Smakowite naleśniki zapiekane w piekarniku z farszem składającym się z szynki, sera żółtego i mozzarelli. Polecam!
Naleśniki zapiekane z szynką, serem żółtym i mozzarellą - składniki na naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej do smażenia
Naleśniki zapiekane z szynką, serem żółtym i mozzarellą - składniki na farsz:
- 1 duża cebula
- około 500 g szynki
- około 200 g sera żółtego
- około 150 g tartej mozzarelli
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
- olej do smażenia
- do posypania: około 125 g tartej mozzarelli
- masło do wysmarowania formy
Naleśniki zapiekane z szynką, serem żółtym i mozzarellą - przepis:
- Dokładna ilość składników uzależniona jest od wielkości naleśników oraz ilości nałożonego farszu na każdy naleśnik.
- W pierwszej kolejności przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj ciasto.
- Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia.
- Usmażone naleśniki przekładaj na talerz. Talerz przykryj miską lub garnkiem. Dzięki temu naleśniki nie będą wysychały.
- Przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę i smaż przez około 8 minut - do zarumienienia. Dopraw solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Smaż jeszcze 3 minuty. Zdejmij z kuchenki.
- Do przesmażonej szynki dodaj starty na dużych oczkach tarki ser żółty, mozzarellę, śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj.
- Na każdego naleśnika nałóż farsz. Zwiń naleśniki. W pierwszej kolejności zawiń do środka boki naleśnika, a następnie zawiń naleśnika od dołu, w taki sposób, w jaki zwija się krokiety.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. W naczyniu ułóż naleśniki. Wierzch posyp tartą mozzarellą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Smacznego!