wtorek, maja 16, 2023

Makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Wyśmienity makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami w śmietanowym sosie z parmezanem. 
Makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami - składniki:

  • 400 g makaronu (użyłam makaronu ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, ale może być zwykły)
  • 3 filety z piersi kurczaka (około 700 g)
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 350 g pieczarek
  • 2 małe cukinie
  • około 100 g suszonych pomidorów z oleju
  • 180 g świeżego szpinaku
  • 0,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 250 ml śmietanki 18%
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć na dobrze rozgrzany olej, smaż do zarumienienia, odłóż na bok. 
  • Na patelnię wrzuć drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki oraz pokrojoną w półplasterki cukinię. Smaż przez około 8-10 minut. Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory i dodaj szpinak. Smaż 5 minut. Na patelnię dodaj podsmażonego kurczaka. Całość dopraw solą i pieprzem. 
  • Na patelnię wlej bulion, dodaj śmietankę oraz kwaśną śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Gotuj 5 minut. 
  • Teraz dodaj parmezan, posiekaną natkę pietruszki oraz ugotowany makaron. Dokładnie wymieszaj. 
Smacznego!
Makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami

poniedziałek, maja 15, 2023

Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą

Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą

Pyszna, zdrowa i pożywna sałatka z kaszy jęczmiennej z dodatkiem pomidorków koktajlowych, ogórka, ciecierzycy oraz dressingiem cytrynowym. 
Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą


Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą - składniki:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 puszka ciecierzycy (masa po odsączeniu: 240 g)
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 1 mały pęczek natki pietruszki

Składniki na dressing cytrynowy:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2,5 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu


Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jęczmienną. Kaszę wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 i 1/3 szklanki wody z dwoma łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć kaszę, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Odkryj garnek i odstaw kaszę do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj dressing. Do słoika wlej oliwę z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, musztardę oraz sól i pieprz. Słoik zakręć pokrywką i energicznie wstrząśnij. 
  • Do ostudzonej kaszy dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, pokrojonego w kostkę ogórka, odsączoną ciecierzycę, drobno posiekaną cebulę czerwoną, posiekaną natkę pietruszki oraz dressing cytrynowy. Dokładnie wymieszaj. 
Smacznego!
Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą

Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą

Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą

Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą

niedziela, maja 14, 2023

Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami

Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami

Pyszne, soczyste i aromatyczne kotlety mielone wzbogacone o podsmażone z cebulą pieczarki oraz żółty ser. 
Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami

Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami - składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 duże cebule
  • 500 g pieczarek
  • 350 g sera żółtego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka rozmiar L
  • 50 ml mleka
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, majeranek
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia


Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami - przepis:

  • Na dobrze rozgrzany olej wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Wrzuć starte na dużych oczkach tarki pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż do całkowitego odparowania wody. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do dużej miski przełóż mięso mielone, ostudzone pieczarki z cebulą, starty na dużych oczkach tarki ser żółty, posiekaną natkę pietruszki, jajka, mleko oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, czosnek granulowany i majeranek. Dokładnie wyrób.
  • Z masy mięsnej formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. 
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. 
Smacznego!
Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami

Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami

Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami

sobota, maja 13, 2023

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Pyszne ciasto na biszkopcie z kremową  masą budyniową z kostkami galaretki malinowej i kremem śmietankowym. 
Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką - składniki na biszkopt: 

  • 4 jajka
  • 106 g cukru
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 26 g mąki ziemniaczanej
  • 26 g oleju

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką - składniki na krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 75 g cukru
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego
  • 3 żółtka z jajek rozmiar L
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 1 galaretka malinowa

Ciasto z kremem budyniowym - składniki na masę śmietankową:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 galaretki malinowe
  • dodatkowo: około 50 g białej czekolady

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką - przepis: 

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie krótko, delikatnie wymieszaj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy. UWAGA! Użyłam formy 20 x 20 cm, dlatego moje ciasto jest dość wysokie, ale z powodzeniem można użyć większej formy. 
  • Formę  z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 350 ml mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do wysokiego naczynia wlej pozostałe 150 ml mleka, dodaj żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • W międzyczasie przygotuj galaretkę malinową. Galaretkę rozpuść we wrzątku, przelej do dwóch głębokich talerzy. Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki do całkowitego stężenia. Stężoną  galaretkę pokrój w dość małą kostkę. 
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
  • Do masy budyniowej dodaj pokrojoną w kostkę galaretkę, dokładnie wymieszaj. 
  • Przygotuj krem śmietankowy. Galaretki rozpuść we wrzątku. Pozostaw do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. 
  • Do ostudzonej galaretki dodaj łyżkę ubitej kremówki. Energicznie wymieszaj. Mieszankę dodaj  do ubitej śmietany, krótko wymieszaj. 
  • Złóż ciasto. Na ostudzony biszkopt wyłóż masę budyniową z galaretką, wyrównaj. Następnie wyłóż masę śmietankową. Wyrównaj. Wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki białą  czekoladą. 
  • Ciasto włóż na minimum 8 godzin do lodówki. 

Smacznego!
Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

czwartek, maja 11, 2023

Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów

Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w kremowym sosie śmietanowym z aromatyczną posypką z pikantnych krakersów i parmezanu.
Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów


Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów - składniki:

  • 400 g makaronu penne
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • 135 g serka puszystego śmietankowego typu Twój Smak lub Almette 
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła sycylijskie
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • masło klarowane

Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów - składniki na posypkę:

  • 2 szklanki pokruszonych krakersów pikantnych
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu 
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów - przepis: 

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprz. Smaż do zarumienienia na dobrze rozgrzanym maśle. Odstaw na bok.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Na patelnię dodaj mąkę i przyprawę sycylijską. Smaż jeszcze 3 minuty. 
  • Do rondelka wlej bulion, śmietanę kremówkę i serek. Mieszankę doprowadź do wrzenia. Wlej na patelnię wraz z makaronem i kurczakiem. Dodaj sól, pieprz oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. 
  • Przygotuj posypkę z krakersów. W dużej misce wymieszaj pokruszone krakersy, parmezan, roztopione masło oraz natkę pietruszki. 
  • Jeśli posiadasz patelnię, w której można piec, kontynuuj przygotowywanie zapiekanki bez przekładania jej do innego naczynia. W przeciwnym razie przełóż zapiekankę do lekko natłuszczonego olejem lub masłem naczynia żaroodpornego. 
  • Zapiekankę posyp przygotowaną kruszonką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 

Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów

Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów

Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów

Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów

wtorek, maja 09, 2023

Placki z Nutellą

Placki z Nutellą

Pyszne, puszyste placuszki nadziane Nutellą.
Placki z Nutellą

Placki z Nutellą - składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 jajko rozmiar L
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • Nutella lub inny krem czekoladowy z orzechami laskowymi


Placki z Nutellą - przepis: 

  • W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i szczyptę soli. Dodaj roztopione masło, jajko, ekstrakt waniliowy i mleko. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Nutellę podgrzewaj w kąpieli wodnej do czasu, aż stanie się lekko ciepła i bardziej płynna. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Wlej niewielką porcję ciasta, następnie nałóż około 0,5 łyżeczki Nutelli na środek ciasta, na Nutellę wylej ponownie niewielką porcję ciasta w taki sposób, by pokryć Nutellę. W taki sposób smaż wszystkie placuszki z obu stron do zarumienienia. 
Smacznego!
Placki z Nutellą

Placki z Nutellą

Placki z Nutellą

Placki z Nutellą

Placki z Nutellą

Placki z Nutellą

poniedziałek, maja 08, 2023

Sałatka warstwowa z kurczakiem i jajkiem

Sałatka warstwowa z kurczakiem i jajkiem

Przepis na sałatkę warstwową z kurczakiem i jajkiem, z dodatkiem gotowanej marchewki, kukurydzy, ogórków konserwowych i sosu majonezowo-ketchupowego. 
Sałatka warstwowa z kurczakiem i jajkiem


Sałatka warstwowa z kurczakiem i jajkiem - składniki:

  • 8 jajek rozmiar M ugotowanych na twardo
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 400-500 g)
  • 4 marchewki
  • 6 ogórków konserwowych
  • 1 puszka kukurydzy (masa po odsączeniu: około 220 g)
  • 5 łyżek majonezu
  • 5 łyżek ketchupu
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • przyprawy: ulubiona przyprawa od kurczaka 
  • olej do smażenia


Sałatka warstwowa z kurczakiem i jajkiem - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostką. Dopraw ulubioną przyprawą do kurczaka. Podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju, do zarumienienia. 
  • Marchewki obierz i ugotuj w osolonym wrzątku. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Jajka obierz, oddziel białka od żółtek. 
  • Ogórki konserwowe zetrzyj na dużych oczkach tarki, dokładnie odciśnij. 
  • Szczypiorek drobno posiekaj. 
  • Majonez wymieszaj z ketchupem.
  • Składniki sałatki ułóż w szklanej, przezroczystej misce w następującej kolejności: starte na dużych oczkach tarki białko jajek, porcja sosu, starta na dużych oczkach tarki marchewka, porcja sosu, odsączona kukurydza, porcja sosu, kawałki kurczaka, porcja sosu, starte ogórki konserwowe, porcja sosu, starte na dużych oczkach tarki żółtko jaj, drobno posiekany szczypiorek. 
  • Sałatkę włóż na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Sałatka warstwowa z kurczakiem i jajkiem

Sałatka warstwowa z kurczakiem i jajkiem

Sałatka warstwowa z kurczakiem i jajkiem

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger