Przepis na puszyste racuchy drożdżowe z dodatkiem mielonego sera twarogowego.
Racuchy serowe - składniki:
- 35 g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- 450 g mąki pszennej
- 300 g trzykrotnie mielonego twarogu (w temp. pokojowej)
- 2 jajka rozmiar M (w temp. pokojowej)
- szczypta soli
- cukier puder
Racuchy serowe - przepis:
- Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 0,5 szklanki ciepłego mleka, cukier i 1 łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj twaróg, jajka, pozostałe mleko, wyrośnięty rozczyn i szczyptę soli. Wyrób gładkie, gęste ciasto.
- Miskę z z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
- Po upływie powyższego czasu na patelnię wlej olej w takiej ilości, by było go około 2 cm na dnie. Dobrze rozgrzej.
- Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie racuszki. Smaż na niewielkiej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy oprósz cukrem pudrem.