Ciasto marchewkowe to wilgotny, aromatyczny, pyszny, jesienny wypiek. A co jeśli dodać do niego krem przygotowany na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone? Wtedy otrzymamy jeszcze bardziej wykwintny i elegancki deser, który zachwyci wszystkich. Dowiedz się, jak przygotować ciasto marchewkowe z kremem mascarpone krok po kroku. To proste i szybkie, a efekt końcowy jest niesamowity. Spróbuj i sam się przekonaj!
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone - składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 4,5 łyżki majonezu
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika (polecam z firmy KOTANYI)
- 300 g marchewki startej na średnich oczkach tarki
- garść posiekanych orzechów włoskich
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone - składniki na krem:
- 750 ml śmietany kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1/3 szklanki zimnej wody
- garść posiekanych orzechów włoskich
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone - przepis:
- Wszystkie składniki na ciasto marchewkowe powinny być w temperaturze pokojowej.
- Jajka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę.
- Cały czas miksując stopniowo wlewaj olej, a następnie dodawaj majonez.
- Do masy dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Delikatnie wymieszaj drewnianą szpatułką.
- Dodaj startą marchewkę i orzechy włoskie. Ponownie wymieszaj szpatułką.
- Ciasto przelej do tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 55 minut - do suchego patyczka.
- Ciasto pozostaw do całkowitego ostudzenia, następnie przekrój na dwa blaty.
- Przygotuj krem z mascarpone. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z serkiem mascarpone. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
- Do tortownicy włóż jeden blat ciasta. Wyłóż około 2/3 kremu, przykryj drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta posmaruj pozostałym kremem. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
Smacznego!