ponownie delikatnie wymieszaj. Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Pozostaw do ostudzenia.
- Przygotuj krem. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostudzenia.
- Do miski przełóż serek mascarpone, krótko zmiksuj. Dodaj ajerkoniak, ponownie krótko zmiksuj.
- Cienkim strumieniem wlej czekoladę, miksuj do momentu uzyskania jednolitego, gładkiego kremu.
- Złóż ciasto. Biszkopt posmaruj dżemem. Na ciasto wyłóż krem, wyrównaj. Ciasto włóż na minimum 12 godzin do lodówki, by krem dobrze się schłodził.
- Na wierzch ciasta wyłóż pokruszone na mniejsze kawałki bezy i podprażone na suchej patelni płatki migdałowe.