Wyśmienite, wilgotne, puszyste ciasto cytrynowe z borówkami amerykańskimi i lukrem cytrynowym.
Ciasto cytrynowe z borówkami - składniki:
- 3 jajka rozmiar L
- 250 g jogurtu greckiego
- 125 ml oleju
- 220 g cukru
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g borówek amerykańskich
Ciasto cytrynowe z borówkami - składniki na lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
Ciasto cytrynowe z borówkami - przepis:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Do miski przełóż jajka, jogurt, olej, cukier, sok oraz skórkę z cytryny. Krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ponownie krótko zmiksuj. Dodaj umyte i osuszone borówki amerykańskie, delikatnie wymieszaj łyżką.
- Ciasto przełóż do foremki o wymiarach około 28x15 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę - do suchego patyczka.
- Ciasto pozostaw do ostudzenia. a następnie polukruj. Przesiany cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny. Polukruj ciasto.
Smacznego!