Obłędnie pyszne ciasto na biszkopcie kakaowym składające się z kremu czekoladowo-maślanego z bezami oraz kremem śmietankowym. Kostka hiszpańska to najlepsze ciasto na wyjątkowe okazje!
Kostka hiszpańska - składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 106 g cukru
- 80 g mąki pszennej tortowej
- 26 g kakao
- 26 ml oleju
- do nasączenia: 0,5 szklanki wody + 3 łyżki wódki lub likieru kawowego (polecam likier)
Kostka hiszpańska - składniki na krem czekoladowy z bezami:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 180 ml mleka
- 350 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki wódki
- 3 łyżki miałkiej, sproszkowanej kawy
- 300 g suchych bez
Kostka hiszpańska - składniki na krem śmietankowy:
- 800 ml śmietany kremówki 30%
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki zimnej wody
- 3 łyżki cukru pudru
Pozostałe składniki:
- około 200 g powideł śliwkowych
- 75 g gorzkiej czekolady
Kostka hiszpańska - przepis:
- W pierwszej kolejności upiecz biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę pszenną przesianą z kakao. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie delikatnie wymieszaj.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia.
- Przygotuj krem czekoladowy z bezami. W rondelku zagotuj mleko. Zdejmij z ognia. Dodaj posiekaną gorzką i mleczną czekoladę. Mieszaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolad. Pozostaw do ostudzenia. Czekolady muszą osiągnąć temperaturę pokojową i pozostawać płynne.
- Miękkie masło zmiksuj z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Dodaj wódkę i sproszkowaną kawę. Zmiksuj.
- Cienkim strumieniem, cały czas miksując, wlej roztopione czekolady.
- Do kremu podaj pokruszone bezy, wymieszaj.
- Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
- Złóż ciasto. Ostudzony biszkopt obficie nasącz mieszanką wody z wódką lub likierem kawowym. Blat biszkoptu posmaruj powidłami śliwkowymi. Równomiernie rozłóż krem czekoladowy z bezami. Na wierzchu wyłóż krem śmietankowy, wyrównaj. Wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki czekoladą. Kostkę hiszpańską włóż na całą noc do lodówki.
Smacznego!