Piersi z kurczaka faszerowane szparagami i serem żółtym to aromatyczne, pyszne, letnie danie. Polecam!
Piersi z kurczaka faszerowane szparagami - składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka (około 800-1000 g)
- 500 g szparagów
- 8 plastrów sera żółtego (użyłam z czarnuszką i taki polecam)
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- przyprawy: sól, pieprz, zioła włoskie, czosnek granulowany, słodka papryka, ostra papryka
- oliwa z oliwek
- około 2 łyżeczek masła
Piersi z kurczaka faszerowane szparagami - przepis:
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż w taki sposób, by powstała kieszeń.
- W miseczce wymieszaj sól, pieprz, zioła włoskie, czosnek granulowany, słodką paprykę i oliwę z oliwek. Powstałą mieszanką dokładnie natrzyj przygotowane piersi z kurczaka.
- Szparagi umyj, osusz i usuń zdrewniałe końcówki. Szparagi przełóż do miski, dopraw czosnkiem granulowanym i ostrą papryką. Wlej 3 łyżki oliwy z oliwek. Dokładnie wymieszaj.
- Każdą pierś z kurczaka nadziej dwoma plastrami sera żółtego i 3-4 szparagami. Kieszonkę zepnij kilkoma wykałaczkami, by zabezpieczyć jej zawartość.
- Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż pozostałe szparagi. Skrop sokiem z cytryny i oprósz czosnkiem granulowanym. Na szparagach ułóż cienko pokrojone kawałki masła. Na szparagach ułóż filety z piersi kurczaka.
- Naczynie żaroodporne wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.
Smacznego!