Szybki i prosty w przygotowaniu, aromatyczny makaron w kremowym sosie kurkowym ze szpinakiem i kurczakiem.
Makaron w sosie kurkowym z kurczakiem i szpinakiem - składniki:
- 300 g makaronu
- 2 małe filety z piersi kurczaka (około 400 g)
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g świeżych kurek
- 100 ml bulionu drobiowego
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 150 g szpinaku
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- sól i pieprz
- olej do smażenia + 1 łyżka masła
Makaron w sosie kurkowym z kurczakiem i szpinakiem - przepis:
- W pierwszej kolejności oczyść kurki. Kurki przełóż do miski. Zasyp 1 łyżeczką soli. Zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw na bok na 5 minut.
- Kurki wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej. Wylej brudną wodę. Czynność powtórz 2-3 razy, aż kurki będą czyste.
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na dobrze rozgrzanym oleju do zarumienienia. Kurczaka przełóż na talerz.
- Na patelnię po smażeniu kurczaka wrzuć masło. Dodaj drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 3 minuty. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki kurki. Smaż na najwyższej mocy palnika przez 3 minuty.
- Na patelnię dodaj podsmażonego kurczaka, wlej bulion i śmietankę. Gotuj na dość dużej mocy palnika, do zgęstnienia sosu. Dodaj szpinak i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
- Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj.
- Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Makaron wyłóż na talerze i polej sosem.
Smacznego!