Lekki jak puch, rozpływający się w ustach sernik na ucieranym, kakaowym spodzie, z polewą czekoladową.
Puszysty sernik na ucieranym spodzie - składniki na spód:
- 125 g miękkiego masła
- 0,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Puszysty sernik na ucieranym spodzie - składniki na sernik:
- 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka oleju
- 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2 x 40 g)
Puszysty sernik na ucieranym spodzie - składniki na polewę czekoladową:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 50 g mleka
Puszysty sernik na ucieranym spodzie - przepis:
- Przygotuj spód. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Stopniowo dodawaj jajka. Kolejno dodaj mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
- Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep przygotowanym ciastem.
- Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Partiami dodawaj ser, mleko, olej i proszek budyniowy. Całość dokładnie zmiksuj - masa będzie bardzo rzadka, ale tak ma być.
- Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie wmieszaj w masę serową.
- Masę serową wylej na spód w formie. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 90 minut.
- Wyłącz piekarnik i lekko go uchyl. Sernik pozostaw w piekarniku do całkowitego ostudzenia.
- Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu roztopienia się czekolady i dokładnego połączenia się wszystkich składników.
- Całkowicie ostudzony sernik polej polewą czekoladową. Sernik przechowuj w lodówce.
Smacznego!