Pyszne ciasto na biszkopcie z kremową masą budyniową z kostkami galaretki malinowej i kremem śmietankowym.
Ciasto z kremem budyniowym i galaretką - składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 106 g cukru
- 80 g mąki pszennej tortowej
- 26 g mąki ziemniaczanej
- 26 g oleju
Ciasto z kremem budyniowym i galaretką - składniki na krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 75 g cukru
- 1,5 łyżki cukru waniliowego
- 3 żółtka z jajek rozmiar L
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 1 galaretka malinowa
Ciasto z kremem budyniowym - składniki na masę śmietankową:
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 1 szklanka wrzątku
- 2 galaretki malinowe
- dodatkowo: około 50 g białej czekolady
Ciasto z kremem budyniowym i galaretką - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie krótko, delikatnie wymieszaj.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy. UWAGA! Użyłam formy 20 x 20 cm, dlatego moje ciasto jest dość wysokie, ale z powodzeniem można użyć większej formy.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
- Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 350 ml mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do wysokiego naczynia wlej pozostałe 150 ml mleka, dodaj żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- W międzyczasie przygotuj galaretkę malinową. Galaretkę rozpuść we wrzątku, przelej do dwóch głębokich talerzy. Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki do całkowitego stężenia. Stężoną galaretkę pokrój w dość małą kostkę.
- Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
- Do masy budyniowej dodaj pokrojoną w kostkę galaretkę, dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj krem śmietankowy. Galaretki rozpuść we wrzątku. Pozostaw do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
- Do ostudzonej galaretki dodaj łyżkę ubitej kremówki. Energicznie wymieszaj. Mieszankę dodaj do ubitej śmietany, krótko wymieszaj.
- Złóż ciasto. Na ostudzony biszkopt wyłóż masę budyniową z galaretką, wyrównaj. Następnie wyłóż masę śmietankową. Wyrównaj. Wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki białą czekoladą.
- Ciasto włóż na minimum 8 godzin do lodówki.