Filet z piersi kurczaka pieczony na ryżu czosnkowym to świetny pomysł na szybki i pyszny obiad.
Filet z piersi kurczaka pieczony na ryżu czosnkowym - składniki:
- 3 filety z piersi kurczaka (około 750 g)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 50 g masła
- 300 g ryżu długoziarnistego
- 800 ml gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, czosnek granulowany, suszona cebula
Filet z piersi kurczaka pieczony na ryżu czosnkowym - przepis:
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Dopraw z obu stron solą, pieprzem, tymiankiem, czosnkiem granulowanym i suszoną cebulą.
- Do naczynia żaroodpornego wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Rozłóż równomiernie na dnie formy. Na środku umieść masło.
- Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut.
- Z piekarnika wyjmij naczynie żaroodporne, dodaj ryż, wymieszaj. Kawałki kurczaka ułóż na ryżu. Całość zalej gorącym bulionem.
- Naczynie żaroodporne przykryj folią aluminiową i piecz przez 35 minut. Po upływie tego czasu zdejmij folię spożywczą i piecz jeszcze przez około 20 minut - do momentu całkowitego wchłonięcia się płynu.
- Naczynie żaroodporne wyjmij z piekarnika, odstaw na bok na 5 minut. Ryż przemieszaj łyżką.