Lekka, pyszna zupa koperkowa z ziemniakami, ryżem i marchewką.
Zupa koperkowa - składniki:
- 2 łyżki masła
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 600 g ziemniaków
- 2 litry bulionu drobiowego
- 4 łyżki ryżu długoziarnistego
- 0,5 pęczka koperku
- 250 ml śmietanki 18%
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
Zupa koperkowa - przepis:
- W garnku roztop masło. Wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną w cienkie półplasterki marchewkę. Smaż 5 minut.
- Do garnka dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Dopraw solą, pieprzem i kurkumą. Cały czas mieszając, smaż 3 minuty.
- Teraz wlej bulion i dodaj ziarna ryżu. Doprowadź do wrzenia. Garnek przykryj pokrywką. Gotuj na niskiej mocy palnika przez 15 minut. Dodaj posiekany koperek.
- Garnek zdejmij z ognia. Zapraw zupę śmietaną. Śmietanę przełóż do wysokiego naczynia. Dodaj 1 chochlę gorącej zupy. Zmiksuj blenderem. Tak przygotowaną mieszankę wlej do zupy. Wymieszaj.