Pyszne i puszyste drożdżówki z serkiem mascarpone, sezonowymi truskawkami i dużą ilością kruszonki.
Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone - składniki na ciasto:
- 550 g mąki pszennej
- 30 g drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 50 g roztopionego i ostudzonego masła
Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone - składniki na nadzienie:
- 300 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mąki pszennej
- około 400-500 g truskawek
Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone - składniki na kruszonkę:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 150 g masła
Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone - przepis:
- Przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, jajko, żółtka, pozostały cukier i sól. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- W międzyczasie przygotuj nadzienie. Serek mascarpone przełóż do miski, dodaj cukier puder i mąkę. Wymieszaj na gładką masę. Wstaw do lodówki.
- Truskawki oczyść, odszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki.
- Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę, i wstaw na minimum 20 minut do lodówki.
- Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć i podziel na 18 części. Z każdej części uformuj kulkę i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 25 minut do wyrośnięcia.
- Po upływie powyższego czasu każdą kulkę ciasta spłaszcz przy pomocy dna szklanki, wykonując na środku dołek.
- Brzegi drożdżówek posmaruj mlekiem.
- Do dołka każdej drożdżówki nałóż serek mascarpone. W serek wciśnij owoce, całość posyp kruszonką.
- Drożdżówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Smacznego!