Gnocchi zapiekane w sosie śmietanowo - czosnkowym z kurczakiem i szpinakiem to prosty i szybki przepis na pyszny obiad.
Gnocchi zapiekane w sosie śmietankowym z kurczakiem i szpinakiem - składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
- 200 g świeżych liści szpinaku
- 500 g gnocchi
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 0,5 szklanki śmietany kremówki 30%
- 0,5 szklanki tartego sera Dziugas
- masło
- przyprawy: sól, pieprz, zioła włoskie
Gnocchi zapiekane w sosie śmietankowym z kurczakiem i szpinakiem - przepis:
- Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, dopraw z obu stron solą, pieprzem i ziołami włoskimi.
- Na patelni roztop masło. Obsmaż kurczaka z obu stron na złoty kolor.
- Na patelni po smażeniu kurczaka dodaj liście szpinaku. Smaż przez 2-3 minuty - do momentu zwiędnięcia.
- Gnocchi ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Przygotuj śmietankowy sos czosnkowy. Na patelni roztop 1 łyżkę masła. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez około 2 minuty - do zezłocenia. Dodaj bulion i zioła włoskie. Gotuj 2 minuty. Dodaj śmietanę kremówkę oraz ser Dziugas. Gotuj przez kilka minut na średniej mocy palnika, do momentu zgęstnienia. Dopraw solą i pieprzem.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Składniki ułóż w następującej kolejności: filety z piersi kurczaka, gnocchi, szpinak, sos śmietanowy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut.