sobota, sierpnia 12, 2023

Odwrócone ciasto z wiśniami

Odwrócone ciasto z wiśniami

Wyśmienite, słodko-kwaśne, odwrócone ciasto z wiśniami z dodatkiem zsiadłego mleka. Ciasto z wiśniami jest wilgotne, puszyste i aromatyczne. Prosto, szybko i pysznie!

Odwrócone ciasto z wiśniami

Odwrócone ciasto z wiśniami - składniki na ciasto:

  • 4 jajka rozmiar L
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 1 szklanka oleju
  • 400 g zsiadłego mleka
  • 4,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

Odwrócone ciasto z wiśniami - składniki na warstwę z wiśniami:

  • 900 g świeżych, wydrylowanych wiśni
  • 125 g cukru
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do oprószenia 


Odwrócone ciasto z wiśniami - przepis:

  • Przygotuj ciasto. Wszystkie składniki powinny być w  temperaturze pokojowej.
  • Do miski wbij jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy. Utrzyj na jasną i puszystą masę. Wlej olej i zsiadłe mleko. Krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i aromat waniliowy. Ponownie krótko, ale bardzo dokładnie zmiksuj do całkowitego połączenia się składników.
  • Wiśnie wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną.
  • Formę do pieczenia o wymiarach około 30 x 40 cm wyłóż papierem do pieczenia. Spód wysmaruj bardzo cienką warstwą masła. Równomiernie rozłóż warstwę wiśniową. Na tak przygotowany spód wylej ciasto. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 55 minut. 
  • Pozostaw do ostudzenia. Przed podaniem odwróć ciasto do góry nogami i oprósz cukrem pudrem. 
Smacznego!
Odwrócone ciasto z wiśniami

Odwrócone ciasto z wiśniami

Odwrócone ciasto z wiśniami

Odwrócone ciasto z wiśniami

Odwrócone ciasto z wiśniami

Odwrócone ciasto z wiśniami


czwartek, sierpnia 10, 2023

Ciasto z borówkami i kruszonką

Ciasto z borówkami i kruszonką

Przepyszne, ekspresowe w przygotowaniu, maślane ciasto z borówkami i kruszonką.
Ciasto z borówkami i kruszonką

Ciasto z borówkami i kruszonką - składniki na ciasto:

  • 190 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka rozmiar L
  • 1/4 szklanki mleka 
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 300 g borówek

Ciasto z borówkami i kruszonką - składniki na kruszonkę: 

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 75 g masła

Ciasto z borówkami i kruszonką - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę. Wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta. 
  • Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Masło zmiksuj z cukrem na jasną i puszystą masę. Pod koniec miksowania, stopniowo dodawaj jajka. Wlej mleko. Do powstałej masy dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Wierzch posyp borówkami i kruszonką. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45-50 minut - do suchego patyczka. 
Smacznego!
Ciasto z borówkami i kruszonką

Ciasto z borówkami i kruszonką

Ciasto z borówkami i kruszonką

Ciasto z borówkami i kruszonką


wtorek, sierpnia 08, 2023

Sernik królewski z wiśniami

Sernik królewski z wiśniami

Wyśmienity, kremowy, puszysty sernik na kakaowym spodzie z dodatkiem świeżych wiśni. Pycha!
Sernik królewski z wiśniami

Sernik królewski z wiśniami - składniki na spód:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 5 płaskich łyżek kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 300 g masła
  • 2 żółtka

Sernik królewski z wiśniami - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 4 jajka + 2 białka
  • 1,5 szklanki cukru (UWAGA!!! jeśli wolisz mniej słodkie ciasta, dodaj 1 szklankę cukru)
  • 400 ml śmietany kremówki 30 %
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (proszek: 2 x 40 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Pozostałe składniki:

  • około 600 g wydrylowanych wiśni

Sernik królewski z wiśniami - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier, posiekane na mniejsze kawałki masło i żółtka. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Podziel na dwie równe części. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i jedną część włóż na 1 godzinę do lodówki, a drugą do zamrażalnika. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciastem, które było w lodówce wylep dno formy. Nakłuj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 18 minut. 
  • Przygotuj masę serową. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Do miski wbij jajka, białka oraz wsyp cukier. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Cały czas ubijając dodaj śmietanę kremówkę, proszki budyniowe oraz ekstrakt z wanilii. Zmniejsz moc miksera do minimum, stopniowo, cały czas miksując, dodawaj twaróg.
  • Masę serową wylej na podpieczony spód. Ułóż drylowane wiśnie. Wyjmij ciasto z zamrażalnika. Zetrzyj na dużych oczkach tarki na masę serową i wiśnie.
  • Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę i 20 minut. Pozostaw do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku. 
Smacznego!
Sernik królewski z wiśniami

Sernik królewski z wiśniami

Sernik królewski z wiśniami

Sernik królewski z wiśniami


niedziela, lipca 30, 2023

Letnia kanapka z ricottą, awokado i pomidorami

Letnia kanapka z ricottą, awokado i pomidorami

Pyszne, lekkie, wegetariańskie kanapki z ricottą, awokado i pomidorkami koktajlowymi. Idealne na letnie, ciepłe dni!

Letnia kanapka z ricottą, awokado i pomidorami

Letnia kanapka z ricottą, awokado i pomidorkami koktajlowymi - składniki:

  • 3 średnie, podłużne kromki chleba
  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 150 g ricotty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 dojrzałe awokado
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • świeża bazylia
  • sól i pieprz

Letnia kanapka z ricottą, awokado i pomidorkami koktajlowymi - przepis:

  • Ricottę wymieszaj z 2 łyżeczkami oliwy z oliwek, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. 
  • Kromki chleba wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza (najlepiej włączając opcję grill) i podpiekaj 2-3 minuty. 
  • Każdą kromkę chleba posmaruj ricottą. Kolejno ułóż pokrojone w plasterki awokado, pomidorki i pokrojoną w piórka cebulę. Całość możesz doprawić jeszcze solą i pieprzem. Na koniec skrop kanapki pozostałymi dwoma łyżeczkami oliwy z oliwek. Udekoruj bazylią. 
Smacznego!
Letnia kanapka z ricottą, awokado i pomidorami

Letnia kanapka z ricottą, awokado i pomidorami

Letnia kanapka z ricottą, awokado i pomidorami

Letnia kanapka z ricottą, awokado i pomidorami

Letnia kanapka z ricottą, awokado i pomidorami

czwartek, lipca 27, 2023

Ciasto cytrynowe z borówkami

Ciasto cytrynowe z borówkami

Wyśmienite, wilgotne, puszyste ciasto cytrynowe z borówkami amerykańskimi i lukrem cytrynowym.
Ciasto cytrynowe z borówkami

Ciasto cytrynowe z borówkami - składniki:

  • 3 jajka rozmiar L
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 125 ml oleju
  • 220 g cukru
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 200 g borówek amerykańskich

Ciasto cytrynowe z borówkami - składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny


Ciasto cytrynowe z borówkami - przepis:

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Do miski przełóż jajka, jogurt, olej, cukier, sok oraz skórkę z cytryny. Krótko zmiksuj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ponownie krótko zmiksuj. Dodaj umyte i osuszone borówki amerykańskie, delikatnie wymieszaj łyżką. 
  • Ciasto przełóż do foremki o wymiarach około 28x15 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę - do suchego patyczka. 
  • Ciasto pozostaw do ostudzenia. a następnie polukruj. Przesiany cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny. Polukruj ciasto. 
Smacznego! 
Ciasto cytrynowe z borówkami

Ciasto cytrynowe z borówkami

Ciasto cytrynowe z borówkami



sobota, lipca 22, 2023

Sałatka z awokado, mozzarellą i pesto

Sałatka z awokado, mozzarellą i pesto

Przepis na lekką, szybką, kolorową sałatkę z pomidorkami, awokado, mozzarellą i pesto.
Sałatka z awokado, mozzarellą i pesto


Sałatka z awokado, mozzarellą i pesto - składniki:

  • 500 g pomidorków koktajlowych lub daktylowych
  • 2 awokado
  • 1 ogórek
  • 1 mała cebula czerwona
  • 120 g mini mozzarelli

Sałatka z pesto, mozzarellą i awokado - składniki na sos:

  • 1/4 szklanki zielonego pesto
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz


Sałatka z awokado, mozzarellą i pesto - przepis:

  • Pomidorki pokrój w połówki, awokado w kostkę, ogórka w półplasterki, a cebulę w drobną kostkę.
  • Przygotuj sos. Pesto wymieszaj z sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. 
  • Na dużym, płaskim talerzu ułóż pomidorki, awokado, ogórka, cebulę i mozzarellę. Całość polej sosem. 
Smacznego!
Sałatka z awokado, mozzarellą i pesto

Sałatka z awokado, mozzarellą i pesto

Sałatka z awokado, mozzarellą i pesto

Sałatka z awokado, mozzarellą i pesto

czwartek, lipca 20, 2023

Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Puszysty, wilgotny biszkopt przełożony kremem śmietankowym z truskawkami. 

Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Ciasto biszkoptowe z truskawkami - składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 160 g cukru
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 36 g mąki ziemniaczanej
  • 36 g oleju
  • do nasączenia gotowego biszkoptu: 3/4 szklanki wody + 3 łyżki cukru pudru + 2,5 łyżki soku z cytryny

Ciasto biszkoptowe z truskawkami - składniki na krem: 

  • 800 ml śmietany kremówki 
  • 250 g mascarpone
  • 4,5 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody

Pozostałe składniki:

  • 500 g truskawek
  • około 50 g białej czekolady


Ciasto biszkoptowe z truskawkami - przepis:

  • Przygotuj biszkopt. Białka oddziel od żółtek. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier i miksuj do czasu, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj. Do masy jajecznej dodaj przesiane mąki. Delikatnie wymieszaj przy pomocy łyżki. Na końcu wlej olej. Ponownie delikatnie wymieszaj. Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez około 35 minut - do suchego patyczka. Biszkopt pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie przekrój na dwa blaty.
  • Truskawki oczyść, odszypułkuj i pokrój na mniejsze kawałki. 
  • Przygotuj krem. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z serkiem mascarpone. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę. Do kremu dodaj pokrojone truskawki. Wymieszaj. 
  • Złóż ciasto. Pierwszy blat biszkoptu nasącz wodą wymieszaną z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Wyłóż połowę kremu. Przykryj drugim blatem biszkoptu. Nasącz wodą z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Wyłóż pozostały krem. 
  • Ciasto włóż na minimum 12 godzin do lodówki. Przed podaniem, wierzch ciasta oprósz startą na dużych oczkach tarki czekoladą. 
Smacznego!
Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Ciasto biszkoptowe z truskawkami

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger