środa, października 04, 2023

Schab po bałkańsku

Schab po bałkańsku

Szybki i prosty przepis na schab po bałkańsku, czyli schab w sosie pomidorowym z warzywami: cebulą, pieczarkami, papryką i cukinią.
Schab po bałkańsku

Schab po bałkańsku - składniki:

  • 1 kg schabu
  • 2 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 3 czerwone papryki
  • 1 zielona papryka
  • 2 małe cukinie
  • 1 butelka passaty pomidorowej (690 g)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, zioła włoskie
  • olej do smażenia

Schab po bałkańsku - przepis:

  • Schab pokrój w dość cienkie plastry. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem granulowanym i ziołami włoskimi. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Plastry schabu obsmaż z dwóch stron na złoty kolor.
  • Na patelnię po smażeniu schabu dodaj drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Smaż 5 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Smaż 8 minut. 
  • Do garnka przełóż mięso i podsmażone warzywa wraz z wodą, które warzywa puściły. Dodaj koncentrat pomidorowy, całość zalej passatą. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem na niskiej mocy palnika przez 1 godzinę 15 minut. W razie potrzeby dopraw. 
Smacznego!
Schab po bałkańsku

Schab po bałkańsku

Schab po bałkańsku

Schab po bałkańsku

sobota, września 30, 2023

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Przepyszne, delikatne, kruche ciasto z malinami i lekką, budyniową pianką.
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką


Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką - składniki na kruche ciasto:

  • 2 i 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4,5 łyżki cukru pudru
  • 250 g zimnego masła
  • 6 żółtek z jajek rozmiar L
  • szczypta soli 

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką - składniki na piankę:

  • 6 białek z jajek rozmiar L
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2 x 40 g)
  • 0,5 szklanki oleju
  • szczypta soli

Pozostałe składniki:

  • 500 g malin
  • cukier puder do oprószenia

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj kruche ciasto. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, dodaj posiekane na mniejsze kawałki masło i żółtka. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Podziel na dwie równe części. Jedną częścią ciasta wylep dno formy do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki na 45 minut.
  • Drugą część ciasta uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż na 1,5 godziny do zamrażarki.
  • Po upływie 45 minut wyjmij ciasto z lodówki, nakłuj widelcem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i podpiekaj 15 minut. Pozostaw do ostudzenia.
  • Przygotuj budyniową piankę. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitych białek stopniowo dodawaj cukier, cały czas miksuj masę. Pod koniec miksowania dodaj przesiane proszki budyniowe i powoli wlej olej. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników.
  • Piankę budyniową wyłóż na podpieczony spód. Na piance ułóż maliny. Na wierzch zetrzyj na dużych oczkach tarki zamrożoną część ciasta. 
  • Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza i piecz przez 45 minut. 
  • Pozostaw w lekko uchylonym piekarniku do ostudzenia. 
  • Wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem. 
Smacznego!
Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką


środa, września 27, 2023

Pulpety ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą

Pulpety ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą

Szybkie, proste w przygotowaniu pulpety ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym z zieloną papryką i mozzarellą. 

Pulpety ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą

Pulpety ze szpinakiem w sosie pomidorowym - składniki na pulpety:

  • 1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 bułki + 350 ml mleka
  • 200 g szpinaku
  • 2 jajka
  • sól i pieprz
  • odrobina masła

Pulpety ze szpinakiem w sosie pomidorowym - składniki na sos pomidorowy:

  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryki zielone
  • 1 litr passaty pomidorowej (z butelki)
  • 250 ml śmietany kremówki 30 %
  • przyprawy: sól, pieprz, szczypta cukru
  • olej do smażenia

Pozostałe składniki:

  • 200 g tartej mozzarelli

Pulpety ze szpinakiem w sosie pomidorowym - przepis:

  • Bułki namocz w mleku. 
  • Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła. Wrzuć szpinak, smaż do momentu, aż zwiędnie. Pozostaw do ostudzenia, a następnie drobno posiekaj. 
  • Do miski przełóż mięso, dodaj namoczone i odciśnięte bułki, jajka, posiekany szpinak oraz sól i pieprz. Dokładnie wyrób masę. 
  • Z powstałej masy formuj niewielkie pulpety. 
  • Pulpety przełóż do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i zapiekaj 15 minut.
  • W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. Na patelni rozgrzej olej, Wrzuć drobno posiekaną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż 5 minut. Wlej passatę pomidorową, całość dopraw solą, pieprzem i cukrem. Zagotuj. Wlej śmietanę kremówkę, wymieszaj, zdejmij z kuchenki. 
  • Powstałym sosem zalej pulpety w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posyp tartą mozzarellą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. 
Smacznego!
Pulpety ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą

Pulpety ze szpinakiem zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą

niedziela, września 24, 2023

Ryż smażony z warzywami i jajkiem

Ryż smażony z warzywami i jajkiem

Szybki i pyszny przepis na ryż smażony z cebulą, marchewką, czosnkiem, groszkiem i jajkiem. Polecam. :)


Ryż smażony z warzywami i jajkiem - składniki:

  • 250 g ryżu długoziarnistego
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka mrożonego groszku (rozmroź przed użyciem)
  • 4 jajka rozmiar L
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • zielona cebulka
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia


Ryż smażony z warzywami i jajkiem - przepis:

  • Ryż ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ryż po ugotowaniu, pozostaw do lekkiego ostudzenia.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę marchewkę. Smaż około 6 minut - do miękkości. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż 2 minuty. 
  • Dodaj ostudzony ryż oraz rozmrożony groszek. Smaż 4 minuty. 
  • W międzyczasie, na osobnej patelni, przesmaż jajka. Jajka wbij do wysokiego naczynia, zmiksuj mikserem. Na patelni roztop 1 łyżkę masła, wlej jajka i smaż do lekkiego ścięcia. 
  • Przesmażone jajka dodaj na patelnię z pozostałymi składnikami. Dodaj olej sezamowy, sos sojowy i pozostałą  łyżkę masła. Dopraw solą i pieprzem. Smaż jeszcze 2 minuty. 
  • Gotowy ryż smażony z warzywami i jajkiem posyp zieloną cebulką. 
Smacznego!
Ryż smażony z warzywami i jajkiem

Ryż smażony z warzywami i jajkiem

piątek, września 22, 2023

Puszysty sernik na ucieranym spodzie

Puszysty sernik na ucieranym spodzie

Lekki jak puch, rozpływający się w ustach sernik na ucieranym, kakaowym spodzie, z polewą czekoladową.
Puszysty sernik na ucieranym spodzie

Puszysty sernik na ucieranym spodzie - składniki na spód:

  • 125 g miękkiego masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Puszysty sernik na ucieranym spodzie - składniki na sernik:

  • 1 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek: 2 x 40 g)

Puszysty sernik na ucieranym spodzie - składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 g mleka


Puszysty sernik na ucieranym spodzie - przepis:

  • Przygotuj spód. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Stopniowo dodawaj jajka. Kolejno dodaj mąkę, kakao, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Krótko zmiksuj, tylko do połączenia się składników. 
  • Formę do pieczenia o wymiarach 25 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno formy wylep przygotowanym ciastem. 
  • Przygotuj masę serową. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Partiami dodawaj ser, mleko, olej i proszek budyniowy. Całość dokładnie zmiksuj - masa będzie bardzo rzadka, ale tak ma być. 
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka delikatnie wmieszaj w masę serową. 
  • Masę serową wylej na spód w formie. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 120 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 90 minut. 
  • Wyłącz piekarnik i lekko go uchyl. Sernik pozostaw w piekarniku do całkowitego ostudzenia. 
  • Przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj na niewielkiej mocy palnika do momentu roztopienia się czekolady i dokładnego połączenia się wszystkich składników.
  • Całkowicie ostudzony sernik polej polewą czekoladową. Sernik przechowuj w lodówce. 
Smacznego!
Puszysty sernik na ucieranym spodzie

Puszysty sernik na ucieranym spodzie

Puszysty sernik na ucieranym spodzie


środa, września 20, 2023

Jednogarnkowy makaron z kurczakiem w sosie serowym

Jednogarnkowy makaron z kurczakiem w sosie serowym

Ekspresowy w przygotowaniu, jednogarnkowy makaron z kurczakiem, pomidorami i kukurydzą w sosie serowym przygotowanym na bazie sera żółtego i mozzarelli.
Jednogarnkowy makaron z kurczakiem w sosie serowym

Jednogarnkowy makaron z kurczakiem w sosie serowym - składniki:

  • 3 filety z piersi kurczaka (około 800 g)
  • 3 puszki pomidorów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1300 ml wody lub bulionu drobiowego
  • 500 g suchego makaronu
  • 400 g sera żółtego
  • 200 g tartej mozzarelli
  • 1 pęczek szczypiorku
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa gyros
  • olej do smażenia

Jednogarnkowy makaron z kurczakiem w sosie serowym - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i pokrój w kostkę. Dopraw przyprawą gyros.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć pokrojonego kurczaka, smaż do zarumienienia. Dodaj pomidory z puszki, kukurydzę oraz wodę lub bulion. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. 
  • Na patelnię dodaj suchy makaron. Często mieszając, całość gotuj do miękkości makaronu. Dodaj ser żółty starty na dużych oczkach tarki oraz połowę mozzarelli. Całość dopraw solą i pieprzem. Mieszaj do momentu roztopienia się sera. 
  • Wierzch makaronu posyp pozostałą mozzarellą. Przykryj pokrywką. Gotuj 5 minut. Wierzch makaronowego dania jednogarnkowego posyp drobno posiekanym szczypiorkiem. 
Smacznego!
Jednogarnkowy makaron z kurczakiem w sosie serowym

Jednogarnkowy makaron z kurczakiem w sosie serowym

Jednogarnkowy makaron z kurczakiem w sosie serowym

poniedziałek, września 18, 2023

Sałatka z ciecierzycy z pomidorem i mozzarellą

Sałatka z ciecierzycy z pomidorem i mozzarellą

Zdrowa, pyszna i pożywna sałatka z ciecierzycy z dodatkiem pomidorów, mozzarelli i czerwonej cebuli. 

Sałatka z ciecierzycy z pomidorem i mozzarellą

Sałatka z ciecierzycy z pomidorem i mozzarellą - składniki:

  • 1 puszka ciecierzycy (masa po odsączeniu: 400 g)
  • 2 pomidory
  • 125 g mozzarelli
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 0,5 małego pęczka natki pietruszki
  • 3,5 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sałatka z ciecierzycy z pomidorem i mozzarellą - przepis:

  • Pomidory i mozzarellę pokrój w kostkę, a cebulę w półplasterki. 
  • Do miski dodaj odsączoną ciecierzycę, pomidory, mozzarellę i cebulę. Dodaj posiekaną natkę pietruszki, wlej oliwę z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. 
  • Przed podaniem włóż sałatkę na 30 minut do lodówki. 
Smacznego!
Sałatka z ciecierzycy z pomidorem i mozzarellą

Sałatka z ciecierzycy z pomidorem i mozzarellą

Sałatka z ciecierzycy z pomidorem i mozzarellą

Sałatka z ciecierzycy z pomidorem i mozzarellą

Sałatka z ciecierzycy z pomidorem i mozzarellą

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger