sobota, maja 13, 2023

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Pyszne ciasto na biszkopcie z kremową  masą budyniową z kostkami galaretki malinowej i kremem śmietankowym. 
Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką - składniki na biszkopt: 

  • 4 jajka
  • 106 g cukru
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 26 g mąki ziemniaczanej
  • 26 g oleju

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką - składniki na krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 75 g cukru
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego
  • 3 żółtka z jajek rozmiar L
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 1 galaretka malinowa

Ciasto z kremem budyniowym - składniki na masę śmietankową:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 galaretki malinowe
  • dodatkowo: około 50 g białej czekolady

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką - przepis: 

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie krótko, delikatnie wymieszaj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy. UWAGA! Użyłam formy 20 x 20 cm, dlatego moje ciasto jest dość wysokie, ale z powodzeniem można użyć większej formy. 
  • Formę  z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 350 ml mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do wysokiego naczynia wlej pozostałe 150 ml mleka, dodaj żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • W międzyczasie przygotuj galaretkę malinową. Galaretkę rozpuść we wrzątku, przelej do dwóch głębokich talerzy. Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki do całkowitego stężenia. Stężoną  galaretkę pokrój w dość małą kostkę. 
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
  • Do masy budyniowej dodaj pokrojoną w kostkę galaretkę, dokładnie wymieszaj. 
  • Przygotuj krem śmietankowy. Galaretki rozpuść we wrzątku. Pozostaw do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. 
  • Do ostudzonej galaretki dodaj łyżkę ubitej kremówki. Energicznie wymieszaj. Mieszankę dodaj  do ubitej śmietany, krótko wymieszaj. 
  • Złóż ciasto. Na ostudzony biszkopt wyłóż masę budyniową z galaretką, wyrównaj. Następnie wyłóż masę śmietankową. Wyrównaj. Wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki białą  czekoladą. 
  • Ciasto włóż na minimum 8 godzin do lodówki. 

Smacznego!
Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

czwartek, maja 11, 2023

Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów

Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w kremowym sosie śmietanowym z aromatyczną posypką z pikantnych krakersów i parmezanu.
Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów


Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów - składniki:

  • 400 g makaronu penne
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • 135 g serka puszystego śmietankowego typu Twój Smak lub Almette 
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła sycylijskie
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • masło klarowane

Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów - składniki na posypkę:

  • 2 szklanki pokruszonych krakersów pikantnych
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu 
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów - przepis: 

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprz. Smaż do zarumienienia na dobrze rozgrzanym maśle. Odstaw na bok.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Na patelnię dodaj mąkę i przyprawę sycylijską. Smaż jeszcze 3 minuty. 
  • Do rondelka wlej bulion, śmietanę kremówkę i serek. Mieszankę doprowadź do wrzenia. Wlej na patelnię wraz z makaronem i kurczakiem. Dodaj sól, pieprz oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. 
  • Przygotuj posypkę z krakersów. W dużej misce wymieszaj pokruszone krakersy, parmezan, roztopione masło oraz natkę pietruszki. 
  • Jeśli posiadasz patelnię, w której można piec, kontynuuj przygotowywanie zapiekanki bez przekładania jej do innego naczynia. W przeciwnym razie przełóż zapiekankę do lekko natłuszczonego olejem lub masłem naczynia żaroodpornego. 
  • Zapiekankę posyp przygotowaną kruszonką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 

Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów

Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów

Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów

Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów

wtorek, maja 09, 2023

Placki z Nutellą

Placki z Nutellą

Pyszne, puszyste placuszki nadziane Nutellą.
Placki z Nutellą

Placki z Nutellą - składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 jajko rozmiar L
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • Nutella lub inny krem czekoladowy z orzechami laskowymi


Placki z Nutellą - przepis: 

  • W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i szczyptę soli. Dodaj roztopione masło, jajko, ekstrakt waniliowy i mleko. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Nutellę podgrzewaj w kąpieli wodnej do czasu, aż stanie się lekko ciepła i bardziej płynna. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Wlej niewielką porcję ciasta, następnie nałóż około 0,5 łyżeczki Nutelli na środek ciasta, na Nutellę wylej ponownie niewielką porcję ciasta w taki sposób, by pokryć Nutellę. W taki sposób smaż wszystkie placuszki z obu stron do zarumienienia. 
Smacznego!
Placki z Nutellą

Placki z Nutellą

Placki z Nutellą

Placki z Nutellą

Placki z Nutellą

Placki z Nutellą

poniedziałek, maja 08, 2023

Sałatka warstwowa z kurczakiem i jajkiem

Sałatka warstwowa z kurczakiem i jajkiem

Przepis na sałatkę warstwową z kurczakiem i jajkiem, z dodatkiem gotowanej marchewki, kukurydzy, ogórków konserwowych i sosu majonezowo-ketchupowego. 
Sałatka warstwowa z kurczakiem i jajkiem


Sałatka warstwowa z kurczakiem i jajkiem - składniki:

  • 8 jajek rozmiar M ugotowanych na twardo
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 400-500 g)
  • 4 marchewki
  • 6 ogórków konserwowych
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • 5 łyżek majonezu
  • 5 łyżek ketchupu
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • przyprawy: ulubiona przyprawa od kurczaka 
  • olej do smażenia


Sałatka warstwowa z kurczakiem i jajkiem - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostką. Dopraw ulubioną przyprawą do kurczaka. Podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju, do zarumienienia. 
  • Marchewki obierz i ugotuj w osolonym wrzątku. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Jajka obierz, oddziel białka od żółtek. 
  • Ogórki konserwowe zetrzyj na dużych oczkach tarki, dokładnie odciśnij. 
  • Szczypiorek drobno posiekaj. 
  • Majonez wymieszaj z ketchupem.
  • Składniki sałatki ułóż w szklanej, przezroczystej misce w następującej kolejności: starte na dużych oczkach tarki białko jajek, porcja sosu, starta na dużych oczkach tarki marchewka, porcja sosu, odsączona kukurydza, porcja sosu, kawałki kurczaka, porcja sosu, starte ogórki konserwowe, porcja sosu, starte na dużych oczkach tarki żółtko jaj, drobno posiekany szczypiorek. 
  • Sałatkę włóż na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Sałatka warstwowa z kurczakiem i jajkiem

Sałatka warstwowa z kurczakiem i jajkiem

Sałatka warstwowa z kurczakiem i jajkiem

niedziela, maja 07, 2023

Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce

Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce

Wyjątkowo chrupiące kawałki kurczaka panierowane w maślance, płatkach kukurydzianych i bułce tartej. 
Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce

Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 jajko
  • około 2 szklanek płatków kukurydzianych
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • przyprawy: sól, pieprz, suszona cebula, czosnek granulowany
  • olej do smażenia


Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Kurczaka zalej maślanką i włóż na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. 
  • Płatki kukurydziane rozkrusz przy pomocy wałka lub blendera.
  • Rozkruszone płatki kukurydziane przełóż do miski. Dodaj bułkę tartą, suszoną cebulę, czosnek granulowany oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. 
  • Z marynaty maślankowej wyjmij kurczaka. Do maślanki, w której marynował się kurczak, wbij jajko. Wymieszaj. Z powrotem włóż kawałki kurczaka, ponownie wymieszaj. 
  • Każdy kawałek kurczaka dobrze obtocz w przygotowanej wcześniej panierce z płatkami kukurydzianymi. 
  • Smaż na dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron do zarumienienia. 
Smacznego!
Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce

Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce

Kawałki kurczaka w chrupiącej panierce

piątek, maja 05, 2023

Ciasto z ajerkoniakiem i białą czekoladą

Ciasto z ajerkoniakiem i białą czekoladą

Pyszne, kremowe ciasto na kakaowym biszkopcie z kremem na bazie mascarpone z dodatkiem ajerkoniaku i białej czekolady. Całość dopełniają bezy i prażone płatki migdałowe.
Ciasto z ajerkoniakiem i białą czekoladą


Ciasto z ajerkoniakiem i białą czekoladą - składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 80 g cukru
  • 60 g mąki pszennej tortowej
  • 18 g kakao
  • 22 ml oleju
  • szczypta soli

Ciasto z ajerkoniakiem i białą czekoladą - składniki na krem:

  • 500 g mascarpone
  • 300 g białej czekolady
  • 200 ml ajerkoniaku

Ciasto z ajerkoniakiem i białą czekoladą - pozostałe składniki:

  • około 200 g dżemu z czarnej porzeczki
  • około 130 g gotowych bez 
  • garść płatków migdałowych


Ciasto z ajerkoniakiem i białą czekoladą - przepis:

  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę pszenną wymieszaj z kakao. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą z kakao. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Na końcu wlej olej. Ponownie delikatnie wymieszaj. Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Przygotuj krem. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do miski przełóż serek mascarpone, krótko zmiksuj. Dodaj ajerkoniak, ponownie krótko zmiksuj. 
  • Cienkim strumieniem wlej czekoladę, miksuj do momentu uzyskania jednolitego, gładkiego kremu. 
  • Złóż ciasto. Biszkopt posmaruj dżemem. Na ciasto wyłóż krem, wyrównaj. Ciasto włóż na minimum 12 godzin do lodówki, by krem dobrze się schłodził. 
  • Na wierzch ciasta wyłóż pokruszone na mniejsze kawałki bezy i podprażone na suchej patelni płatki migdałowe. 
Smacznego!
Ciasto z ajerkoniakiem i białą czekoladą

Ciasto z ajerkoniakiem i białą czekoladą

Ciasto z ajerkoniakiem i białą czekoladą

Ciasto z ajerkoniakiem i białą czekoladą

Ciasto z ajerkoniakiem i białą czekoladą

czwartek, maja 04, 2023

Szynka duszona z pieczarkami

Szynka duszona z pieczarkami

Świetny przepis na szynkę z pieczarkami duszoną w aromatycznym sosie z dodatkiem musztardy dijon i francuskiej, białego wina oraz sosu Worcestershire. 
Szynka duszona z pieczarkami

Szynka duszona z pieczarkami - składniki: 

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kg pieczarek
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej  
  • 0,5 szklanki wytrawnego białego wina (można zastąpić bulionem)
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, cebula suszona, słodka papryka, ostra papryka
  • olej do smażenia

Szynka duszona z pieczarkami - przepis:

  • Szynkę oczyść, osusz i pokrój w plastry. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, suszoną cebulą oraz słodką i ostrą papryką. Kawałki mięsa obtocz w mące. 
  • Na dobrze rozgrzanym oleju obsmaż z obu stron kawałki szynki. Szynka powinna być dość dobrze zarumieniona. Przełóż na talerz, odstaw na bok. 
  • Na patelni po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w półplasterki pieczarki, smaż do całkowitego odparowania wody i lekkiego zarumienienia. Na patelnię dodaj musztardę dijon i francuską oraz słodką paprykę. 
  • Na patelnię wlej białe wino, gotuj 3 minuty. Teraz wlej bulion, dodaj sos Worcestershire. Dokładnie wymieszaj. Gotuj na niskiej mocy palnika przez około 1 godzinę - do miękkości mięsa. 
  • Do kwaśnej śmietany dodaj kilka łyżek gorącego sosu. Wymieszaj. Tak zahartowaną śmietanę dodaj do sosu. Wymieszaj. Gotuj jeszcze przez 5 minut. W razie potrzeby dopraw sos solą i pieprzem. 
Smacznego!
Szynka duszona z pieczarkami

Szynka duszona z pieczarkami

Szynka duszona z pieczarkami

Szynka duszona z pieczarkami

Szynka duszona z pieczarkami

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger