czwartek, maja 18, 2023

Surówka z marchewki i ogórków kiszonych

Surówka z marchewki i ogórków kiszonych

Ekspresowa w przygotowaniu, ciekawa w smaku surówka z marchewki i ogórka kiszonego z dodatkiem czerwonej cebuli. 
Surówka z marchewki i ogórków kiszonych


Surówka z marchewki i ogórków kiszonych - składniki:

  • 1 kg marchewki
  • 0,5 kg ogórków kiszonych
  • 1 cebula czerwona
  • 1/3 szklanki oleju
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru 


Surówka z marchewki i ogórków kiszonych - przepis:

  • Marchewkę obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. 
  • Ogórka zetrzyj na średnich oczkach tarki. 
  • Cebulę drobno posiekaj. 
  • Do miski przełóż marchewkę, ogórka, cebulę, wlej olej, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie wymieszaj. 
Smacznego!
Surówka z marchewki i ogórków kiszonych

Surówka z marchewki i ogórków kiszonych

Surówka z marchewki i ogórków kiszonych

wtorek, maja 16, 2023

Makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Wyśmienity makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami w śmietanowym sosie z parmezanem. 
Makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami - składniki:

  • 400 g makaronu (użyłam makaronu ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, ale może być zwykły)
  • 3 filety z piersi kurczaka (około 700 g)
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 350 g pieczarek
  • 2 małe cukinie
  • około 100 g suszonych pomidorów z oleju
  • 180 g świeżego szpinaku
  • 0,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 250 ml śmietanki 18%
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprzem. Wrzuć na dobrze rozgrzany olej, smaż do zarumienienia, odłóż na bok. 
  • Na patelnię wrzuć drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki oraz pokrojoną w półplasterki cukinię. Smaż przez około 8-10 minut. Dodaj pokrojone w paski suszone pomidory i dodaj szpinak. Smaż 5 minut. Na patelnię dodaj podsmażonego kurczaka. Całość dopraw solą i pieprzem. 
  • Na patelnię wlej bulion, dodaj śmietankę oraz kwaśną śmietanę. Dokładnie wymieszaj. Gotuj 5 minut. 
  • Teraz dodaj parmezan, posiekaną natkę pietruszki oraz ugotowany makaron. Dokładnie wymieszaj. 
Smacznego!
Makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami

Makaron z kurczakiem, cukinią, pieczarkami i suszonymi pomidorami

poniedziałek, maja 15, 2023

Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą

Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą

Pyszna, zdrowa i pożywna sałatka z kaszy jęczmiennej z dodatkiem pomidorków koktajlowych, ogórka, ciecierzycy oraz dressingiem cytrynowym. 
Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą


Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą - składniki:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 500 g pomidorków koktajlowych
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 puszka ciecierzycy (masa po odsączeniu: 240 g)
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 1 mały pęczek natki pietruszki

Składniki na dressing cytrynowy:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2,5 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu


Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą - przepis:

  • W pierwszej kolejności ugotuj kaszę jęczmienną. Kaszę wsyp na sito i przepłucz ciepłą wodą. W garnku zagotuj 2 i 1/3 szklanki wody z dwoma łyżkami oleju i szczyptą soli. Na wrzącą wodę wrzuć kaszę, zamieszaj i poczekaj aż się zagotuje. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj przez około 17 minut. Wyłącz gaz, pozostaw garnek pod przykryciem jeszcze przez 15 minut. Odkryj garnek i odstaw kaszę do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj dressing. Do słoika wlej oliwę z oliwek, sok z cytryny, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, musztardę oraz sól i pieprz. Słoik zakręć pokrywką i energicznie wstrząśnij. 
  • Do ostudzonej kaszy dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, pokrojonego w kostkę ogórka, odsączoną ciecierzycę, drobno posiekaną cebulę czerwoną, posiekaną natkę pietruszki oraz dressing cytrynowy. Dokładnie wymieszaj. 
Smacznego!
Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą

Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą

Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą

Sałatka z kaszy jęczmiennej z pomidorkami koktajlowymi i ciecierzycą

niedziela, maja 14, 2023

Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami

Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami

Pyszne, soczyste i aromatyczne kotlety mielone wzbogacone o podsmażone z cebulą pieczarki oraz żółty ser. 
Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami

Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami - składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 duże cebule
  • 500 g pieczarek
  • 350 g sera żółtego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 jajka rozmiar L
  • 50 ml mleka
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, majeranek
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia


Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami - przepis:

  • Na dobrze rozgrzany olej wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Wrzuć starte na dużych oczkach tarki pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Smaż do całkowitego odparowania wody. Pozostaw do ostudzenia.
  • Do dużej miski przełóż mięso mielone, ostudzone pieczarki z cebulą, starty na dużych oczkach tarki ser żółty, posiekaną natkę pietruszki, jajka, mleko oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, czosnek granulowany i majeranek. Dokładnie wyrób.
  • Z masy mięsnej formuj kotlety i obtaczaj je w bułce tartej. 
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. 
Smacznego!
Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami

Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami

Kotlety mielone z serem żółtym i pieczarkami

sobota, maja 13, 2023

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Pyszne ciasto na biszkopcie z kremową  masą budyniową z kostkami galaretki malinowej i kremem śmietankowym. 
Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką - składniki na biszkopt: 

  • 4 jajka
  • 106 g cukru
  • 80 g mąki pszennej tortowej
  • 26 g mąki ziemniaczanej
  • 26 g oleju

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką - składniki na krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 75 g cukru
  • 1,5 łyżki cukru waniliowego
  • 3 żółtka z jajek rozmiar L
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 1 galaretka malinowa

Ciasto z kremem budyniowym - składniki na masę śmietankową:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 szklanka wrzątku
  • 2 galaretki malinowe
  • dodatkowo: około 50 g białej czekolady

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką - przepis: 

  • W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie krótko, delikatnie wymieszaj. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy. UWAGA! Użyłam formy 20 x 20 cm, dlatego moje ciasto jest dość wysokie, ale z powodzeniem można użyć większej formy. 
  • Formę  z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
  • Przygotuj krem budyniowy. W rondelku zagotuj 350 ml mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do wysokiego naczynia wlej pozostałe 150 ml mleka, dodaj żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • W międzyczasie przygotuj galaretkę malinową. Galaretkę rozpuść we wrzątku, przelej do dwóch głębokich talerzy. Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki do całkowitego stężenia. Stężoną  galaretkę pokrój w dość małą kostkę. 
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
  • Do masy budyniowej dodaj pokrojoną w kostkę galaretkę, dokładnie wymieszaj. 
  • Przygotuj krem śmietankowy. Galaretki rozpuść we wrzątku. Pozostaw do ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. 
  • Do ostudzonej galaretki dodaj łyżkę ubitej kremówki. Energicznie wymieszaj. Mieszankę dodaj  do ubitej śmietany, krótko wymieszaj. 
  • Złóż ciasto. Na ostudzony biszkopt wyłóż masę budyniową z galaretką, wyrównaj. Następnie wyłóż masę śmietankową. Wyrównaj. Wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki białą  czekoladą. 
  • Ciasto włóż na minimum 8 godzin do lodówki. 

Smacznego!
Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

Ciasto z kremem budyniowym i galaretką

czwartek, maja 11, 2023

Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów

Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem w kremowym sosie śmietanowym z aromatyczną posypką z pikantnych krakersów i parmezanu.
Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów


Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów - składniki:

  • 400 g makaronu penne
  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • 135 g serka puszystego śmietankowego typu Twój Smak lub Almette 
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła sycylijskie
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • masło klarowane

Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów - składniki na posypkę:

  • 2 szklanki pokruszonych krakersów pikantnych
  • 0,5 szklanki tartego parmezanu 
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów - przepis: 

  • Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw solą i pieprz. Smaż do zarumienienia na dobrze rozgrzanym maśle. Odstaw na bok.
  • Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Na patelnię dodaj mąkę i przyprawę sycylijską. Smaż jeszcze 3 minuty. 
  • Do rondelka wlej bulion, śmietanę kremówkę i serek. Mieszankę doprowadź do wrzenia. Wlej na patelnię wraz z makaronem i kurczakiem. Dodaj sól, pieprz oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. 
  • Przygotuj posypkę z krakersów. W dużej misce wymieszaj pokruszone krakersy, parmezan, roztopione masło oraz natkę pietruszki. 
  • Jeśli posiadasz patelnię, w której można piec, kontynuuj przygotowywanie zapiekanki bez przekładania jej do innego naczynia. W przeciwnym razie przełóż zapiekankę do lekko natłuszczonego olejem lub masłem naczynia żaroodpornego. 
  • Zapiekankę posyp przygotowaną kruszonką, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 

Smacznego!
Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów

Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów

Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów

Zapiekanka makaronowa z posypką z krakersów

wtorek, maja 09, 2023

Placki z Nutellą

Placki z Nutellą

Pyszne, puszyste placuszki nadziane Nutellą.
Placki z Nutellą

Placki z Nutellą - składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 jajko rozmiar L
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • Nutella lub inny krem czekoladowy z orzechami laskowymi


Placki z Nutellą - przepis: 

  • W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i szczyptę soli. Dodaj roztopione masło, jajko, ekstrakt waniliowy i mleko. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Nutellę podgrzewaj w kąpieli wodnej do czasu, aż stanie się lekko ciepła i bardziej płynna. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Wlej niewielką porcję ciasta, następnie nałóż około 0,5 łyżeczki Nutelli na środek ciasta, na Nutellę wylej ponownie niewielką porcję ciasta w taki sposób, by pokryć Nutellę. W taki sposób smaż wszystkie placuszki z obu stron do zarumienienia. 
Smacznego!
Placki z Nutellą

Placki z Nutellą

Placki z Nutellą

Placki z Nutellą

Placki z Nutellą

Placki z Nutellą

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger