czwartek, lipca 20, 2023

Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Puszysty, wilgotny biszkopt przełożony kremem śmietankowym z truskawkami. 

Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Ciasto biszkoptowe z truskawkami - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 160 g cukru
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 36 g mąki ziemniaczanej
  • 36 g oleju
  • do nasączenia gotowego biszkoptu: 3/4 szklanki wody + 3 łyżki cukru pudru + 2,5 łyżki soku z cytryny

Ciasto biszkoptowe z truskawkami - składniki na krem: 

  • 800 ml śmietany kremówki 
  • 250 g mascarpone
  • 4,5 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody

Pozostałe składniki:

  • 500 g truskawek
  • około 50 g białej czekolady


Ciasto biszkoptowe z truskawkami - przepis:

  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj przesiane mąki. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Na końcu wlej olej. Ponownie delikatnie wymieszaj. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
  • Truskawki oczyść, odszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki. 
  • Przygotuj krem. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z serkiem mascarpone. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę. Do kremu dodaj pokrojone truskawki. Wymieszaj. 
  • Złóż ciasto. Pierwszy blat biszkoptu nasącz wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Wyłóż połowę kremu. Przykryj drugim blatem biszkoptu. Nasącz wodą z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Wyłóż pozostały krem. 
  • Ciasto włóż na minimum 12 godzin do lodówki. Przed podaniem, wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki czekoladą. 
Smacznego!
Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Ciasto biszkoptowe z truskawkami

czwartek, lipca 13, 2023

Makaron z fetą i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z fetą i pomidorkami koktajlowymi

Kremowy makaron podany w towarzystwie pomidorków koktajlowych zapiekanych z fetą i czosnkiem, z dodatkiem szpinaku i bazylii. 
Makaron z fetą i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z fetą i pomidorkami koktajlowymi - składniki:

  • 600 g pomidorków koktajlowych
  • 5 ząbków czosnku
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 200 g sera feta
  • 350 g makaronu
  • 200 g świeżego szpinaku
  • około 2/3 szklanki wody pozostałej po gotowaniu makaronu
  • pół pęczka natki pietruszki 
  • garść posiekanych liści bazylii
  • sól i pieprz

Makaron z fetą i pomidorkami koktajlowymi - przepis:

  • Do naczynia żaroodpornego lub do naczynia do zapiekania przełóż pomidorki koktajlowe i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wlej oliwę z oliwek, dodaj sól i pieprz, wymieszaj. 
  • Na środku naczynia, między pomidorkami, ułóż fetę. Obróć ją kilka razy, by pokryć ją oliwą z oliwek oraz przyprawami.
  • Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. 
  • Po upływie powyższego czasu zwiększ temperaturę do 230 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne 10 minut. 
  • W międzyczasie ugotuj makaron al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Wyjmij upieczone pomidorki z piekarnika. Drewnianą łyżką dokładnie rozgnieć pomidorki wraz z fetą i pozostałymi składnikami. Dodaj szpinak, dokładnie wymieszaj, by cały szpinak zwiędnął. 
  • Do naczynia dodaj ugotowany makaron i około 2/3 szklanki wody pozostałej po gotowaniu makaronu (dodaj tyle wody, by uzyskać pożądaną konsystencję potrawy). Dodaj posiekaną bazylię i natkę pietruszki. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. 
Smacznego!
Makaron z fetą i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z fetą i pomidorkami koktajlowymi

Makaron z fetą i pomidorkami koktajlowymi

wtorek, lipca 04, 2023

Ciasto z musem truskawkowym i budyniem (bez pieczenia)

Ciasto z musem truskawkowym i budyniem (bez pieczenia)

Pyszne, kremowe, warstwowe ciasto bez pieczenia składające się z masy budyniowej, musu truskawkowego i kremu śmietankowego
Ciasto z musem truskawkowym i budyniem (bez pieczenia)

Ciasto z musem truskawkowym i budyniem (bez pieczenia) - składniki na masę budyniową:

  • 4 opakowania budyniu waniliowego
  • 1 litr mleka
  • 250 g masła
  • 1 szklanka cukru

Ciasto z musem truskawkowym i budyniem (bez pieczenia) - składniki na mus truskawkowy:

  • 600 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 3/4 szklanki wody

Ciasto z musem truskawkowym i budyniem (bez pieczenia) - składniki na krem śmietankowy:

  • 250 g mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 3,5 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki zimnej wody

Pozostałe składniki:

  • około 350 g herbatników
  • około 50 g białej czekolady

Ciasto z musem truskawkowym i budyniem (bez pieczenia) - przepis:

  • Przygotuj masę budyniową. W rondelku zagotuj 700 ml mleka wraz z cukrem i pokrojonym na mniejsze kawałki masłem. W pozostałym mleku rozmieszaj proszki budyniowe. Mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty.
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy ułóż herbatniki. Na herbatniki wylej ciepły budyń. Ułóż kolejną warstwę herbatników.
  • Przygotuj mus truskawkowy. Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki. Do rondelka wlej 3/4 szklanki wody, dodaj truskawki. Doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na dość niskiej mocy palnika przez 10 minut. Truskawki zmiksuj blenderem. Ponownie zagotuj. Mus zdejmij z kuchenki, dodaj galaretki truskawkowe. Energicznie wymieszaj. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Ostudzony mus truskawkowy wyłóż na ostudzony budyń. Przykryj kolejną warstwą herbatników. Włóż do lodówki na czas przygotowania kremu śmietankowego. 
  • Przygotuj krem śmietankowy. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij z mascarpone na gęsty, sztywny krem. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • Krem śmietankowy wyłóż na herbatniki. 
  • Wierzch ciasta posyp startą na dużych oczkach tarki czekoladą.
  • Ciasto włóż na całą noc do lodówki. 
Smacznego!
Ciasto z musem truskawkowym i budyniem (bez pieczenia)

Ciasto z musem truskawkowym i budyniem (bez pieczenia)

Ciasto z musem truskawkowym i budyniem (bez pieczenia)


piątek, czerwca 30, 2023

Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku z jabłkami

Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku z jabłkami

Przepis na lekkie i puszyste racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku z jabłkami.
Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku z jabłkami

Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku z jabłkami - składniki:

  • 40 g drożdży
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 300 ml zsiadłego mleka 
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 450 g mąki pszennej
  • 3-4 jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia racuchów


Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku z jabłkami - przepis:

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i połowę porcji ciepłego mleka. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. 
  • Do miski wlej letnie zsiadłe mleko, wbij jajka, dodaj szczyptę soli. Krótko zmiksuj. Dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostałe mleko i cukier, roztopione masło oraz mąkę - najlepiej w kilku partiach. Dokładnie zmiksuj na jednolite, gładkie ciasto. 
  • Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę i dodaj do ciasta. Wymieszaj.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.
  • Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie racuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku z jabłkami

Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku z jabłkami

Racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku z jabłkami

środa, czerwca 28, 2023

Kolorowy sernik z truskawkami (bez pieczenia)

Kolorowy sernik z truskawkami (bez pieczenia)

Przepis na pyszny, orzeźwiający, cytrynowo-truskawkowy sernik na zimno. 
Kolorowy sernik z truskawkami (na zimno)

Kolorowy sernik z truskawkami - składniki na spód:

  • 250 g herbatników
  • 100 g roztopionego i ostudzonego masła

Kolorowy sernik z truskawkami - składniki na sernik:

  • 800 g trzykrotnie mielonego twarogu
  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml wrzątku

Kolorowy sernik z truskawkami - składniki na warstwę z truskawkami:

  • 550 g truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 700 ml wrzątku

Kolorowy sernik z truskawkami - przepis: 

  • Przygotuj spód z herbatników. Herbatniki zmiel na pył, a następnie wymieszaj z roztopionym i lekko przestudzonym masłem.
  • Herbatniki z masłem wyłóż na spód formy do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Przygotuj masę serową. Galaretki truskawkowe rozpuść w 250 ml wrzątku. Galaretki cytrynowe rozpuść w osobnej misce lub szklance, również w 250 ml wrzątku. Pozostaw do ostudzenia. 
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. 
  • Twaróg przełóż do miski. Do twarogu dodaj ubitą śmietanę. Krótko zmiksuj. Masę podziel na dwie części. Do jednej części, cały czas miksując, cienkim strumieniem wlej galaretkę cytrynową. Masę wylej na herbatnikowy spód. Włóż do lodówki na około 45 minut - do stężenia. 
  • Do pozostałej masy serowej, cały czas miksując, wlej cienkim strumieniem galaretkę truskawkową. Masę delikatnie wylej na stężałą masę cytrynową. Ciasto włóż do lodówki. 
  • Przygotuj warstwę truskawkową. Galaretki truskawkowe rozpuść w 700 ml wrzątku. Pozostaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki do lekkiego stężenia. 
  • Truskawki oczyść, odszypułkuj i pokrój na połówki. Ułóż na masie serowej, zalej teżejącą galaretką. Ciasto włóż na kilka godzin do lodówki. 
Smacznego!
Kolorowy sernik z truskawkami (na zimno)

Kolorowy sernik z truskawkami (na zimno)

