Pyszny przepis na piersi z kurczaka duszone z warzywami: ziemniakami, papryką i marchewką. Polecam. :)
Piersi z kurczaka pieczone z warzywami - składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka (około 700-800 g)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 800 g ziemniaków
- 2 czerwone papryki
- 4 marchewki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- suszony rozmaryn
- olej do smażenia
Piersi z kurczaka pieczone z warzywami - przepis:
- Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Paprykę również pokrój w kostkę, a marchewkę w półplasterki.
- Mąkę wymieszaj z solą, pieprzem i słodką papryką. Powstałą mieszanką natrzyj filety z piersi kurczaka.
- Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej olej. Podsmaż piersi z kurczaka z obu stron, do zarumienienia. Kurczaka zdejmij z patelni.
- Na patelni po smażeniu kurczaka ponownie rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pozostałe warzywa, czyli ziemniaki, paprykę i marchewkę. Wlej pół szklanki bulionu, dokładnie wymieszaj. Gotuj na średniej mocy palnika, pod przykryciem, przez 5 minut.
- Na patelnię wlej pozostałe pół szklanki bulionu. Na warzywach ułóż podsmażone piersi z kurczaka. Całość przykryj pokrywką i gotuj na dość niskiej mocy palnika przez około 30 minut - do czasu, aż kurczak będzie ugotowany. Przełóż mięso na talerz.
- Zwiększ moc palnika do średniego i gotuj warzywa jeszcze przez 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i rozmarynem.
Smacznego!