Pyszne, puszyste placuszki nadziane Nutellą.
Placki z Nutellą - składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 1/4 szklanki roztopionego i ostudzonego masła
- 1 jajko rozmiar L
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 i 1/4 szklanki mleka
- Nutella lub inny krem czekoladowy z orzechami laskowymi
Placki z Nutellą - przepis:
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i szczyptę soli. Dodaj roztopione masło, jajko, ekstrakt waniliowy i mleko. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Nutellę podgrzewaj w kąpieli wodnej do czasu, aż stanie się lekko ciepła i bardziej płynna.
- Na patelni rozgrzej olej. Wlej niewielką porcję ciasta, następnie nałóż około 0,5 łyżeczki Nutelli na środek ciasta, na Nutellę wylej ponownie niewielką porcję ciasta w taki sposób, by pokryć Nutellę. W taki sposób smaż wszystkie placuszki z obu stron do zarumienienia.