Kolorowy sernik z truskawkami (na zimno)

Kolorowy sernik z truskawkami (na zimno)


poniedziałek, czerwca 26, 2023

Naleśniki zapiekane z szynką, serem żółtym i mozzarellą

Naleśniki zapiekane z szynką, serem żółtym i mozzarellą

Smakowite naleśniki zapiekane w piekarniku z farszem składającym się z szynki, sera żółtego i mozzarelli. Polecam!
Naleśniki zapiekane z szynką, serem żółtym i mozzarellą

Naleśniki zapiekane z szynką, serem żółtym i mozzarellą - składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka 
  • szczypta soli
  • olej do smażenia  

Naleśniki zapiekane z szynką, serem żółtym i mozzarellą - składniki na farsz:

  • 1 duża cebula
  • około 500 g szynki
  • około 200 g sera żółtego
  • około 150 g tartej mozzarelli
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka
  • olej do smażenia
  • do posypania: około 125 g tartej mozzarelli
  • masło do wysmarowania formy


Naleśniki zapiekane z szynką, serem żółtym i mozzarellą - przepis:

  • Dokładna ilość składników uzależniona jest od wielkości naleśników oraz ilości nałożonego farszu na każdy naleśnik.
  • W pierwszej kolejności przygotuj naleśniki. Do miski przesiej mąkę. Dodaj mleko, wodę, jajka i sól. Składniki zmiksuj ze sobą. Ciasto odstaw na bok na 30 minut. Po upływie tego czasu ponownie krótko zmiksuj ciasto. 
  • Dobrze rozgrzej patelnię. Przed smażeniem każdego naleśnika, przy pomocy pędzelka, smaruj patelnię niewielką ilością oleju. Na tak przygotowaną patelnię szybkim ruchem wylewaj porcję ciasta naleśnikowego i rozprowadzaj na dnie patelni. Naleśniki smaż z obu stron, do zarumienienia. 
  • Usmażone naleśniki przekładaj na talerz. Talerz przykryj miską lub garnkiem. Dzięki temu naleśniki nie będą wysychały.
  • Przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę i smaż przez około 8 minut - do zarumienienia. Dopraw solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką. Smaż jeszcze 3 minuty. Zdejmij z kuchenki. 
  • Do przesmażonej szynki dodaj starty na dużych oczkach tarki ser żółty, mozzarellę, śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj. 
  • Na każdego naleśnika nałóż farsz. Zwiń naleśniki. W pierwszej kolejności zawiń do środka boki naleśnika, a następnie zawiń naleśnika od dołu, w taki sposób, w jaki zwija się krokiety. 
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. W naczyniu ułóż naleśniki. Wierzch posyp tartą mozzarellą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut. 
Smacznego!
Naleśniki zapiekane z szynką, serem żółtym i mozzarellą

Naleśniki zapiekane z szynką, serem żółtym i mozzarellą

Naleśniki zapiekane z szynką, serem żółtym i mozzarellą

Naleśniki zapiekane z szynką, serem żółtym i mozzarellą


czwartek, czerwca 22, 2023

Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone

Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone

Pyszne i puszyste drożdżówki z serkiem mascarpone, sezonowymi truskawkami i dużą ilością kruszonki. 

Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone


Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone - składniki na ciasto:

  • 550 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 50 g roztopionego i ostudzonego masła

Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone - składniki na nadzienie:

  • 300 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • około 400-500 g truskawek

Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone - składniki na kruszonkę:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 150 g masła


Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone - przepis:

  • Przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 1 łyżkę cukru i ciepłe mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięty rozczyn, jajko, żółtka, pozostały cukier i sól. Zacznij zagniatać ciasto. Po chwili zagniatania wlej roztopione i ostudzone masło. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • W międzyczasie  przygotuj nadzienie. Serek mascarpone przełóż do miski, dodaj cukier puder i mąkę. Wymieszaj na gładką masę. Wstaw do lodówki.
  • Truskawki oczyść, odszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki. 
  • Przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę, i wstaw na minimum 20 minut do lodówki.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć i podziel na 18 części. Z każdej części uformuj kulkę i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 25 minut do wyrośnięcia. 
  • Po upływie powyższego czasu każdą kulkę ciasta spłaszcz przy pomocy dna szklanki, wykonując na środku dołek. 
  • Brzegi drożdżówek posmaruj mlekiem. 
  • Do dołka każdej drożdżówki nałóż serek mascarpone. W serek wciśnij owoce, całość posyp kruszonką. 
  • Drożdżówki wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut. 
Smacznego!
Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone

Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone

Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone

Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone

Drożdżówki z truskawkami i serkiem mascarpone


Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger