niedziela, września 24, 2023

Ryż smażony z warzywami i jajkiem

Ryż smażony z warzywami i jajkiem

Szybki i pyszny przepis na ryż smażony z cebulą, marchewką, czosnkiem, groszkiem i jajkiem. Polecam. :)


Ryż smażony z warzywami i jajkiem - składniki:

  • 250 g ryżu długoziarnistego
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mrożonego groszku (rozmroź przed użyciem)
  • 4 jajka rozmiar L
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • zielona cebulka
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia


Ryż smażony z warzywami i jajkiem - przepis:

  • Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ryż po ugotowaniu, pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę marchewkę. Smaż około 6 minut - do miękkości. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 2 minuty. 
  • Dodaj ostudzony ryż oraz rozmrożony groszek. Smaż 4 minuty. 
  • W międzyczasie, na osobnej patelni, przesmaż jajka. Jajka wbij do wysokiego naczynia, zmiksuj mikserem. Na patelni roztop 1 łyżkę masła, wlej jajka i smaż do lekkiego ścięcia. 
  • Przesmażone jajka dodaj na patelnię z pozostałymi składnikami. Dodaj olej sezamowy, sos sojowy i pozostałą  łyżkę masła. Dopraw solą i pieprzem. Smaż jeszcze 2 minuty. 
  • Gotowy ryż smażony z warzywami i jajkiem posyp zieloną cebulką. 
Smacznego!
Ryż smażony z warzywami i jajkiem

Ryż smażony z warzywami i jajkiem

piątek, września 22, 2023

Puszysty sernik na ucieranym spodzie

Puszysty sernik na ucieranym spodzie

Lekki jak puch, rozpływający się w ustach sernik na ucieranym, kakaowym spodzie, z polewą czekoladową.
Puszysty sernik na ucieranym spodzie

Puszysty sernik na ucieranym spodzie - składniki na spód:

  • 125 g miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Puszysty sernik na ucieranym spodzie - składniki na sernik:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2 x 40 g)

Puszysty sernik na ucieranym spodzie - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 g mleka


Puszysty sernik na ucieranym spodzie - przepis:

  • Przygotuj spód. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Stopniowo dodawaj jajka. Kolejno dodaj mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep przygotowanym ciastem. 
  • Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Partiami dodawaj ser, mleko, olej i proszek budyniowy. Całość dokładnie zmiksuj - masa będzie bardzo rzadka, ale tak ma być. 
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie wmieszaj w masę serową. 
  • Masę serową wylej na spód w formie. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 90 minut. 
  • Wyłącz piekarnik i lekko go uchyl. Sernik pozostaw w piekarniku do całkowitego ostudzenia. 
  • Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu roztopienia się czekolady i dokładnego połączenia się wszystkich składników.
  • Całkowicie ostudzony sernik polej polewą czekoladową. Sernik przechowuj w lodówce. 
Smacznego!
Puszysty sernik na ucieranym spodzie

Puszysty sernik na ucieranym spodzie

Puszysty sernik na ucieranym spodzie


środa, września 20, 2023

Jednogarnkowy makaron z kurczakiem w sosie serowym

Jednogarnkowy makaron z kurczakiem w sosie serowym

Ekspresowy w przygotowaniu, jednogarnkowy makaron z kurczakiem, pomidorami i kukurydzą w sosie serowym przygotowanym na bazie sera żółtego i mozzarelli.
Jednogarnkowy makaron z kurczakiem w sosie serowym

Jednogarnkowy makaron z kurczakiem w sosie serowym - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 800 g)
  • 3 puszki pomidorów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1300 ml wody lub bulionu drobiowego
  • 500 g suchego makaronu
  • 400 g sera żółtego
  • 200 g tartej mozzarelli
  • 1 pęczek szczypiorku
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa gyros
  • olej do smażenia

Jednogarnkowy makaron z kurczakiem w sosie serowym - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw przyprawą gyros.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojonego kurczaka, smaż do zarumienienia. Dodaj pomidory z puszki, kukurydzę oraz wodę lub bulion. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. 
  • Na patelnię dodaj suchy makaron. Często mieszając, całość gotuj do miękkości makaronu. Dodaj ser żółty starty na dużych oczkach tarki oraz połowę mozzarelli. Całość dopraw solą i pieprzem. Mieszaj do momentu roztopienia się sera. 
  • Wierzch makaronu posyp pozostałą mozzarellą. Przykryj pokrywką. Gotuj 5 minut. Wierzch makaronowego dania jednogarnkowego posyp drobno posiekanym szczypiorkiem. 
Smacznego!
Jednogarnkowy makaron z kurczakiem w sosie serowym

Jednogarnkowy makaron z kurczakiem w sosie serowym

Jednogarnkowy makaron z kurczakiem w sosie serowym

poniedziałek, września 18, 2023

Sałatka z ciecierzycy z pomidorem i mozzarellą

Sałatka z ciecierzycy z pomidorem i mozzarellą

Zdrowa, pyszna i pożywna sałatka z ciecierzycy z dodatkiem pomidorów, mozzarelli i czerwonej cebuli. 

Sałatka z ciecierzycy z pomidorem i mozzarellą

Sałatka z ciecierzycy z pomidorem i mozzarellą - składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (masa po odsączeniu: 400 g)
  • 2 pomidory
  • 125 g mozzarelli
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 0,5 małego pęczka natki pietruszki
  • 3,5 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sałatka z ciecierzycy z pomidorem i mozzarellą - przepis:

  • Pomidory i mozzarellę pokrój w kostkę, a cebulę w półplasterki. 
  • Do miski dodaj odsączoną ciecierzycę, pomidory, mozzarellę i cebulę. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, wlej oliwę z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 
  • Przed podaniem włóż sałatkę na 30 minut do lodówki. 
Smacznego!
Sałatka z ciecierzycy z pomidorem i mozzarellą

Sałatka z ciecierzycy z pomidorem i mozzarellą

Sałatka z ciecierzycy z pomidorem i mozzarellą

Sałatka z ciecierzycy z pomidorem i mozzarellą

Sałatka z ciecierzycy z pomidorem i mozzarellą

piątek, września 15, 2023

Gulasz wieprzowy z grzybami

Gulasz wieprzowy z grzybami

Pyszny, sycący i rozgrzewający gulasz z szynki wieprzowej z dodatkiem grzybów, marchewki i papryki.
Gulasz wieprzowy z grzybami


Gulasz wieprzowy z grzybami - składniki:

  • 1,3 kg szynki wieprzowej
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 600 g świeżych grzybów
  • 3 marchewki
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 750 ml bulionu wołowego
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 2,5 łyżki mąki pszennej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, słodka papryka, oregano, pieprz cayenne, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego
  • olej do smażenia

Gulasz wieprzowy z grzybami - przepis:

  • Mięso oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i rozmarynem, dodaj sos sojowy. Wymieszaj. Odstaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. 
  • Grzyby oczyść, szybko opłucz i osusz. Pokrój na plasterki.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć mięso. Smaż do zarumienienia. Mięso przełóż do dużego garnka. 
  • Na patelni po smażeniu mięsa wrzuć drobno posiekaną cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż do zeszklenia. 
  • Na patelnię dodaj pokrojone grzyby. Całość smaż 10 minut. Przełóż do garnka z mięsem. 
  • Teraz dodaj na patelnię pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż na dość dużej mocy palnika przez 5 minut. Dodaj do garnka z mięsem i grzybami. 
  • Do garnka wlej bulion, dodaj przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, oregano, słodką paprykę oraz pieprz cayenne. Całość zagotuj. Garnek przykryj pokrywką, zmniejsz moc palnika, gotuj przez 1 godzinę 15 minut. 
  • Do garnka wlej przecier pomidorowy i dodaj posiekaną natkę pietruszki.
  • Zapraw gulasz. Do wysokiego naczynia dodaj 1 chochlę gorącego wywaru i mąkę. Całość zmiksuj blenderem. Powstałą mieszankę wlej do garnka. Cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia. 
Smacznego!
Gulasz wieprzowy z grzybami

Gulasz wieprzowy z grzybami


środa, września 13, 2023

Sernik z wiśniami i kruszonką

Sernik z wiśniami i kruszonką

Pyszny, aksamitny, kremowy sernik z wiśniami na kakaowym spodzie z kruszonką.
Sernik z wiśniami i kruszonką


Sernik z wiśniami i kruszonką - składniki na spód:

  • 220 g kakaowych herbatników
  • 75 g miękkiego masła

Sernik z wiśniami i kruszonką - składniki na masę serową:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2 x 40 g)
  • 4 jajka
  • 350 g odsączonych wiśni z kompotu

Sernik z wiśniami i kruszonką - składniki na kruszonkę:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 garście płatków migdałowych
  • 0,5 szklanki cukru
  • 100 g masła


Sernik z wiśniami i kruszonką - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier, płatki migdałowe i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę. Wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta. 
  • Przygotuj spód z herbatników. Herbatniki zmiel na pył. Dodaj miękkie masło, dokładnie zagnieć w taki sposób, by powstała jednolita, wilgotna masa. 
  • Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno tortownicy wylep powstałą masą. 
  • Przygotuj masę serową. Do miski przełóż ser, dodaj jogurt grecki, cukier, cukier waniliowy oraz proszki budyniowe. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. Kolejno dodawaj po jednym jajku, za każdym razem miksując masę. 
  • Gotową masę serową wylej na przygotowany w tortownicy spód. Na wierzchu ułóż wiśnie. Całość posyp kruszonką. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piecz przez 1 godzinę 20 minut. Pozostaw do ostudzenia w lekko uchylonym piekarniku. 
Smacznego!
Sernik z wiśniami i kruszonką

Sernik z wiśniami i kruszonką

Sernik z wiśniami i kruszonką

Sernik z wiśniami i kruszonką

Sernik z wiśniami i kruszonką


poniedziałek, września 11, 2023

Schab w sosie kurkowym

Schab w sosie kurkowym

Przepis na schab w aromatycznym sosie kurkowym. Polecam!
Schab w sosie kurkowym

Schab w sosie kurkowym - składniki:

  • 2 średniej wielkości cebule
  • 2,5 łyżki masła
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 kg schabu
  • 400 g kurek
  • 2,5 łyżki mąki
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 0,5 pęczka koperku
  • przyprawy: sól i pieprz

Schab w sosie kurkowym - przepis:

  • W garnku roztop masło, dodaj drobno pokrojoną cebulę, smaż do zeszklenia. Wlej bulion. Doprowadź do wrzenia. 
  • Schab oczyść, osusz i pokrój w cienkie plastry. Mięso włóż do gotującego się wywaru. Całość dopraw solą i pieprzem. Zagotuj. Zmniejsz moc palnika, przykryj pokrywką i gotuj przez 1 godzinę 30 minut.
  • W międzyczasie oczyść kurki. Kurki przełóż do miski. Zasyp 1 łyżeczką soli. Zalej wrzątkiem, wymieszaj i odstaw na bok na 5 minut. 
  • Kurki wyjmij przy pomocy łyżki cedzakowej. Wylej brudną wodę. Czynność powtórz 2-3 razy, aż kurki będą czyste. 
  • Jak mięso będzie miękkie, dodaj do garnka pokrojone kurki. Dokładnie wymieszaj, gotuj 5 minut. 
  • Zapraw sos. Do wysokiego naczynia dodaj 1 chochlę gorącego wywaru, mąkę i śmietanę kremówkę. Całość zmiksuj blenderem. Powstałą mieszankę wlej do garnka. Cały czas mieszając, doprowadź do wrzenia. W razie potrzeby dopraw sos solą i pieprzem. Dodaj posiekany koperek. 
Smacznego!
Schab w sosie kurkowym

Schab w sosie kurkowym

Schab w sosie kurkowym

Schab w sosie kurkowym

Schab w sosie kurkowym


Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger