Pyszne, puszyste, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką. Polecam!
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką - składniki na ciasto:
- 4 jajka rozmiar L
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 180 ml oleju rzepakowego
- 250 g jogurtu naturalnego
- 450 g mąki pszennej tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 400 g truskawek
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką - składniki na kruszonkę:
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 100 g masła
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę. Kruszonkę wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta.
- UWAGA! Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
- Do miski wbij jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Ubijaj na dużej mocy miksera do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wlej olej, krótko zmiksuj. Dodaj jogurt, ponownie krótko zmiksuj.
- Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Połowę mieszanki przesiej przez sitko do masy jajecznej, delikatnie wymieszaj szpatułką. Przesiej pozostałą mąkę, ponownie wymieszaj szpatułką.
- Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Na wierzchu ułóż odszypułkowane i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Wierzch ciasta posyp kruszonką.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 55 minut - do suchego patyczka.
Smacznego!