Przepyszne, ekspresowe w przygotowaniu, jesienne ciasto ze śliwkami z dodatkiem kruszonki.
Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką - składniki na ciasto:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mleka
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 - 600 g śliwek
Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką - składniki na kruszonkę:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 100 g masła
Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką - przepis:
- W pierwszej kolejności przygotuj kruszonkę. Do miski wsyp mąkę, cukier i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Całość zagnieć, tworząc sypką kruszonkę, i wstaw na minimum 20 minut do lodówki.
- Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
- Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą i gęstą masę (masę ubijaj na najwyższym obrotach miksera przez około 5 - 8 minut).
- Zmniejsz obroty miksera. Cały czas miksując najpierw wlej olej, a następnie mleko.
- Do osobnej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj.
- Mieszankę mąki z proszkiem stopniowo dodawaj do mokrych składników. Nie miksuj, tylko mieszaj łyżką.
- Śliwki oczyść, osusz i pokrój na połówki.
- Formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Na wierzchu ułóż śliwki - skórką do dołu. Wierzch ciasta posyp kruszonką.
- Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 170 stopni Celsjusza i piecz ciasto jeszcze przez około 55 minut - do suchego patyczka.