Wyśmienity, kremowy, puszysty sernik na kakaowym spodzie z dodatkiem świeżych wiśni. Pycha!
Sernik królewski z wiśniami - składniki na spód:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 5 płaskich łyżek kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 300 g masła
- 2 żółtka
Sernik królewski z wiśniami - składniki na masę serową:
- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
- 4 jajka + 2 białka
- 1,5 szklanki cukru (UWAGA!!! jeśli wolisz mniej słodkie ciasta, dodaj 1 szklankę cukru)
- 400 ml śmietany kremówki 30 %
- 2 opakowania budyniu śmietankowego (proszek: 2 x 40 g)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Pozostałe składniki:
- około 600 g wydrylowanych wiśni
Sernik królewski z wiśniami - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, posiekane na mniejsze kawałki masło i żółtka. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Podziel na dwie równe części. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i jedną część włóż na 1 godzinę do lodówki, a drugą do zamrażalnika.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastem, które było w lodówce wylep dno formy. Nakłuj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut.
- Przygotuj masę serową. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Do miski wbij jajka, białka oraz wsyp cukier. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Cały czas ubijając dodaj śmietanę kremówkę, proszki budyniowe oraz ekstrakt z wanilii. Zmniejsz moc miksera do minimum, stopniowo, cały czas miksując, dodawaj twaróg.
- Masę serową wylej na podpieczony spód. Ułóż drylowane wiśnie. Wyjmij ciasto z zamrażalnika. Zetrzyj na dużych oczkach tarki na masę serową i wiśnie.
- Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę i 20 minut. Pozostaw do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku.
Smacznego!