Przepyszne ciasto na biszkopcie z dżemem z czarnych porzeczek, aksamitnym, maślanym kremem chałwowym oraz bezą. Prawdziwe niebo w gębie!
Ciasto z kremem chałwowym i bezą - składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 106 g cukru
- 80 g mąki pszennej tortowej
- 26 g mąki ziemniaczanej
- 26 g oleju
Ciasto z kremem chałwowym i bezą - składniki na krem chałwowy:
- 800 ml mleka
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego (proszek: 2 x 40 g)
- 400 g chałwy waniliowej
- 300 g masła
Ciasto z kremem chałwowym i bezą - składniki na bezę:
- 3 białka
- 165 g cukru pudru
- 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny
Pozostałe składniki:
- około 300 g dżemu z czarnych porzeczek
Ciasto z kremem chałwowym i bezą - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka, krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z mąką ziemniaczaną. Delikatnie wymieszaj łyżką lub rózgą. Cienkim strumieniem wlej olej, ponownie krótko, delikatnie wymieszaj.
- Formę o pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej do formy.
- Formę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 165 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostaw biszkopt do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
- Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier puder. Ubijaj do momentu wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, sztywnej piany. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Krótko zmiksuj.
- Na papierze do pieczenia odrysuj dno foremki, w której pieczony był biszkopt. Bezę wyłóż na papier do pieczenia, trzymając się odrysowanego kształtu. Bezę wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) i od razu zmniejsz do temperatury 120 stopni Celsjusza (z termoobiegiem). Bezę piecz przez 1 godzinę. Pozostaw do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku.
- Przygotuj krem chałwowy. W rondelku zagotuj 600 ml mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do wysokiego naczynia wlej pozostałe 200 ml mleka, dodaj żółtka i proszki budyniowe. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
- Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. Na końcu dodaj rozdrobnioną na mniejsze kawałki chałwę. Wymieszaj.
- Złóż ciasto. Pierwszy blat biszkoptu równomiernie posmaruj połową dżemu z czarnych porzeczek. Wyłóż krem chałwowy, przykryj drugim blatem biszkoptu. Posmaruj pozostałym dżemem. Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki.
- Bezpośrednio przed podaniem połóż na cieście bezę.
Inspiracja: ilovebake.pl