Wyjątkowo chrupiące kawałki kurczaka panierowane w maślance, płatkach kukurydzianych i bułce tartej.
Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
- 1 szklanka maślanki
- 1 jajko
- około 2 szklanek płatków kukurydzianych
- 0,5 szklanki bułki tartej
- przyprawy: sól, pieprz, suszona cebula, czosnek granulowany
- olej do smażenia
Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce - przepis:
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Kurczaka zalej maślanką i włóż na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
- Płatki kukurydziane rozkrusz przy pomocy wałka lub blendera.
- Rozkruszone płatki kukurydziane przełóż do miski. Dodaj bułkę tartą, suszoną cebulę, czosnek granulowany oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Z marynaty maślankowej wyjmij kurczaka. Do maślanki, w której marynował się kurczak, wbij jajko. Wymieszaj. Z powrotem włóż kawałki kurczaka, ponownie wymieszaj.
- Każdy kawałek kurczaka dobrze obtocz w przygotowanej wcześniej panierce z płatkami kukurydzianymi.
- Smaż na dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron do zarumienienia.