Przepis na pulpety w aromatycznym sosie z czerwoną pastą curry, imbirem oraz mlekiem kokosowym.
Pulpety w sosie curry z mlekiem kokosowym - składniki na pulpeciki:
- 750 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 1 jajko rozmiar L
- 1 łyżka majonezu
- sól i pieprz
- mąka do obtoczenia pulpetów
- około 650 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- masło
Pulpety w sosie curry z mlekiem kokosowym - składniki na sos:
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki czerwonej pasty curry
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka bulionu pozostałego po gotowaniu pulpetów
- 2 puszki mleka kokosowego (2 x 400 ml mleka kokosowego)
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- garść natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, mielony imbir, curry, chili pieprz cayenne
- masło klarowane do smażenia
Pulpeciki w sosie curry z mlekiem kokosowym - przepis:
- Przygotuj pulpety. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na dobrze rozgrzanym maśle. Pozostaw do ostudzenia.
- Do miski przełóż mięso mielone, podsmażoną cebulę, jajko, majonez oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrób masę.
- Z powstałej masy formuj niewielkie pulpety i obtaczaj je w mące.
- W garnku zagotuj bulion. Na gotujący się bulion wrzucaj pulpeciki, zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj przez 20 minut. Pulpety odłóż na bok.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 1 minutę. Dodaj pastę curry, imbir, sól, pieprz, przyprawy curry oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj. Smaż 1 minutę. Na patelnię wlej 1 szklankę bulionu pozostałą po gotowaniu pulpetów oraz wlej mleko kokosowe. Energicznie wymieszaj rózgą. Do sosu dodaj ugotowane pulpety. Patelnię przykryj pokrywką. Gotuj na niskiej mocy palnika przez 25 minut.
- Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny i drobno posiekaną natkę pietruszki.