Szybki i pyszny przepis na ryż smażony z cebulą, marchewką, czosnkiem, groszkiem i jajkiem. Polecam. :)
Ryż smażony z warzywami i jajkiem - składniki:
- 250 g ryżu długoziarnistego
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka mrożonego groszku (rozmroź przed użyciem)
- 4 jajka rozmiar L
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- zielona cebulka
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Ryż smażony z warzywami i jajkiem - przepis:
- Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ryż po ugotowaniu, pozostaw do lekkiego ostudzenia.
- Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę marchewkę. Smaż około 6 minut - do miękkości. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 2 minuty.
- Dodaj ostudzony ryż oraz rozmrożony groszek. Smaż 4 minuty.
- W międzyczasie, na osobnej patelni, przesmaż jajka. Jajka wbij do wysokiego naczynia, zmiksuj mikserem. Na patelni roztop 1 łyżkę masła, wlej jajka i smaż do lekkiego ścięcia.
- Przesmażone jajka dodaj na patelnię z pozostałymi składnikami. Dodaj olej sezamowy, sos sojowy i pozostałą łyżkę masła. Dopraw solą i pieprzem. Smaż jeszcze 2 minuty.
- Gotowy ryż smażony z warzywami i jajkiem posyp zieloną cebulką.