Soczysta i aromatyczna pierś z kurczaka w marynacie z brązowego cukru z dodatkiem ziół włoskich, natki pietruszki, czosnku i suszonej cebuli.
Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 600 g)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka ziół włoskich
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 0,5 łyżeczki suszonej cebuli
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- szczypta ostrej papryki
Pierś z kurczaka pieczona w piekarniku - przepis:
- Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz.
- Do miseczki wlej oliwę z oliwek, dodaj brązowy cukier i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
- Powstałą marynatą dokładnie, z każdej strony, natrzyj filety. Zamarynowane mięso wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
- Po upływie powyższego czasu filety przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
- Filety wyjmij z piekarnika luźno przykryj folią aluminiową i odstaw na bok na 5 minut. Po tym czasie można zajadać. :)
Smacznego!