Filety z piersi kurczaka w panierce z parmezanu i bułki tartej podane w towarzystwie kremowego, śmietanowego sosu. Pycha!
Kurczak w kremowym sosie z parmezanem - składniki na kurczaka:
- 3 filety z piersi kurczaka (około 600-700 g)
- 1 szklanka tartego parmezanu
- 3/4 szklanki bułki tartej
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, wędzona papryka
- masło klarowane do smażenia
Kurczak w kremowym sosie z parmezanem - składniki na sos:
- 3 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 3/4 szklanki bulionu drobiowego
- 200 g śmietany 18%
- 100 ml śmietanki 18%
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, zioła włoskie
Kurczak w kremowym sosie z parmezanem - przepis:
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół.
- Na płytkim talerzu wymieszaj parmezan wraz z bułką tartą, solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i wędzoną papryką.
- Kawałki kurczaka dokładnie obtocz w powyższej mieszance.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane. Na dobrze rozgrzanej patelni smaż kawałki kurczaka z obu stron, do zarumienienia. Odłóż na bok.
- Na patelnię po smażeniu kurczaka dodaj masło. Na rozgrzane masło wrzuć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, zioła włoskie i ostrą papryką. Smaż przez 1 minutę. Na patelnię dodaj bulion. Gotuj 3 minuty. Dodaj śmietankę 18% oraz zahartowaną śmietanę 18%. Całość dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez około 6-8 minut, do lekkiego zredukowania sosu.
- Do sosu dodaj kurczaka. Gotuj 3 minuty.