Przepis na pyszny, orzeźwiający, cytrynowo-truskawkowy sernik na zimno.
Kolorowy sernik z truskawkami - składniki na spód:
- 250 g herbatników
- 100 g roztopionego i ostudzonego masła
Kolorowy sernik z truskawkami - składniki na sernik:
- 800 g trzykrotnie mielonego twarogu
- 500 ml śmietany kremówki 30%
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 galaretki cytrynowe
- 500 ml wrzątku
Kolorowy sernik z truskawkami - składniki na warstwę z truskawkami:
- 550 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 700 ml wrzątku
Kolorowy sernik z truskawkami - przepis:
- Przygotuj spód z herbatników. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem.
- Herbatniki z masłem wyłóż na spód formy do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
- Przygotuj masę serową. Galaretki truskawkowe rozpuść w 250 ml wrzątku. Galaretki cytrynowe rozpuść w osobnej misce lub szklance, również w 250 ml wrzątku. Pozostaw do ostudzenia.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno.
- Twaróg przełóż do miski. Do twarogu dodaj ubitą śmietanę. Krótko zmiksuj. Masę podziel na dwie części. Do jednej części, cały czas miksując, cienkim strumieniem wlej galaretkę cytrynową. Masę wylej na herbatnikowy spód. Włóż do lodówki na około 45 minut - do stężenia.
- Do pozostałej masy serowej, cały czas miksując, wlej cienkim strumieniem galaretkę truskawkową. Masę delikatnie wylej na stężałą masę cytrynową. Ciasto włóż do lodówki.
- Przygotuj warstwę truskawkową. Galaretki truskawkowe rozpuść w 700 ml wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki do lekkiego stężenia.
- Truskawki oczyść, odszypułkuj i pokrój na połówki. Ułóż na masie serowej, zalej teżejącą galaretką. Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!