piątek, września 15, 2023

Gulasz wieprzowy z grzybami

Gulasz wieprzowy z grzybami

Pyszny, sycący i rozgrzewający gulasz z szynki wieprzowej z dodatkiem grzybów, marchewki i papryki.
Gulasz wieprzowy z grzybami


Gulasz wieprzowy z grzybami - składniki:

  • 1,3 kg szynki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 600 g świeżych grzybów
  • 3 marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 750 ml bulionu wołowego
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, słodka papryka, oregano, pieprz cayenne, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego
  • olej do smażenia

Gulasz wieprzowy z grzybami - przepis:

  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i rozmarynem, dodaj sos sojowy. Wymieszaj. Odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. 
  • Grzyby oczyść, szybko opłucz i osusz. Pokrój na plasterki.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć mięso. Smaż do zarumienienia. Mięso przełóż do dużego garnka. 
  • Na patelni po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. 
  • Na patelnię dodaj pokrojone grzyby. Całość smaż 10 minut. Przełóż do garnka z mięsem. 
  • Teraz dodaj na patelnię pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż na dość dużej mocy palnika przez 5 minut. Dodaj do garnka z mięsem i grzybami. 
  • Do garnka wlej bulion, dodaj przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, oregano, słodką paprykę oraz pieprz cayenne. Całość zagotuj. Garnek przykryj pokrywką, zmniejsz moc palnika, gotuj przez 1 godzinę 15 minut. 
  • Do garnka wlej przecier pomidorowy i dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  • Zapraw gulasz. Do wysokiego naczynia dodaj 1 chochlę gorącego wywaru i mąkę. Całość zmiksuj blenderem. Powstałą mieszankę wlej do garnka. Cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia. 
Smacznego!
Gulasz wieprzowy z grzybami

Gulasz wieprzowy z grzybami


środa, września 13, 2023

Sernik z wiśniami i kruszonką

Sernik z wiśniami i kruszonką

Pyszny, aksamitny, kremowy sernik z wiśniami na kakaowym spodzie z kruszonką.
Sernik z wiśniami i kruszonką


Sernik z wiśniami i kruszonką - składniki na spód:

  • 220 g kakaowych herbatników
  • 75 g miękkiego masła

Sernik z wiśniami i kruszonką - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2 x 40 g)
  • 4 jajka
  • 350 g odsączonych wiśni z kompotu

Sernik z wiśniami i kruszonką - składniki na kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 garście płatków migdałowych
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g masła


Sernik z wiśniami i kruszonką - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier, płatki migdałowe i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę. Wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta. 
  • Przygotuj spód z herbatników. Herbatniki zmiel na pył. Dodaj miękkie masło, dokładnie zagnieć w taki sposób, by powstała jednolita, wilgotna masa. 
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno tortownicy wylep powstałą masą. 
  • Przygotuj masę serową. Do miski przełóż ser, dodaj jogurt grecki, cukier, cukier waniliowy oraz proszki budyniowe. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Kolejno dodawaj po jednym jajku, za każdym razem miksując masę. 
  • Gotową masę serową wylej na przygotowany w tortownicy spód. Na wierzchu ułóż wiśnie. Całość posyp kruszonką. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 20 minut. Pozostaw do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku. 
Smacznego!
Sernik z wiśniami i kruszonką

Sernik z wiśniami i kruszonką

Sernik z wiśniami i kruszonką

Sernik z wiśniami i kruszonką

Sernik z wiśniami i kruszonką


poniedziałek, września 11, 2023

Schab w sosie kurkowym

Schab w sosie kurkowym

Przepis na schab w aromatycznym sosie kurkowym. Polecam!
Schab w sosie kurkowym

Schab w sosie kurkowym - składniki:

  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2,5 łyżki masła
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 kg schabu
  • 400 g kurek
  • 2,5 łyżki mąki
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 0,5 pęczka koperku
  • przyprawy: sól i pieprz

Schab w sosie kurkowym - przepis:

  • W garnku roztop masło, dodaj drobno pokrojoną cebulę, smaż do zeszklenia. Wlej bulion. Doprowadź do wrzenia. 
  • Schab oczyść, osusz i pokrój w cienkie plastry. Mięso włóż do gotującego się wywaru. Całość dopraw solą i pieprzem. Zagotuj. Zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj przez 1 godzinę 30 minut.
  • W międzyczasie oczyść kurki. Kurki przełóż do miski. Zasyp 1 łyżeczką soli. Zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw na bok na 5 minut. 
  • Kurki wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej. Wylej brudną wodę. Czynność powtórz 2-3 razy, aż kurki będą czyste. 
  • Jak mięso będzie miękkie, dodaj do garnka pokrojone kurki. Dokładnie wymieszaj, gotuj 5 minut. 
  • Zapraw sos. Do wysokiego naczynia dodaj 1 chochlę gorącego wywaru, mąkę i śmietanę kremówkę. Całość zmiksuj blenderem. Powstałą mieszankę wlej do garnka. Cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia. W razie potrzeby dopraw sos solą i pieprzem. Dodaj posiekany koperek. 
Smacznego!
Schab w sosie kurkowym

Schab w sosie kurkowym

Schab w sosie kurkowym

Schab w sosie kurkowym

Schab w sosie kurkowym


sobota, września 09, 2023

Piersi z kurczaka duszone z warzywami

Piersi z kurczaka duszone z warzywami

Pyszny przepis na piersi z kurczaka duszone z warzywami: ziemniakami, papryką i marchewką. Polecam. :)
Piersi z kurczaka duszone z warzywami

Piersi z kurczaka pieczone z warzywami - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (około 700-800 g)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3/4 łyżeczki soli 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 800 g ziemniaków
  • 2 czerwone papryki
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • suszony rozmaryn
  • olej do smażenia

Piersi z kurczaka pieczone z warzywami - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz.
  • Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Paprykę również pokrój w kostkę, a marchewkę w półplasterki. 
  • Mąkę wymieszaj z solą, pieprzem i słodką papryką. Powstałą mieszanką natrzyj filety z piersi kurczaka. 
  • Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej olej. Podsmaż piersi z kurczaka z obu stron, do zarumienienia. Kurczaka zdejmij z patelni. 
  • Na patelni po smażeniu kurczaka ponownie rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. Dodaj pozostałe warzywa, czyli ziemniaki, paprykę i marchewkę. Wlej pół szklanki bulionu, dokładnie wymieszaj. Gotuj na średniej mocy palnika, pod przykryciem, przez 5 minut. 
  • Na patelnię wlej pozostałe pół szklanki bulionu. Na warzywach ułóż podsmażone piersi z kurczaka. Całość przykryj pokrywką i gotuj na dość niskiej mocy palnika przez około 30 minut - do czasu, aż kurczak będzie ugotowany. Przełóż mięso na talerz. 
  • Zwiększ moc palnika do średniego i gotuj warzywa jeszcze przez 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. 
Smacznego!
Piersi z kurczaka duszone z warzywami

Piersi z kurczaka duszone z warzywami

Piersi z kurczaka duszone z warzywami

Piersi z kurczaka duszone z warzywami


środa, września 06, 2023

Ciasto Pychotka

Ciasto Pychotka

Ciasto Pychotka zwane również Panią Walewską to pyszne ciasto składające się z dwóch blatów ciasta kruchego z dodatkiem powideł śliwkowych, bezy i orzechów włoskich, przełożone aksamitnym kremem budyniowym. Warto wypróbować! :)

Ciasto Pychotka

Ciasto Pychotka - składniki na kruche ciasto:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 g cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 3,5 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 4 żółtka

Ciasto Pychotka - składniki na bezę: 

  • 4 białka
  • 170 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Ciasto Pychotka - składniki na krem:

  • 750 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 żółtek rozmiar M
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300 g miękkiego masła

Pozostałe składniki:

  • około 450 g powideł śliwkowych
  • 125 g orzechów włoskich


Ciasto Pychotka - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier, posiekane na mniejsze kawałki masło, śmietanę i żółtka. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Podziel na dwie równe części. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 45 minut do lodówki.  
  • Przygotuj bezę. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania, stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj cukier. Ubijaj do momentu wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, sztywnej piany. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną. Krótko zmiksuj.
  • Formy do pieczenia o wymiarach 25 x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia (UWAGA! ja zrobiłam ciasto w nieco mniejszej formie, dlatego jest dość wysokie). Dno foremek wylep ciastem (możesz również upiec najpierw jedno ciasto, potem drugie, pamiętaj jednak, by surowe ciasto zawsze przechowywać w lodówce). Na kruche ciasto wyłóż powidła śliwkowe.
  • Ubitą masę bezową równomiernie rozłóż na powidłach, na dwóch blatach kruchego ciasta. Całość posyp drobno posiekanymi orzechami włoskimi. 
  • Blaty kruchego ciasta z dodatkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 40 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj krem budyniowy. W  rondelku zagotuj 500 ml mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Do wysokiego naczynia wlej pozostałe 250 ml mleka, dodaj żółtka, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj na jasną i puszystą masę. Powstałą mieszankę wlej do gotującego się mleka i cały czas mieszając, gotuj budyń przez około 3 minuty na niewielkiej mocy palnika, aż stanie się gęsty. Budyń przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego ostudzenia.
  • Miękkie masło utrzyj na puch. Stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
  • Krem budyniowy wyłóż na pierwszy blat kruchego ciasta, przykryj drugim blatem. Ciasto wstaw na minimum 4 godziny do lodówki. 
  • Na 15 minut przed podaniem warto wyjąć ciasto z lodówki. 
Smacznego!
Ciasto Pychotka

Ciasto Pychotka

Ciasto Pychotka

Ciasto Pychotka

poniedziałek, września 04, 2023

Roladki z kurczaka z pieczarkami i boczkiem

Roladki z kurczaka z pieczarkami i boczkiem

Roladki z kurczaka faszerowane pieczarkami i serem żółtym, owinięte plastrami boczku, to doskonały pomysł na pyszny i aromatyczny obiad.

Roladki z kurczaka z pieczarkami i boczkiem

Roladki z kurczaka z pieczarkami i boczkiem - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (około 800 g)
  • 2 cebule
  • 700 g pieczarek
  • 250 g sera żółtego
  • 400 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plastry
  • 2 łyżki masła
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, zioła włoskie

Roladki z kurczaka z pieczarkami i boczkiem - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój wzdłuż na pół. Cienko rozbij tłuczkiem do mięsa. Z obu stron dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami włoskimi. 
  • Na patelni roztop masło. Wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w półplasterki pieczarki. Smaż przez około 10 minut - do całkowitego odparowania płynu. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Na przygotowane wcześniej filety wyłóż pieczarki, posyp serem żółtym startym na dużych oczkach tarki. Zwiń w roladkę. 
  • Roladki zawiń w plasterki boczku. W razie potrzeby zepnij roladki wykałaczkami. 
  • Roladki przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. 
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut. 
Smacznego!
Roladki z kurczaka z pieczarkami i boczkiem

Roladki z kurczaka z pieczarkami i boczkiem

Roladki z kurczaka z pieczarkami i boczkiem

Roladki z kurczaka z pieczarkami i boczkiem

sobota, września 02, 2023

Zupa koperkowa

Zupa koperkowa

Lekka, pyszna zupa koperkowa z ziemniakami, ryżem i marchewką.

Zupa koperkowa

Zupa koperkowa - składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 600 g ziemniaków
  • 2 litry bulionu drobiowego
  • 4 łyżki ryżu długoziarnistego
  • 0,5 pęczka koperku
  • 250 ml śmietanki 18%
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma

Zupa koperkowa - przepis:

  • W garnku roztop masło. Wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojoną w cienkie półplasterki marchewkę. Smaż 5 minut. 
  • Do garnka dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Dopraw solą, pieprzem i kurkumą. Cały czas mieszając, smaż 3 minuty. 
  • Teraz wlej bulion i dodaj ziarna ryżu. Doprowadź do wrzenia. Garnek przykryj pokrywką. Gotuj na niskiej mocy palnika przez 15 minut. Dodaj posiekany koperek. 
  • Garnek zdejmij z ognia. Zapraw zupę śmietaną. Śmietanę przełóż do wysokiego naczynia. Dodaj 1 chochlę gorącej zupy. Zmiksuj blenderem. Tak przygotowaną mieszankę wlej do zupy. Wymieszaj. 
Smacznego!
Zupa koperkowa

Zupa koperkowa

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger