poniedziałek, listopada 13, 2023

Karkówka zapiekana z warzywami

Karkówka zapiekana z warzywami

Karkówka zapiekana z warzywami to proste i smakowite danie, które sprawdzi się na każdą okazję. Mięso jest pyszne, soczyste i aromatyczne. Przygotowanie karkówki nie wymaga skomplikowanych składników i dużego nakładu pracy. Wystarczy pokroić karkówkę plastry, dodać warzywa: pieczarki i ogórki kiszone oraz ser żółty, a następnie całość zapiec w piekarniku. Polecam!

Karkówka zapiekana z warzywami

Karkówka zapiekana z warzywami - składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 1/4 szklanki oleju
  • 600 g pieczarek
  • 6 ogórków kiszonych
  • 1 łyżka masła 
  • około 10-12 łyżeczek majonezu
  • około 5-6 łyżeczek ketchupu
  • około 10-12 plastrów sera żółtego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, wędzona papryka, oregano czosnek granulowany

Karkówka zapiekana z warzywami - przepis:

  • Karkówkę oczyść, osusz i pokrój w dość cienkie plastry.
  • Mięso dopraw z obu stron solą, pieprzem, słodką, ostrą i wędzoną papryką, oregano oraz czosnkiem granulowanym. Przełóż do szklanego naczynia. Wlej olej, dokładnie wymieszaj tak, by wszystkie kawałki były pokryte olejem. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 8 godzin.  
  • Pieczarki oczyść, osusz i pokrój w półplasterki. 
  • Na patelni rozgrzej masło, wrzuć pokrojone pieczarki, smaż do odparowania wody. Dopraw solą i pieprzem.
  • Ogórki pokrój w kostkę. 
  • Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na blasze ułóż kawałki mięsa. Każdy plaster posmaruj łyżeczką majonezu, następnie ułóż pieczarki, potem ogórki. Całość polej odrobiną ketchupu (około 0,5 łyżeczki). Na wierzch ułóż plaster sera żółtego. 
  • Karkówkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza. Przez 20 minut piecz bez przykrycia, następnie przykryj mięso folią aluminiową, piecz 40 minut, zdejmij folię aluminiową i ponownie piecz bez przykrycia przez 20 minut. 
Smacznego!
Karkówka zapiekana z warzywami

Karkówka zapiekana z warzywami

Karkówka zapiekana z warzywami

czwartek, listopada 09, 2023

Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym

Ciasto marchewkowe to wilgotny, aromatyczny, pyszny, jesienny wypiek. A co jeśli dodać do niego krem przygotowany na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone? Wtedy otrzymamy jeszcze bardziej wykwintny i elegancki deser, który zachwyci wszystkich. Dowiedz się, jak przygotować ciasto marchewkowe z kremem mascarpone krok po kroku. To proste i szybkie, a efekt końcowy jest niesamowity. Spróbuj i sam się przekonaj!
Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone - składniki na ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4,5 łyżki majonezu
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika (polecam z firmy KOTANYI)
  • 300 g marchewki startej na średnich oczkach tarki
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone - składniki na krem:

  • 750 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone - przepis:

  • Wszystkie składniki na ciasto marchewkowe powinny być w temperaturze pokojowej. 
  • Jajka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę. 
  • Cały czas miksując stopniowo wlewaj olej, a następnie dodawaj majonez.
  • Do masy dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Delikatnie wymieszaj drewnianą szpatułką. 
  • Dodaj startą marchewkę i orzechy włoskie. Ponownie wymieszaj szpatułką. 
  • Ciasto przelej do tortownicy o średnicy około 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 55 minut - do suchego patyczka. 
  • Ciasto pozostaw do całkowitego ostudzenia, następnie przekrój na dwa blaty. 
  • Przygotuj krem z mascarpone. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw na 10 minut, by napęczniała. Po tym czasie krótko podgrzej, tylko do rozpuszczenia się żelatyny.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno wraz z serkiem mascarpone. Dodaj przesiany cukier puder. Krótko zmiksuj. Pod koniec miksowania cienkim strumieniem wlej żelatynę.
  • Do tortownicy włóż jeden blat ciasta. Wyłóż około 2/3 kremu, przykryj drugim blatem ciasta. Wierzch ciasta posmaruj pozostałym kremem. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi. 
Smacznego!
Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym

Ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym


niedziela, listopada 05, 2023

Filety z piersi kurczaka z pastą ajvar i majonezem

Filety z piersi kurczaka z pastą ajvar i majonezem

Filety z piersi kurczaka zapiekane z dodatkiem pasty ajvar i majonezu zachwycają soczystością i aromatem. Pasta ajvar to tradycyjny dodatek kuchni bałkańskiej, zrobiony z pieczonych papryk i bakłażanów. Majonez nadaje potrawie kremowej konsystencji i łagodzi ostrość ajvaru. Poznaj niezwykle prosty i szybki przepis na filety z kurczaka z pastą ajvar i majonezem, który z pewnością zasmakuje całej rodzinie!
Filety z piersi kurczaka z pastą ajvar i majonezem

Filety z piersi kurczaka z pastą ajvar i majonezem - składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka (około 1 kilograma)
  • 8 łyżeczek pikantnej pasty ajvar
  • 1 cebula
  • 8 łyżeczek majonezu
  • przyprawy: przyprawa do kurczaka złocista

Filety z piersi kurczaka z pastą ajvar i majonezem - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Dopraw przyprawą do kurczaka złocistą. 
  • Cebulę pokrój w półplasterki. 
  • Filety przełóż na blachę z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy kawałek mięsa posmaruj najpierw pastą ajvar, następnie ułóż cebulę, lekko ją dociskając, kolejno posmaruj mięso majonezem. 
  • Tak przygotowane mięso wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 35 minut.
Smacznego!
Filety z piersi kurczaka z pastą ajvar i majonezem

Filety z piersi kurczaka z pastą ajvar i majonezem

Filety z piersi kurczaka z pastą ajvar i majonezem

Filety z piersi kurczaka z pastą ajvar i majonezem

Filety z piersi kurczaka z pastą ajvar i majonezem

czwartek, listopada 02, 2023

Kotlety drobiowe z ziemniakami i marchewką

Kotlety drobiowe z ziemniakami i marchewką

Pyszne, nieco odmienione drobiowe kotlety mielone przygotowane na bazie gotowanego kurczaka, ziemniaków i marchewki. Warto wypróbować!

Kotlety drobiowe z ziemniakami i marchewką

Kotlety drobiowe z ziemniakami i marchewką - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 300 g obranych ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki majonezu
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany
  • do obtoczenia: jajka + bułka tarta
  • olej do smażenia


Kotlety drobiowe z ziemniakami i marchewką - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść i osusz. Filety z piersi kurczaka ugotuj wraz z marchewką do miękkości. 
  • W osobnym garnku ugotuj ziemniaki. 
  • Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć drobno posiekaną cebulę. Smaż do zeszklenia. 
  • Ostudzone mięso, marchewkę i ziemniaki zmiel w maszynce do mielenia. Do powstałej masy dodaj ostudzoną cebulę, jajko oraz majonez. Dopraw solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.  Dokładnie wyrób.
  • Z masy formuj kotlety i panieruj je najpierw w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. 
Smacznego!
Kotlety drobiowe z ziemniakami i marchewką

Kotlety drobiowe z ziemniakami i marchewką

Kotlety drobiowe z ziemniakami i marchewką

niedziela, października 29, 2023

Dyniowe drożdżówki cynamonowe

Dyniowe drożdżówki cynamonowe

Pyszne, puszyste, jesienne, dyniowe drożdżówki z dużą ilością masła i cynamonu. Pycha!
Dyniowe drożdżówki cynamonowe

Dyniowe drożdżówki cynamonowe - składniki na drożdżówki:

  • 30 g świeżych drożdży
  • 220 ml ciepłego mleka
  • 75 g cukru
  • 550 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 80 g miękkiego masła
  • 150 g puree z dyni

Składniki na nadzienie:

  • 75 g roztopionego masła
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2,5 łyżeczki cynamonu

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki ciepłego mleka


Dyniowe drożdżówki cynamonowe - przepis:

  • W pierwszej kolejności przygotuj rozczyn. Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 25 g cukru i mleko. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Do miski wsyp mąkę, dodaj pozostały cukier i szczyptę soli. Wymieszaj. Dodaj jajka, miękkie masło, puree z dyni i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. 
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć. Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach około 40 x 30 cm. 
  • Rozwałkowane ciasto posmaruj masłem, następnie posyp cukrem trzcinowym wymieszanym z cynamonem. 
  • Całość zwiń ściśle wzdłuż dłuższego boku na kształt długiej rolady. Ostrym nożem pokrój na około 3-centymetrowe kawałki. 
  • Drożdżówki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na około 25 minut do wyrośnięcia.
  • Wierzch bułek bułek posmaruj niewielką ilością ciepłego mleka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
  • Po ostudzeniu polukruj drożdżówki. Przesiany cukier puder energicznie wymieszaj z ciepłym mlekiem.
Smacznego!
Dyniowe drożdżówki cynamonowe

Dyniowe drożdżówki cynamonowe

Dyniowe drożdżówki cynamonowe

Dyniowe drożdżówki cynamonowe

Dyniowe drożdżówki cynamonowe

Dyniowe drożdżówki cynamonowe


czwartek, października 26, 2023

Gnocchi zapiekane w sosie śmietankowym z kurczakiem i szpinakiem

Gnocchi zapiekane w sosie śmietankowym z kurczakiem i szpinakiem

Gnocchi zapiekane w sosie śmietanowo - czosnkowym z kurczakiem i szpinakiem to prosty i szybki przepis na pyszny obiad.

Gnocchi zapiekane w sosie śmietankowym z kurczakiem i szpinakiem

Gnocchi zapiekane w sosie śmietankowym z kurczakiem i szpinakiem - składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka (około 500-600 g)
  • 200 g świeżych liści szpinaku
  • 500 g gnocchi
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki 30%
  • 0,5 szklanki tartego sera Dziugas
  • masło 
  • przyprawy: sól, pieprz, zioła włoskie


Gnocchi zapiekane w sosie śmietankowym z kurczakiem i szpinakiem - przepis:

  • Filety z piersi kurczaka oczyść, osusz, dopraw z obu stron solą, pieprzem i ziołami włoskimi. 
  • Na patelni roztop masło. Obsmaż kurczaka z obu stron na złoty kolor. 
  • Na patelni po smażeniu kurczaka dodaj liście szpinaku. Smaż przez 2-3 minuty - do momentu zwiędnięcia. 
  • Gnocchi ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
  • Przygotuj śmietankowy sos czosnkowy. Na patelni roztop 1 łyżkę masła. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smaż przez około 2 minuty - do zezłocenia. Dodaj bulion i zioła włoskie. Gotuj 2 minuty. Dodaj śmietanę kremówkę oraz ser Dziugas. Gotuj przez kilka minut na średniej mocy palnika, do momentu zgęstnienia. Dopraw solą i pieprzem. 
  • Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Składniki ułóż w następującej kolejności: filety z piersi kurczaka, gnocchi, szpinak, sos śmietanowy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 30 minut. 
Smacznego!
Gnocchi zapiekane w sosie śmietankowym z kurczakiem i szpinakiem

Gnocchi zapiekane w sosie śmietankowym z kurczakiem i szpinakiem

Gnocchi zapiekane w sosie śmietankowym z kurczakiem i szpinakiem

wtorek, października 24, 2023

Racuchy serowe

Racuchy serowe

Przepis na puszyste racuchy drożdżowe z dodatkiem mielonego sera twarogowego. 

Racuchy serowe

Racuchy serowe - składniki:

  • 35 g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 450 g mąki pszennej
  • 300 g trzykrotnie mielonego twarogu (w temp. pokojowej)
  • 2 jajka rozmiar M (w temp. pokojowej)
  • szczypta soli
  • cukier puder

Racuchy serowe - przepis: 

  • Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj 0,5 szklanki ciepłego mleka, cukier i 1 łyżkę mąki. Dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  • Mąkę przesiej do miski. Dodaj twaróg, jajka, pozostałe mleko, wyrośnięty rozczyn i szczyptę soli. Wyrób gładkie, gęste ciasto.
  • Miskę z z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. 
  • Po upływie powyższego czasu na patelnię wlej olej w takiej ilości, by było go około 2 cm na dnie. Dobrze rozgrzej.
  • Łyżką nakładaj ciasto formując niewielkie racuszki. Smaż na niewielkiej mocy palnika z obu stron na złoty kolor. Gotowe racuchy oprósz cukrem pudrem. 
Smacznego!
Racuchy serowe

Racuchy serowe

Racuchy serowe

Racuchy serowe

Racuchy serowe

Copyright © 2016 Słodko-słone pichcenie , Blogger